NATO şi Rusia se joacă de-a „hoţii şi vardiştii“ la Marea Neagră. România, prinsă în linia întâi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 23.04.2021

NATO şi Rusia se joacă de-a „hoţii şi vardiştii“ la Marea Neagră. România, prinsă în linia întâi

GALERIE
distrugator nato
  • distrugator nato
- +

Tot mai deranjată de prezenţa militară americană la Marea Neagră, Rusia a simulat atacarea distrugătorului american USS Donald Cook, aflat în patrulare în zonă. Asta după ce aeronave F-16 Fighting Falcon ale US Air Force şi Forţelor Aeriene Române au exersat anihilarea apărării ruse la Marea Neagră.

Marea Neagră a devenit scena pe care aliaţii NATO şi Rusia îşi flexează tot mai des muşchii prin diverse manevre cu tehnică a marinei sau aviaţiei militare. În timp ce Rusia susţine că este şicanată de Alianţa Nord-Atlantică, forţele americane declară că sunt decise să-şi protejeze partenerii de o Moscovă tot mai agresivă în zonă, mai ales după anexarea Crimeei.  În ultimul episod de acest tip, aviaţia rusă din Crimeea a desfăşurat zboruri deasupra apelor neutre ale Mării Negre, pentru detectarea şi „nimicirea” distrugătorului american purtător de rachete din clasa Arleigh Burke USS Donald Cook (DDG-75), care este într-o misiune de rutină în zonă, alături de nava de alimentare USNS Laramie (T-AO-203), din clasa Henry J. Kaiser. La „atac” au participat şase avioane de luptă, între care două avioane de vânătoare Su-27, două avioane de vânătoare Su-30SM şi două avioane de bombardament Su-24M.  Aceste manevre agresive nu sunt o premieră. Acelaşi distrugător USS Donald Cook (DDG-75) a mai fost „vânat” în Marea Neagră, în proximitatea Constanţei, dar în apele internaţionale, de avioane ruseşti şi pe 24 noiembrie 2020. În plus, pe 27 iunie 2020, zece avioane dislocate în Crimeea au simulat un atac aerian asupra distrugătorului USS Porter (DDG 78), aflat în Marea Neagră. 

Anihilarea apărării ruse 

Manevrele piloţilor ruşi vin după ce, cu câteva zile în urmă, piloţi români şi americani de F-16 Fighting Falcon din Escadrila 53 Warhawks a Bazei Aeriene 86 Borcea, respectiv, 31st Fighter Wing, Baza aerină Aviano, Italia, au executat un exerciţiu complex în Marea Neagră prin care s-a simulat anihilarea apărării ruse în zonă. S-a testat astfel capacitatea SUA şi a aliaţilor săi NATO de a opera în Marea Neagră, acţionând cu „o putere de foc în interiorul unei zone pe care adversarul o consideră protejată cu ajutorul tehnologiei de blocare, restricţionare, acces şi manevră”.  Intrând în detaliile operaţiunii, militarii americani arată într-un comunicat că aeronavele US Air Force, însoţite de cele ale Forţelor Aeriene Române, au testat strategiile de utilizare a rachetei AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM). „Prezenţa noastră înaintată şi relaţia bilaterală puternică cu prietenul şi aliatul nostru, România, ne asigură capacitatea de a răspunde oricărei ameninţări”, a declarat generalul Jeff Harrigian, comandantul forţelor aeriene americane din Europa. 

Continuarea, pe adevarul.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Florin NICULA

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Aceleaşi idei au fost rostogolite de la un buget la altul de Mihai Chirica, doar că acum nu a mai fost consensul de altădată.

Filmuletul zilei

opinii

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Alexandru CĂLINESCU

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Scrisă alert, fructificând o documentaţie impresionantă (studiul a avut o primă ediţie apărută în 2016 la editura americană Common Ground), exploatând inteligent o ipoteză de lucru ce se dovedeşte fertilă, cartea Marianei Neţ ne oferă o lectură pasionantă. Este, fără dublii, unul dintre evenimentele editoriale ale acestui an.

Vuia (III)

Neculai SEGHEDIN

Vuia (III)

Biograful oficial al lui Traian Vuia a fost inginerul George Lipovan (1905-1972). Acesta a studiat la Şcoala Politehnică din Timişoara, Universitatea din Paris, şcoala de jurnalişti din Paris şi la şcoala militară aeronautică din Bucureşti. În 1925, Lipovan pleacă la Paris, unde îl întâlneşte pe Vuia, de care îl va lega o puternică relaţie de prietenie, dovadă fiind îndelungata corespondenţă dintre cei doi. Lui Lipovan îi datorăm seria de cărţi dedicate lui Vuia, bazate pe mărturiile inventatorului şi pe propriile sale cercetări documentare.

Competiţia mare

Nicolae CREŢU

Competiţia mare

Viaţa însăşi este, desigur, şi competiţie: dar înţelegând prin asta, din perspectiva valorilor omului (care îl disting de animalitate), nu malthusiana sfâşiere de homo hominilupus, ci un spirit al emulaţiei meritocrate definit prin fair play. Metaforism sportiv, da: fără „dopaj”, nici blaturi sau „arbitri” părtinitori, corupţi, fără trucaje şi măsluiri. 

pulspulspuls

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

O boare de semne de îngrijorare cică ar fi trecut zilele asteape deasupra viilor politice româneşti şi ieşene, stimaţi telespectatori, după ce pe piaţă ar fi apărut datele singurului sondaj politic credibil de la alegeri încoace. Iar acolo curioşii au putut vedea, cu oarecare surprindere, evident, că AUR a trecut sesizabil peste USR. 

Caricatura zilei

A avea sau a nu avea amendamente

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.