Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Nave de război rusești au pătruns în Marea Adriatică. Una dintre ele a încercat să blocheze un portavion american

GALERIE
marea adriatica, nave rusesti
  • marea adriatica, nave rusesti
- +

Nave de luptă ale marinei ruse au pătrus la finalul lunii iulie în Marea Adriatică și ar fi încercat să blocheze ieșirea portavionului american „Harry Truman”. Vasele rusești ar fi ajuns până la Ancona.
 

În urmă cu trei săptămâni s-a produs o așa-numită „aglomerație” în Marea Adriatică. Concret, nave de război rusești au intrat în Marea Adriatică și ar fi ajuns de-a lungul coastei italiene până la Ancona, a dezvăluit amiralul Giuseppe Cavo Dragone, șeful Statului Major Suprem al Apărării din Italia, într-un interviu acordat cotidianului La Repubblica, citat de croații de la Index.

La Repubblica a notat că, la 22 iulie, navele rusești au blocat ruta de intrare-ieșire din Marea Adriatică pentru a încerca să împiedice deplasarea portavionului american „Harry Truman”. Acest lucru a dus la o creștere uriașă a tensiunilor și la o serie de manevre ale navelor NATO și rusești în zonă.

La Repubblica scrie că la mișcările rusești din Marea Adriatică au reacționat imediat comandanții NATO, care au vrut să arate că nu vor renunța la controlul asupra pasajului de la Marea Ionică la Marea Adriatică. La sfârșitul lunii iulie, crucișătorul rus „Varyag” se afla la mai puțin de 100 de kilometri de crucișătorul american „Forrest Sherman”, scriu italienii.

Aceste nave se aflau pe laturile Capului Santa Maria di Leuca, nava rusă pe partea Adriaticii, iar cea americană pe partea ionică. Puțin mai la sud se afla portavionul „Harry Truman” cu escorta sa americană.

Imediat, portavionului american i s-au alăturat nave NATO din Turcia, Grecia, Italia, Spania și SUA. Toate acestea au format un pătrat în jurul portavionului, pe 25 iulie.

Croații de la Index a trimis o anchetă la Ministerul Apărării din țara lor pentru a afla dacă este la curent cu activitățile navelor rusești și NATO în Marea Adriatică.

„Croația monitorizează și urmărește în permanență situația și este în contact cu aliații și partenerii. Prin intermediul Centrului de operațiuni navale, Marina croată monitorizează situația din Marea Adriatică, în principal în zona sa de responsabilitate. Aceasta se referă în primul rând la navigația navelor marinei străine.

Pe baza celor de mai sus, Comandamentul MRH este la curent cu prezența, adică cu navigarea navelor Federației Ruse în Marea Adriatică. Având în vedere că nu a fost observată nicio navă care să intre în marea teritorială a Republicii Croația, nu a existat niciun motiv de reacție", a declarat Ministerul Apărării pentru Index.

„Nimeni nu a reușit vreodată să blocheze un portavion, așa că eu cred că și colegii din Italia exagerează", a declarat analistul militar Ivica Mandic pentru Dnevnik Nova TV .

„Nimic deosebit de neobișnuit ca navele de război să vină și să urmărească exercițiile celeilalte părți, acest lucru este într-un fel provocator în sensul că se apropie atât de mult, dar nu este o amenințare, mai ales pentru grupul de atac al portavioanelor", a spus Mandic.

„Cred că aceasta este o distragere a atenției de la ceva important care se întâmplă chiar pe teren în Ucraina", a precizat el.

Mandic califică mișcarea rușilor în Marea Adriatică drept o operațiune stupidă.

„Aceste nave, dacă ar fi tras o rachetă de orice fel, ar fi fost scufundate toate în acel moment. Ești într-o mare îngustă numită Adriatica și ești pur și simplu atacat de țările membre NATO ale căror țărmuri sunt înconjurate de Marea Adriatică, ești într-un sandviș", a spus Mandic.

El dă asigurări că Forțele Armate croate au o imagine clară atât a Adriaticii, cât și a navelor rusești, precum și posibilitatea de apărare în cazul unei amenințări. El amintește că nici măcar Truman pe Marea Adriatică nu este întâmplător.

Expertul în securitate Gordan Akrap a declarat pentru HRT că această acțiune nu trebuie luată prea în serios.

„Aceasta este o activitate obișnuită a forțelor armate ale Federației Ruse, indiferent dacă sunt forțe aeriene sau navale, care încearcă să intre în contact cu forțele NATO pentru a testa organizarea, eficiența, mobilitatea și sistemul de comandă, control și conducere a alianței NATO și a țărilor membre ale alianței NATO în situații de criză", a declarat Akrap.

El a adăugat că deseori vedem astfel de cazuri în Marea Baltică, adică în Marea Nordului, și în Norvegia, iar acum le vedem și în Marea Adriatică. El a subliniat că această mare este foarte bine protejată - este protejată de Croația, parțial de Albania și Italia.

 

Sursa: Știrile PRO TV

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri