NATO: „Anularea alegerilor prezidențiale a fost un succes strategic pentru Rusia”

marți, 11 februarie 2025, 19:15
2 MIN
 NATO: „Anularea alegerilor prezidențiale a fost un succes strategic pentru Rusia”

Profesorul român Corneliu Bjola analizează cazul alegerilor prezidențiale din România și campania lui Călin Georgescu de pe rețelele sociale pentru a avertiza cu privire la efectele războiului informațional asupra flancului de Est al NATO.

Implicațiile se extind mult dincolo de România, subliniind nevoia urgentă de a integra măsuri robuste de securitate în cadrul strategic al NATO, spune Bjola, profesor de diplomație digitală la Universitatea din Oxford, într-un material găzduit de site-ul Alianței Nord-Atlantice.

Pe 6 decembrie 2024, într-un pas fără precedent, Curtea Constituțională a României a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, citând dovezi furnizate de agențiile de informații potrivit cărora procesul electoral a fost „compromis pe toată durata și în toate etapele sale”.

Această decizie dramatică, fără precedent în istoria României de la revoluția din 1989, subliniază natura evolutivă a războiului hibrid, care include manipularea algoritmică și campaniile de dezinformare digitale ce vizează și destabilizează democrațiile, spune profesorul Corneliu Bjola, profesor de diplomație digitală la Universitatea din Oxford.

Campania prezidențială a lui Călin Georgescu a utilizat strategii digitale sofisticate, bazându-se în mare măsură pe TikTok și Telegram pentru a manipula opinia publică printr-un conținut cu încărcătură emoțională, foarte polarizator, subliniază profesorul, care în cercetările sale analizează impactul tehnologiei digitale asupra diplomației, cu accent pe diplomația publică, negocierile internaționale și contracararea operațiunilor de influență digitală.

În centrul acestei strategii, observă el, s-a aflat o narațiune conspiraționistă care prezenta țara ca fiind „exploatată” în mod sistematic – oamenii și resursele sale fiind subminate de influența UE, care ar fi fost facilitată de o elită națională coruptă în slujba intereselor externe.

„Un model clar de manipulare artificială”

Pe TikTok, conturile legate de candidatura lui Georgescu au acumulat milioane de vizualizări și aprecieri, spune Bjola.

Analizele au indicat că această creștere a fost rezultatul unui efort coordonat, o proporție semnificativă a conturilor provenind din Rusia și chiar din Iran, valorificând în mod strategic algoritmii platformei deținute de China pentru a amplifica mesajul, scrie profesorul.

Mai mult pe hotnews.ro.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii