anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 27.05.2022

Ne costă mai mult gunoiul? Din Casa Pătrată se văd ieftiniri la orizont. De la Salubris se văd însă doar scumpuri.

GALERIE
SMID Iasi - incarcare deseuri selectate
 • SMID Iasi - incarcare deseuri selectate
- +

De ieri, Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor este operaţional 100% şi la Iaşi. Pentru mărirea gradului de selectare va mai fi însă nevoie de o finanţare de aproape 40 milioane euro. În context, de la CJ se vede o ieftinire a serviciului, însă de la Salubris se anunţă o scumpire iminentă. Cele 120 de mii de tone de deşeuri colectate anual în municipiul Iaşi vor trece, de la 1 noiembrie, prin staţia de sortare şi prin cea de tratare de la Ţuţora.

 

„Iaşul se alătură celor aproximativ 20 de judeţe din România care au un astfel de sistem 100 la sută operaţional. Este cea mai mare staţie de tratare mecano-biologică din estul Europei”, a declarat vicepreşedintele CJ Sorin Afloarei în debutul conferinţei care a marcat ieri finalizarea proiectului Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor.

Cititi si:Cât ne costă gunoiul în 2021. Şapte primari s-au opus creşterii preţului

La Casa Pătrată au fost prezenţi primarii comunelor care au pus la dispoziţie terenurile pentru construirea staţiilor de transfer, de sortare şi tratare, reprezentanţii firmei Iasicon - cea care a construit şi care participă acum într-un consorţiu la administrarea instalaţiilor de la Ţuţora - coordonatorul proiectului şi directorul executiv al ADIS. Deşi, zilele trecute, o delegaţie a CJ a mers în Spania la prezentarea unei instalaţii de tratare mai eficientă şi mai mare decât cea amplasată la Ţuţora, Sorin Afloarei şi alţi participanţi au pus accentul pe selectarea încă de acasă a deşeurilor, ceea ce ar duce la ieftinirea acestui serviciu. Este însă asta posibil în practică la Iaşi?

19 lei sau 13 lei?

Laura Păstrăvanu, coordonatoarea proiectului, a trecut în revistă câteva puncte cheie din derularea proiectului, amintind cele trei contracte de finanţare (pentru documentaţia tehnică, respectiv realizarea proiectului prin Programele Operaţionale Sectorial Mediu şi Infrastructură Mare). Ea a mai spus că urmează modernizarea sistemului, de asemenea pe fonduri europene - pentru că estimarea este de aproximativ 36,5 milioane de euro - în vederea tranziţiei spre economia circulară.

Primarul comunei Ţuţora, unde este amplasat Centrul de Management Integrat al Deşeurilor - respectiv depozitul ecologic, staţia de sortare şi cea de tratare mecano-biologică, a lăudat proiectul şi, pe lângă felicitările adresate CJ, a invitat administraţia judeţului să nu uite de angajamentele asumate faţă de locuitorii din Ţuţora. Cristinel Albu s-a referit indirect la drumul care duce de la Cristeşti la CET II Holboca, Centrul ecologic şi mai departe spre Ţuţora. Primarul a pledat şi el pentru creşterea gradului de selectare a deşeurilor, menţionând societatea municipală de salubritate, Salubris, care nu trece prin staţia de sortare toată cantitatea de deşeuri colectată din Iaşi.

Cititi si: 70 de milioane de la UE băgaţi în gunoaie la Iași. Civilizaţia n-o deprindem

Întrebat dacă, de la 1 noiembrie, Salubris va trebui să se supună acestei obligaţii, directorul societăţii ne-a confirmat că e posibil să se modifice tarifele practicate. „Dacă noi va trebui să plătim 182 de lei pe tonă pentru sortare şi 84 de lei pentru tratare, vor trebuie ajustate preţurile”, ne-a spus Cătălin Neculau. El a comparat spunând că tariful ar fi ajuns la 19 lei/ persoană/ lună, în timp ce la Iaşi este de 13 lei (fără TVA), fixat în 2019. Cătălin Neculau a menţionat că, între timp, inflaţia a fost de 15 la sută, motorina s-a scumpit, iar salariul minim a crescut de asemenea. „Nu putem spune acum cu cât va creşte costul pentru serviciile de salubritate”, a adăugat el. Cât priveşte catitatea de deşeuri produsă de locuitorii municipiului Iaşi, ea este în medie 120 de mii de tone pe an, neinfluenţată de pandemie decât în sensul că a crescut la populaţie şi a scăzut la agenţii economici.

Tarife diferenţiate

Până la sfârşitul anului viitor, Salubris va continua să asigure serviciile de salubritate în municipiu. În judeţ, firma care se ocupă de colectarea şi transportul deşeurilor menajere, Universal Girexim, practică un tarif diferenţiat în mediul rural şi în cel urban, comune din Zona Metropolitană Iaşi având deja tarif „de oraş“, respectiv 9,66 lei. În celelalte se plătesc 4,47 de lei/ persoană/ lună.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Toni HRIŢAC

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Anunţul companiei Iulius apropie de sfârşit o dezbatere publică care în urmă cu trei ani a mobilizat societatea civilă ieşeană. Au fost douăsprezece ore de discuţii aprinse, marcate de suspiciune şi neîncredere. Este însă atributul unui oraş de valoare să scoată o asemenea soluţie după discuţii încinse.

opinii

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

Alexandru CĂLINESCU

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

După ce reluaseră sloganul clasic, „să punem stavilă extremei drepte”, au descoperit că extrema stângă, sub conducerea lui Jean-Luc Mélenchon, a devenit mai periculoasă decât partidul lui Marine Le Pen. În consecinţă, executivul actual (căruia comentatorii îi prevăd o viaţă scurtă) a fost alcătuit în aşa fel încât să „ciupească” (scuzaţi termenul) din electoratul mélenchonist.

Cine ocupă scaunul gol?

George PLEȘU

Cine ocupă scaunul gol?

Iaşul are nevoie de un organism care să direcţioneze, să ghideze şi să potenţeze eforturile culturale ale comunităţii, de la administraţia locală şi instituţiile culturale de stat, la societatea civilă, sectorul cultural independent şi până la publicul existent şi dezvoltarea de noi audienţe. Fie că se va chema Institutul Cultural Ieşean sau în orice alt fel, înfiinţarea sa este esenţială pentru a reprezenta interesele industriilor culturale şi creative şi a realiza cât mai rapid o strategie culturală care să facă parte dintr-o viitoare strategie de oraş.

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

dr. Eugen TÂRCOVEANU

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

Alături de alte mari personalităţi chirurgicale, profesorul Victor Strat se înscrie în galeria celor care au contribuit la progresul şi modernizarea chirurgiei din ţara noastră. Şcoala pe care a format-o îi este pe deplin recunoscătoare şi îi va păstra o vie amintire.

pulspulspuls

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Tare ne-am mai amuzat alaltăieri, stimaţi telespectatori, când l-am auzit pe fostul şef liberal nea Şică Orban dezvăluind boborului, la o emisiune teve şi oră de maximă audienţă, şi chiar de ziua lui, cum a trebuit el săracul să-i paraşuteze pe listele parlamentare liberale pe actualul premier Ciucă şi pe actualul menistru al Justiţiei Predoiu, totul la intervenţii din afara partidului (de la Cotroceni, adicătelea). 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.