Năzbâtii legislative

vineri, 21 iunie 2024, 03:00
1 MIN
 Năzbâtii legislative

Știu, nu e încă vacanță, dar urmează trei zile libere, ne bucurăm de campionatul european de fotbal, rezultatele alegerilor ne-au lăsat un gust amar așa că lăsăm la o parte pentru o săptămână subiectele serioase și vom răsfoi, așa cum am făcut și în alte dăți, o carte ce reunește „bizarerii” care ne stârnesc râsul.

E vorba de cartea lui Alain Bauer Legile, decretele & dispozițiile cele mai cretine din istorie (editura First, 2024). Autorul e un personaj foarte cunoscut și totodată foarte contestat în Franța – criminolog, specialist în problemele terorismului, profesor universitar, francmason care a avut timp de mai mulți ani un rang înalt. Unele din perlele inventariate în volum nu mai sunt valabile – legile respective au fost abrogate, dar ele nu sunt mai puțin surprinzătoare. Altele au fost adoptate recent și arată că mulți legiuitori nu au simțul ridicolului și eșuează, cu voluptate, în absurd. Cartea cuprinde mai multe secțiuni și voi începe cu cea consacrată Statelor Unite.

În statul New York o relație extraconjugală este considerată „un delict minor de categorie B” și e pasibilă de 90 de zile de închisoare sau 500 de dolari amendă. În Michigan, în schimb, adulterul e pasibil de o pedeapsă maximă de patru ani de închisoare și de o amendă de 5000 de dolari.

În New Hampshire, începând cu anul 1973, este interzis să culegi noaptea alge pe plajă.

În Idaho, începând cu anul 1990 canibalismul este strict interzis și e pasibil de o condamnare ce poate merge până la 14 ani de închisoare. El este totuși permis „dacă rămâne unicul mod de supraviețuire”.

În Kentucky este interzis să te căsătorești mai mult de trei ori cu aceeași persoană.

În Alabama, până în 2015, era interzis să joci domino duminica. De asemenea, în Colorado, până în 2018, concesionarii auto nu aveau voie să-și expună mașinile duminica. În schimb, în Carolina de Sud, nici astăzi nu este permisă comercializarea anumitor articole duminica: accesorii de bucătărie, bijuterii, aparate de radio, echipamente sportive, haine, instrumente muzicale.

În Cambridge (Massachusetts), este obligatoriu să deții un permis special ca să faci sport într-un parc. Permisul costă cel puțin 27 de dolari.

În Pacific Grove (California), departamentul de poliție interzice „agresarea unui fluture”: amenda este de o mie de dolari.

În Fairbanks (Alaska) este interzis să folosești o motocicletă între orele 23 și 7 dimineața.

În Carolina de Nord, un bărbat în vârstă de peste 16 ani care, promițând căsătoria, seduce o femeie celibatară comite un delict și trebuie să fie condamnat la o amendă pe care o stabilește tribunalul și la maximum un an de închisoare. Legea nu operează dacă femeia respectivă nu era virgină la data infracțiunii.

În Florida, o lege specială interzice să dai de mâncare aligatorilor.

În Las Vegas poți avea până la 8 pisici, cu condiția ca ele să fie înscrise la cel puțin un concurs pe an.

Departamentul educativ al orașului New York a publicat în 2012 o listă cu 50 de cuvinte interzise în testele standard pentru a nu-i „șoca” pe elevi. Printre aceste cuvinte se află: dinozaur, aniversare, Halloween.

În Oklahoma, între 1910 și 2017, a fost interzis să pui la îndoială castitatea unei femei, indiferent dacă era măritată sau nu.

În Rhode Island, o persoană care mușcă altă persoană va fi condamnată la minimum un an și maximum douăzeci de ani de închisoare (știu parlamentari care sunt fericiți că trăiesc în România).

Este interzisă în Utah căsătoria între verii primari. Cu câteva excepții. Dacă cei doi au peste 65 de ani, e voie. Dacă au între 55 și 64 de ani, trebuie să dovedească, printr-un certificat medical, că unul din ei este steril.

În Virginia, doctorii și dentiștii nu pot anestezia o femeie decât în prezența unei a treia persoane. De asemenea, în Colorado este interzis să săruți o femeie când aceasta doarme (acum știm de ce adepții corectitudinii politice au interzis un film Disney ce ecraniza un basm celebru).

Și câteva dispoziții emise de Comisia europeană.

În 2010, Comisia europeană a stabilit că o „pizza napoletană” trebuie să fie rotundă, cu marginile ridicate, să nu depășească 35 de centimetri în diametru și să aibă o umplutură în partea ei centrală.

O directivă din iulie 2009 stabilește următoarele: luminile de poziție ale automobilelor trebuie „să fie situate în exteriorul planurilor verticale longitudinale tangente cu limitele exterioare ale farurilor”.

Și de pe alte meleaguri.

Din 1313 până astăzi, deputații nu au voie să îmbrace o armură în Parlamentul britanic.

În Australia occidentală, este interzis să ai mai mult de 50 de kilograme de cartofi. Vehiculele despre care se bănuiește că ar transporta o cantitate mai mare de cartofi pot fi controlate.

În 2010, o lege asupra prostituției a interzis striptease-ul în Islanda.

În Toronta (Canada), nu te poți cățăra în copaci decât dacă ai un permis special.

„E interzis să interzici”, suna o lozincă a contestatarilor din mai 1968.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii