Ne-am mișcat mai bine decât Clujul și Craiova. Vom avea primul PUZ al SRU. Iată planul!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 28.07.2021

Ne-am mișcat mai bine decât Clujul și Craiova. Vom avea primul PUZ al SRU. Iată planul!

GALERIE
SRU - plansa reglementari urbanistice
  • SRU - plansa reglementari urbanistice
- +

După şedinţa CL de azi vom fi singurii care vom avea un PUZ aprobat pentru SRU, Clujul şi Craiova fiind, din acest punct de vedere, mult în urmă. Pentru fiecare spital se vor face licitaţii separate. Valoarea investiţiei, mare parte fonduri europene, ajunge la 150 mil. euro/spital. Cum va fi structurat acesta?

(UPDATE) Consiliul Local a amânat şedinţa de astăzi pentru o dată ulterioară. Cel mai probabil, nu putea fi asigurat cvorumul, atât timp cât plenul a fost convocat în mod extraordinar la sfârşitul săptămânii trecute pentru astăzi, la ora 14.00.

TEXT INITIAL: Consilierii locali se reunesc astăzi în şedinţă extraordinară, pe ordinea de zi fiind înscris un singur proiect de hotărâre: aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Spitalul Regional de Ur­genţă (SRU).

Pentru construirea unităţii spitaliceşti, Primăria Iaşi a pus la dispoziţia Ministerului Să­nătăţii (MS) un teren în suprafaţă de 12 ha pe platoul Moara de Vânt, încă din anul 2016. Potrivit planşei de reglementări urbanistice, spitalul va avea două ni­veluri în subteran, parter, cinci eta­je şi un etaj tehnic, la o înălţime maximă de 29 metri. Uni­tatea va avea 900 locuri de parcare: 520 pentru angajaţi şi personal auxiliar, 315 pentru pacienţi şi vizitatori, 45 pentru medici şi 20 pentru salvări. Spitalul va fi înconjurat de o reţea de străzi ce trebuie amenajată pe platou, urmând a fi făcută şi o nouă legătură rutieră cu bulevardul C.A. Rosetti / DN 25 (spre Sculeni).

Cum va fi structurat

Suprafaţa maximă construită a modulelor care vor alcătui SRU a fost stabilită la 36.000 mp, în timp ce circulaţiile auto şi parcările vor ocupa 42.000 mp, iar circulaţiile pietonale 24.000 mp. Totodată, spaţiile verzi vor fi pe o suprafaţă de 24.000 mp. Printre categoriile de intervenţii incluse în PUZ se numără refacerea tramei stradale şi parcelarului în funcţie de zonificarea propusă, mobilarea zonei studiate, executarea reţelelor de utilităţi şi dotarea zonei cu elemente specifice funcţiunilor propuse, iluminat stradal şi mobilier urban.

Odată aprobat planul urbanistic, următorul pas vizează eliberarea autorizaţiei de construire. Din această perspectivă, Iaşul se află într-o fază mai avansată faţă de celelalte oraşe, în condiţiile în care Clujul şi Craiova încă nu au planuri urbanistice zonale actualizate. Pentru fiecare spital în parte, Ministerul Sănătăţii va organiza o licitaţie distinctă, dar având la bază acelaşi tip de proiect tehnic, aflat acum în faza de elaborare. Finanţarea fiecărui spital este asigurată din fonduri europene, iar licitaţiile de execuţie ar putea fi lansate undeva în cursul anul 2019, termenul de finalizare fiind anul 2023.

Valoarea lucrărilor va rezulta în urma finalizării documentaţiilor tehnice, dar estimări ale autorităţilor vorbesc despre o sumă de cel puţin 150 milioane euro/spital. Banii vor fi asiguraţi prin intermediul unui mecanism mixt cu fonduri europene, fonduri guvernamentale şi fonduri rambursabile, ultimele menţionate urmând a fi pentru dotări.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

Alexandru LĂZESCU

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

Atunci când ţările în care se aplică politicile socialiste intră invariabil într-o criză profundă, ajung în ruină economică şi la proteste reprimate brutal, ampla falangă progresistă din zona politică, academică şi din mass media din Occident ne explică că motivul este că acolo nu se aplica cu adevărat socialismul.

Filmuletul zilei

opinii

Oraşe de antichităţi

Briscan ZARA

Oraşe de antichităţi

Comunismul a fost o idee proastă, fără discuţie. Aşa ceva nu se poate aplica decât poate într-o societate cu mult mai dezvoltată şi conştientă de sine decât cele existente acum şi cu 50 de ani în urmă. A organiza o ţară întreagă după nişte principii fixe, nivelatoare, înjositoare pentru unii şi înălţătoare pentru alţii, ambele pe nedrept, este o crimă adevărată. Nu poţi neglija cu totul individul, cu unicitatea lui, pentru binele societăţii în ansamblu. Pentru că ăsta e comunismul, ca orice regim totalitar, un sistem care neglijează individul.

Povestea de război a marii Regine (II)

Mihai DORIN

Povestea de război a marii Regine (II)

Istoria românilor, dar şi cea universală, stă mărturie că monarhia este regimul care, în toate timpurile, a beneficiat de cea mai mare încredere din partea oamenilor. Să reţinem şi faptul că pe această relaţie de încredere s-au structurat marile idealuri în istorie, în vreme ce neîncrederea le-a năruit. În fine, regele reprezintă o triplă "realitate socială, politică, religioasă". Însă fundamentul regalităţii în economia istoriei este faptul că aceasta este cel mai puternic simbol al naţiunii, al unităţii, al continuităţii, al fertilităţii şi al mântuirii.

Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

Ioan Alexandru TOFAN

Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

S-a terminat admiterea şi atmosfera în universitate este aceeaşi ca la sfârşitul unei nunţi la un cămin cultural de la sat. Mormane de hârtii (chiar dacă există o platformă online de înscriere, dosarul plic este inevitabil ca o lege a firii), sticle cu apă sălcie, scrumiere pline, pixuri aruncate, priviri obosite, transpiraţie, poveşti amuzante sau teribile. Dar şi un sentiment de mulţumire, ca după număratul darului: au venit şi anul acesta studenţi, nu ne desfiinţează nimeni. Ba chiar au venit mai mulţi decât anul trecut, cel puţin la licenţă.

pulspulspuls

Iaca scenariu pentru dl scenarist vasluian Porumboiu: A fost sau n-a fost informată Cozet?

PULS

Iaca scenariu pentru dl scenarist vasluian Porumboiu: A fost sau n-a fost informată Cozet?

Iată, stimaţi participanţi la trafic, că deşi a trecut atâta vreme de la ceea ce colegii lui au acuzat la junele conţilier userist Ciorăpel că este de-a dreptul trădare în favoarea hidrei chiriciste, încă mai apar pe surse detalii interesante despre acea joie neagră şi mâloasă a politichiei de Bahlui. 

Caricatura zilei

După o analiză mai atentă, Rădoi a descoperit motivul pentru care România a luat bătaie de la Coreea

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.