Naşul lui Fenechiu prins în laţul procurorilor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Naşul lui Fenechiu prins în laţul procurorilor

Preşedintele ASF Dan Radu Ruşanu este acuzat de favorizare a infractorului şi influenţare a declaraţiilor.

GALERIE
Radu Rusanu
  • Radu Rusanu
- +

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Dan Radu Ruşanu, naşului lui Relu Fenechiu, a fost reţinut, ieri, pentru favorizare a infractorului şi influenţare a declaraţiilor, în dosarul "Carpatica". De asemenea, procurorii DNA au cerut Tribunalului Bucureşti arestarea lui preventivă pentru 30 de zile.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au extins urmărirea penală în cazul lui Dan Radu Ruşanu, președintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), pentru favorizare a infractorului şi influenţare a declaraţiilor. Săptămâna trecută, procurorii DNA au început urmărirea penală a lui Dan Radu Ruşanu, în dosarul "Carpatica", pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu, fiind suspectat că a întocmit şi a avizat proiectul OUG privind ASF şi ar fi acceptat "protejarea frauduloasă" a intereselor SC Carpatica. "Din ordonanţa de extindere a urmăririi penale a rezultat că există date şi indicii rezonabile conform cărora, pentru perpetuarea situaţiei de favorizare a SC Carpatica Asig SA şi urmărind impunerea în cadrul consiliului ASF a anumitor persoane, dar şi întărirea propriei puteri decizionale, Ruşanu Radu Dan a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de către Guvernul României, care să dea caracter normativ şi obligatoriu intereselor sale personale şi de grup", se arată într-un comunicat de presă de marţi al DNA. Potrivit probelor administrate până în prezent, Radu Dan Ruşanu ar fi întocmit, în fapt, proiectul ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG 93/2013 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ASF, precum şi pentru modificarea Legii 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România şi ar fi avizat, în calitate de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat în şedinţa de guvern din 16 octombrie 2013 şi publicat în Monitorul Oficial din 18 octombrie 2013. "Pentru atingerea intereselor personale, Ruşanu Radu Dan, în complicitate cu iniţiatorul de drept al proiectului de lege, s-a prevalat de angajamentele legislative şi instituţionale pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară şi le-a asumat cu Fondul Monetar Internaţional şi cu reprezentanţii Comisiei Europene, pentru introducerea unor modificări în proiectul de ordonanţă de urgenţă, care au constat în interpretarea subiectivă şi părtinitoare privind cerinţele legate de calificările profesionale minime pe care trebuiau să le aibă membrii Consiliului A.S.F", susţin procurorii. Până la închiderea ediţiei Tribunalul nu a comunicat o decizie cu privire la Ruşanu.
 
 
Dăianu, preia frâiele ASF
 
 
Prim-vicepreşedintele ASF, Daniel Dăianu, va prelua atribuţiile preşedintelui Dan Radu Ruşanu, după ce acesta a fost reţinut, marţi, pentru favorizare a infractorului şi influenţare a declaraţiilor, în dosarul "Carpatica Asig"."ASF a luat act de decizia DNA de reținere a Dan Radu Ruşanu, preşedinte ASF. Precizăm că nu interpretăm şi nu comentăm în vreun fel decizia DNA, instituţie a statului care are datoria să îşi îndeplinească atribuţiile integral. În următoarea perioadă, atribuţiile lui Dan Radu Ruşanu vor fi preluate de către Daniel Dăianu, prim-vicepreşedinte ASF. Vom reveni cu precizări după expirarea termenului de reţinere de 24 de ore", se arată într-un comunicat al ASF.
 
 
Pe urmele lui Chiţoiu
 
 
DNA a cerut procurorului general al PICCJ să solicite Camerei Deputaţilor aviz pentru urmărirea penală a lui Daniel Chiţoiu, în dosarul "Carpatica", pentru abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat, în perioada în care a fost ministru al Finanţelor"În conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constituţia României, art. 12 şi 19 din Legea nr. 115/1999 şi ale Deciziei nr. 270/10.03.2008 a Curţii Constituţionale, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie referatul în vederea sesizării Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de efectuarea urmăririi penale faţă de Chiţoiu Daniel pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat, în perioada în care avea calitatea de ministru al Finanţelor Publice", arată marţi DNA, într-un comunicat de presă.
 
 
Senatul cere returnarea salariilor nesimţite
 
 
Preşedintele Comisiei de buget din Senat, Cosmin Nicula, a declarat ieri că solicită conducerii ASF să depună primele obţinute la casieria instituţiei până săptămâna viitoare, când vor avea loc audieri, în caz contrar urmând să propună Parlamentului revocarea conducerii Autorităţii.  "Le propun colegilor un mod de lucru în două etape. Prima etapă este aceea de a determina consiliul de coordonare al ASF să depună primele la casieria unităţii până marţea viitoare, când vor veni în şedinţa de comisie. Adică să dea banii înapoi. În etapa a doua să trecem la verificarea activităţii din ultimul an şi jumătate", a declarat Nicula. Senatorul PSD a precizat că se referă la "toate primele pe care le-au luat" cei din conducerea ASF. Radu Ruşanu a încasat pentru ultimele două luni de activitate din 2013 de la ASF suma de 71.000 de euro, iat Daniel Dăianu suma de 68.000 de euro. Ei au spus că sumele includ şi primele de vacanţă. În plus, au motivat că renumeraţiile aşa au fost moştenite de la vechea conducere.
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Raport

Cătălin ONOFREI

Raport

Un secol de împliniri măreţe!

Filmuletul zilei

opinii

„Securiti”

Briscan ZARA

„Securiti”

Bogaţii sunt nişte oameni terifiaţi de lume, înspăimântaţi de accidente, de boli, de moarte, de imprevizibil, necunoscut. Lor nu trebuie să li se întâmple nimic atâta timp cât au banii necesari pentru a-şi construi protecţie şi a reduce la minimum posibilitatea ca un rău să li se întâmple. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, totul trebuie asigurat, prevăzut. Cu cât eşti mai bogat, cu atât riscul este eliminat, de orice fel ar fi el. La fel şi libertatea…

Recensământul General Agricol-runda 2020

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul General Agricol-runda 2020

Un diagnostic al agriculturii şi dezvoltării rurale în România.

Acolo unde America s-a născut

Mihai DORIN

Acolo unde America s-a născut

Un loc de neevitat în orice sejur american este Philadelphia. Istoria Lumii Noi începe cu Columb, însă istoria libertăţii americane începe în acest oraş providenţial. Aici s-a pus piatra de temelie a unei mari naţiuni, ce avea să înalţe idealul libertăţii la rangul de politică universală. Până la 4 iulie 1776, coloniile americane acceptaseră statutul de copii ascultători ai metropolei londoneze. 

pulspulspuls

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Apropo de haloimisul politic de Bahlui al negocierilor şi votării bugetului local de ieri, haideţi să vă povestim pe astăzi şi o micuţă picanterie de famiglie, dacă tot s-a înfierbântat lumea pe tema asta! 

Caricatura zilei

Etaju 3

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.