anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 25.05.2022

Ne apropiem de scenariul roşu. Medic: nu vă culcaţi pe o ureche din cauza Omicron!

GALERIE
covid
 • covid
- +

„Categoric vor fi în continuare cazuri grave”, spune fostul manager al Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi. Cum se traduc în termeni medicali noile condiţii de intrare a şcolilor în online?

 

Toate clasele din şcolile şi liceele din Iaşi vor intra sau vor reintra în fizic. Vor rămâne online doar clasele care au, în ultimele şapte zile, trei cazuri de Covid 19 . În acelaşi timp, la sfârşitul săptămânii trecute s-au modificat prin hotărâre comună a Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii regulile de funcţionare a unităţilor de învăţământ în pandemie. Regula estenţială pentru trecerea în sistemul online este ca în judeţul respectiv paturile din spitale destinate bolnavilor Covid să fie ocupate în proporţie de 75%. Este evidentă intenţia celor două ministere de a ţine reţeaua de învăţământ deschisă. Acest lucru se va reflecta şi la nivelul Iaşului, care are al doilea număr de paturi din ţară atât la ATI cât şi la secţiile de confirmaţi Covid. Ieri, la nivelul judeţului Iaşi aproximativ 50% dintre paturile destinate Covid 19 erau ocupate, inclusiv cele de la ATI. Singurul sector dintre unităţile specializate unde numărul de cazuri Covid 19 a crescut este cel pediatric.

Ieri, la Spitalul de Copii erau doi pacienţi internaţi pe sectorul ATI Covid şi alţi 14 pe zona roşie, iar cu o zi înainte erau 10 paturi ocupate pe zona roşie Covid. În acelaşi timp, orficialităţile au schimbat criteriile de funcţionare a unităţilor de învăţământ .”Înţeleg că vor să ţină cont de numărul mare de cazuri care prezintă o formă severă de boală. O creştere a numărului de cazuri în ATI ar atrage un semnal de alarmă şi ar duce la o posibilă schimbare de scenariu în ceea ce priveşte mersul dinamicii virale.Dincolo de valoarea matematică pe care o reprezintă proporţia a ceea ce înseamnă număr de internări în ATI, categoric, în zona didactică, managementul acestei infecţii trebuie să fie pe cât posibil corect, pentru că am văzut că, până acum, nu a fost posibil acest lucru. În acest scenariu, sunt trei jucători. În primul rând sunt membrii familiei, cadrele didactice şi copiii. Pe lângă acest aspect, mai apar următoarele variabile - dacă toţi din scenariu sunt vaccinaţi sau nu, dacă vor să se testeze sau nu, dacă vor să se prezinte la medicul de familie sau nu, dacă în acest caz apar simptome. Există foarte multe variabile în acest joc al parametrilor care reprezintă spaţiul didactic, încât va fi greu să ţinem sub control. Să sperăm că autorităţile vor putea face acest lucru”, a spus dr. Carmen Dorobăţ, medic primar infecţionist la Spitalul de Boli Infecţioase.

Aceasta a dăugat că, la noi, comparativ cu alte state europene, unde numărul celor vaccinaţi este mult mai mare, se va simţi la nivelul secţiilor de ATI şi nu numai. „Suntem în creştere. Categoric, există şi cazuri cu Delta dar şi cazuri cu Omicron. Având în vedere că Omicron are o contagiozitate foarte mare, va deveni şi chiar începe să devină factorul dominant în ceea ce priveşte această pandemiei, nu numai în ţară cât şi la nivel de spaţiu european. Vom vedea în ce măsură se va dovedi a fi un val cu trecere uşoară. Aici nu mă refer la incidenţă, ci dacă vom avea şi cazuri grave de boală. Categoric, cei cu vârsta peste 65 de ani, care au şi alte boli şi nu sunt vaccinaţi, pot face forme severe de Covid 19” a mai spus Carmen Dorobăţ.

La nivelul municipiului Iaşi, incidenţa era ieri de 2,23 la mia de locuitori.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vârful adversităţii

Lucian DÎRDALA

Vârful adversităţii

Aşa cum o sugerează semnale venite în ultima vreme din multe ţări, inclusiv din Australia, ofensiva chineză pe frontul comerţului şi investiţiilor este extrem de intensă. Şi, din câte se pare, Beijingul se aşteaptă la o contraofensivă de acelaşi calibru: elementul politico-militar este fundamental, dar singurul front deschis în prezent este cel economic.

opinii

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Florin CÎNTIC

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Eram în clasa a XII-a de liceu, în 1980, când a ajuns la noi, pe filierele dirijate de Securitate - care tocmai se antrena pentru societatea de consum controlată de ea - cel mai recent album Pink Floyd. Era o operă rock, care ducea la cel mai înalt nivel compoziţiile „cu mesaj” şi geniul interpretativ al uneia dintre cele mai mari trupe de rock progresiv din istoria genului. Mai ales că vorbea despre libertate!

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Radu PĂRPĂUȚĂ

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Vorba asta este ştiută şi răsştiută de români, până şi de ultimul ţăran semianalfabet, căruia rusnacii i-au jefuit totul din casă şi i-au violat fetele. Cine se face că nu ştie de politica de rapt rusă, acum după atâţia ani, şi nu e convins de asta, să am iertare - e un ticălos. Şi, în forme diverse, şi alte popoare au cunoscut acestea, căci nu numai românii n-au putut evita „Sfânta Rusie” ticăloasă (apropo, nici o ţară din lume nu se mai autointitulează „sfântă”, sfânt e un atribut al Divinităţii) şi ceatlăul rusesc. Iar acum, în anul de graţie 2022, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a pus capac la toate - sfidează toate ţările, Uniunea Europeană... însă vom reveni la asta.

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Alex VASILIU

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Întrerup însemnările despre interviurile lui George Enescu pentru a schiţa portretul artistului de teatru liric Mariana Cioromila, înălţată în Zborul Înalt la 18 mai.

pulspulspuls

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Au luat-o băieţii în derâdere la început, dar auzim că, după olecuţă de reflecţie caldă la o berică rece, peste uichend, le-a mai venit mintea la cap. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.