Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Navalnîi îşi ispăşeşte pedeapsa de doi ani şi jumătate de închisoare în regiunea rusă Vladimir

GALERIE
Navalnîi
  • Navalnîi
- +

Principalul opozant al Kremlinukui Aleksei Navalnîi a sosit în Vladimir, o regiune situată la 200 de kilometri est de Moscova, unde a este plasat mai întâi în carantină şi urmează să fie trasferat într-o colonie penitenciară, pentrtu a-şi ispăşi o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare, a anunţat duminică un organism public, relatează AFP.

”Aleksei Navalnîi a sosit într-o instituţie a serviciilor penitenciare ruse din regiunea Vladimir, pentru a-şi efectua pedeapsa”, a anunţat într-un comunicat Comisariatul Public de Supraveghere din Moscova (ONK).

Secretarul general al ONK Aleksei Melnikov a declarat agenţei ruse de presă Interfax că Navalnîi, condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare, este plasat mai întâi în carantină, înainte de a fi transferat către o colonie din regiune.

Potrivit unor surse contactate de agenţiile ruse de presă Tass şi RIA Novosti, opozantul urmează să fie transferat în Colonia penitenciară numărul 2, situată în orăşelul Pokrov, în regiunea Vladimir, în Rusia europeană.

Presa rusă scrie că această colonie este de tip ”regim normal”, adică o colonie în care condiţiile de detenţie sunt mai puţin dure, şi că în ea se află 800 de deţinuţi.

Directorul serivciilor penitenciare ruse Aleksandr Kalaşnikov dădea asigurări vineri că Navalnîi ”a fost transferat către un loc în care trebuie să se afle prin decizia tribunalului” şi că la adresa principalului opozant politic din ţară nu există ”nicio ameninţare privind viaţa sau sănătatea”.

Opozantul ”îşi va ispăşi pedeapsa în condiţii absolut normale”, preciza el şi dădea asigurări că ”domnul Navalnîi, dacă doreşte, va lua parte la activităţi de producţie”.

O moştenire a Uniunii Sovietice, cea mai mare parte a pedepselor cu închisoarea din Rusia sunt efectuate în tabere penitenciare uneori foarte izolate. Munca deţinuţilor, de obicei în ateliere de cusut sau de fabricarea mobilei, este adesea obligatorie.

Avocaţii şi apropiaţi ai acestui critic dur al Kremlinului au anunţat joi plecarea acestuia de la centrul de detenţie din Moscova în care era încarcerat de când a fost arestat. Justiţia rusă a confirmat săptămâna trecută o condamnare a activistului anticorupţie, în vârstă de 44 de ani, într-un caz de fraudă datând din 2014, pe care acesta, numeroase capitale occidentale şi ONG-uri o denunţă drept o condamnare politică.

Navalnîi a fost arestat la 17 ianuarie, la întoarcerea sa în ţară din Germania, în care a petrecut aproape cinci luni de convalescenţă, după o presupusă otrăvire cu un agent neurotoxic de tip novicioc, la originea căruia acuză că se află Vladimir Putin. El a fost condamnat, de asemenea, la plata unei amenzi, după ce a fost găsit vinovat de ”defăimarea” unui veteran, şi îl aşteaptă mai multe cazuri judiciare, inclusiv o anchetă cu privire la escrocherie, pedepsită cu până la zece ani de închisoare.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri