Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Conferinţă internaţională de calibru pe tema securităţii cibernetice, mâine, la Universitate

NATO, SRI şi MAE şi-au dat întâlnire la Iaşi. Se discută la nivel înalt despre atacul asupra unei ţări pe internet

GALERIE
Aurescu and Laura G Brent
  • Aurescu and Laura G Brent
- +

O altfel de manifestare decât cele anunţate până acum, în seria evenimentelor ce urmează să marcheze Centenarul Războiului de Reîntregire şi al Marii Uniri, va avea loc astăzi la Palatul Universitar, în parteneriat cu cele două universităţi care funcţionează aici - „Al.I. Cuza“ şi „Gh. Asachi“ - şi cu Primăria ieşeană. Conferinţa internaţională „Provo­ ări de securitate în Sud-Estul Europei“, eveniment organizat sub patronajul MAE, are ca invitaţi, printre alţii, pe Bogdan Aurescu - consilier prezidenţial, fost ministru de Externe, Abigail Rupp - adjuncta şefului misiunii diplomatice/ Ambasada SUA în România, Deborah Sanders - profesor la Departamentul de Studii de Apărare al King’s Col­lege, Londra, Laura G. Brent - Cyber Defence Officer, Emerging Security Challenges Division, NATO, şi Gabriel Dinu - şef departament, Centrul Naţional Cyberint, Serviciul Român de Informaţii.

Potrivit prezentării de pe site-ul Universităţii „Al.I. Cuza“, conferinţa se înscrie în seria evenimentelor dedicate Centenarului - „Iaşi, capitală a României 1916-1918 şi Oraş al Marii Uniri“, or­ganizatorii dorind să evidenţieze rolul academic al universităţilor ieşene la nivel naţional în cadrul dezbaterilor privind apărarea şi securitatea naţională, precum şi preocupările constante şi contribuţia României, ca stat membru al Uniunii Europene şi al alianţei NATO, la asigurarea stabilităţii spaţiului sud-est-european. „Moldova reprezintă azi, din punct de vedere geo-strategic, graniţa de est a UE şi NATO, iar Iaşul este principalul centru universitar şi economic al regiunii care poate furniza atât specialişti, cât şi expertize pentru realizarea politicilor publice din domeniul securităţii cibernetice şi al apărării naţionale“, spune senatoarea PNL de Iaşi Iulia Scântei, vicepreşedinte al Se­natului. Ea va susţine o alocu­ţiune în deschiderea conferinţei, după vernisajul expoziţiei de fotografii şi documente de arhivă cu titlul „100 ani de parteneriat militar între România şi Statele Unite ale Americii şi contribuţia Crucii Roşii în Primul Război Mondial“, al cărei curator este, în Sala Paşilor Pierduţi. Conferinţa, programată să înceapă la ora 10, cuprinde două teme de dezbateri. Prima, intitulată „Provocări vechi şi noi pentru securitatea Europei de Sud-Est“, va fi moderată de Dan Dungaciu, membru al Con­siliului Ştiinţific al New Strategy Center - organizatorul evenimentului, şi de Gheorghe Iacob, prorector al Universităţii „Cuza“. A doua dezbatere, „Securitatea cibernetică şi provocările în creştere în acest domeniu“, va fi condusă de Daniel Condurache, prorector al Universităţii Tehnice, şi de Adrian Iftene, decan al Fa­cultăţii de Informatică de la „Cuza“.

„Iaşul să nu mai fie exportator de specialişti IT, ci de soluţii şi expertize“

„În ultimii ani, atacurile cibernetice la nivel mondial s-au multiplicat, mai mult de ju­mătate dintre companiile euro­pene au fost afectate, sectoare diverse de activitate au fost vizate - cum ar fi cele din domeniul transporturilor, sistemele bancare, bazele de date guvernamentale sau reţelele de distri­buţie a energiei. Costul estimat al prejudiciilor cauzate de aceste atacuri este de circa 400 de mi­liarde de dolari pe an. Ca să ne bucurăm liniştiţi de efectele benefice din economie pe care fenomenul digitalizării le-a produs, trebuie să elaborăm politici publice care să gestioneze ris­curile digitalizării şi să limiteze efectele atacurilor cibernetice. Iaşul are un potenţial extraordinar, insuficient folosit în domeniul securităţii cibernetice. Uni­versităţile ieşene pregătesc tineri specialişti în domeniul IT, capabili să realizeze programe informatice, softuri destinate întăririi capacităţii de apărare cibernetică. E timpul ca Iaşul să nu mai fie, în principal, exportator de specialişti IT, ci să exporte soluţii şi expertizele lor către mediul politic şi guvernamental specializat, pentru a fi incluse în politicile publice şi în proiectele din domeniul securităţii cibernetice“, a spus Iulia Scântei. Ea a mers mai departe, subliniind că Iaşul are tot ce trebuie pentru a găzdui un Centru guvernamental de excelenţă pentru securitate cibernetică, menit să asigure, prin specialiştii din regiune, infrastructura pentru combaterea atacurilor cibernetice. „Acest centru ar putea coordona programul de securitate cibernetică (Cyber Defence) pentru Ucraina şi unul similar pentru Republica Moldova“, a mai declarat senatoarea.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri