Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Dlor de la PSD, lui să-i ceară ieşenii autostradă? Dar Aeroport şi Spital? Şi cum, că nu dăm nici noi de el?

Ne-am pricopsit cu deputatul fantomă!

GALERIE
banicioiu0
  • banicioiu0
- +

Alesul ieşenilor cu cea mai mare notorietate, fostul ministru PSD Nicolae Bănicioiu, poate fi dat dispărut: de la alegeri încoace nu a fost văzut deloc prin Iaşi. Nici înainte nu s-a „omorât“ pe aici cu prezenţa, venind doar între două avioane şi având întâlniri de taină doar la partid, noaptea. La Parlament a luat o singură dată cuvântul: când a depus jurământul. Dlor şefi ai PSD, spuneţi-le ieşenilor dacă lui trebuie sau nu să îi cerem autostradă? Dar bani pentru Aeroport sau Spital Regional de Urgenţă? Și dacă da, unde să-l găsească ieşenii, căci reporterii noştri se chinuiesc de două săptămâni să dea de el la telefon, dar nu ne-a răspuns deloc? Cine este Bănicioiu, ce parlamentari au mai fost „paraşutaţi“ la Iaşi de-a lungul timpului, dar şi ce au făcut ei pentru Iaşi?

Ieşenii au trimis în Parlament un deputat care pur şi simplu a dispărut din viaţa pu­blică locală. „Deputatul-fantomă“ Nicolae Bănicioiu, oltean de origine, cu domiciliul în Bucureşti, ales în decembrie pe lista PSD Iaşi, nu a mai trecut deloc prin Iaşi încă din campania electorală. Nici atunci nu a făcut eforturi prea mari să se întâlnească cu ieşenii, preferând întâlniri scurte, între două avioane, la ceas de seară, doar cu lideri locali ai filialei. Conferinţe de presă nu au existat, ci doar discuţii ad-hoc între ziarişti şi actualul deputat, pe holuri sau între uşi. După câştigarea alegerilor, Bănicioiu nu a venit la Iaşi nici măcar să-şi ia în primire mandatul în mod oficial, în cadrul ceremonialului organizat la Instituţia Prefectului. În plus, activitatea legislativă a deputatului „de Iaşi“ este egală cu zero până în acest moment: a luat cuvântul o singură dată în Parlament: atunci când a depus jurământul. Cum să-i cerem, aşadar, să facă lobby pentru autostradă? Dar pentru Aeroport, sau mă­car pentru Spitalul Regional de Urgenţă?

Potrivit unor colegi din Parlament ai lui Bănicioiu, deputatul participă rar la şedinţe de plen. „A absentat o lungă perioadă de timp, l-am văzut foarte rar în plen“, a spus un coleg de-al său parlamentar, care a pre­ferat să-şi păstreze anonimatul. O urmă că Bănicioiu a trecut totuşi prin Parlament con­stă în faptul că a semnat şi el cele 13 amendamente înaintate de grupul parlamentarilor PSD de la Iaşi la bugetul de stat. Însă pro­punerile au fost respinse pe bandă rulantă în comisiile de specialitate, şi nici nu au mai fost astfel discutate în plen, la votarea bugetului. De la începutul săptămânii trecute, în Camera Deputaţilor a fost reintrodus votul electronic. De atunci, există înregistrări ale sistemului de vot din zilele de 14, 20 şi 21 februarie, iar Bănicioiu nu apare că ar fi fost în plen să voteze în niciuna dintre aceste zile, fiind vorba, practic, de două săptămâni de lucrări în plen. Dar, „deputatul-fantomă“ face parte şi din Comisia de sănătate şi Comisia pentru afaceri europene. Din informaţiile disponibile în acest moment pe site-ul Camerei Deputaţilor rezultă că Bănicioiu a fost totuşi prezent la majoritatea şedinţelor din primele două luni ale anului 2017. Dar acest lucru este valabil doar în ceea ce priveşte Comisia de sănătate, în timp ce în cazul celeilalte comisii nu există informaţii de sinteză publicate care să arate ce membri participă la şedinţe. Bănicioiu a fost impus pe lista PSD de la Iaşi de către conducerea centrală a PSD. „Deputatul-fantomă“ a ocupat a doua poziţie pe listă, fără a avea vreo emoţie cu privire la câştigarea mandatului. El a fost „exilat“ la Iaşi după ce nu a mai prins un loc eligibil pe lista PSD din Capitală. Bănicioiu este bun prieten cu Victor Ponta, şi a pierdut şefia PSD Sector 4 după ce a venit la putere Liviu Dragnea.
 
Legăturile sale cu Iaşul sunt aproape inexistente. În schimb, este în relaţii de prietenie cu unii social-democraţi, în special din organizaţia municipală a PSD Iaşi. Am încercat în ultimele zile să-l contactăm pe Nicolae Bănicioiu în mai multe rânduri, dar acesta a fost de negăsit. „Deputatul-fantomă“ are toate premisele să aibă o atitudine faţă de Iaşi precum cea pe care au avut-o şi  alţi parlamentari „de import“, pe care pro­babil că ieşenii nici nu şi-i mai amintesc: Vladimir Fârşirotu (PRM, deputat 2004 - 2008), Valer Dorneanu (PSD, deputat 2000 - 2008), Leonard Cazan (PSD, 2004 - 2008), Răzvan Theodorescu (PSD, senator 2000 - 2004) sau Alin Ciocârlie (PSD-PC, senator 2000 - 2004). Cei menţionaţi mai sus au fost, la fel ca Bănicioiu, impuşi pe listele de la Iaşi de către conducerile centrale ale partidelor din care au făcut parte. Pe perioada mandatului, parlamentarii au privit Iaşul, în cel mai bun caz, ca o destinaţie de vacanţă. În ce-l priveşte pe Nicolae Bănicioiu, el are 35 de ani, este medic stomatolog, dar fără să fi practicat meseria, deşi a fost ministru al Sănătăţii. Este căsătorit de câţiva ani, cu fiica primarului PSD din Scorniceşti, el fiind născut în Vâlcea, având posesiuni importante atât în acest judeţ, dar şi în Olt şi Bucureşti. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri