„Ne duc la sapă de lemn”. Sancțiunile UE pentru Rusia și Belarus se simt și pe ogoarele fermierilor ieșeni: s-au scumpit îngrășămintele

duminică, 08 iunie 2025, 03:20
4 MIN
 „Ne duc la sapă de lemn”. Sancțiunile UE pentru Rusia și Belarus se simt și pe ogoarele fermierilor ieșeni: s-au scumpit îngrășămintele

Scumpirea îngrășămintelor, cauzată de noile tarife impuse de UE asupra importurilor din Rusia și Belarus îi pune pe fermieri în dificultate. Costurile au crescut semnificativ, iar agricultorii iau în calcul soluții alternative, inclusiv fertilizanți ecologici, în ciuda riscurilor. Ei avertizează că situația economică devine tot mai nesustenabilă și că impactul asupra producției va fi major.

Fermierii din România se confruntă cu una dintre cele mai mari provocări ale ultimilor ani: scumpirea accelerată a îngrășămintelor. Tarifele impuse recent de Uniunea Europeană pentru importurile din Rusia și Belarus au destabilizat piața fertilizanților, iar impactul se resimte puternic asupra agricultorilor.

UE a decis să reducă dependența de îngrășămintele provenite din Rusia și Belarus, impunând tarife de 6,5% și taxe suplimentare ce vor ajunge la 430 de euro pe tonă până în 2028. Această măsură, votată cu largă majoritate în Parlamentul European, a fost anticipată de comercianți și producători, dar a generat o creștere bruscă a prețurilor. Fermierii din Iași recunosc că soluțiile sunt limitate și iau în calcul să renunțe la aceste produse dacă tăvălugul scumpirilor nu se va opri.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

„Prețul la cereale a scăzut, prețul la îngrășăminte a crescut”

Unul dintre ei este și Florin Costin. Chiar dacă se teme de acest scenariu, agricultorul se vede nevoit să recurgă la variante ecologice.

„Această creștere se tot observă încă de anul trecut, dar văd că prețul îngrășămintelor va exploda(…) Nu știu ce o să facem, că alternative nu sunt. Prețurile astea ne duc la sapă de lemn. Mai bine fără”, s-a plâns Florin Costin, un fermier din Iași.

Situația este complicată și de scăderea prețurilor la cereale, care nu urmează logica economică firească, explică Cezar Musteață, la rândul său, fermier în Iași.

„Dolarul a scăzut, prețul la cereale a scăzut, prețul la îngrășăminte a crescut. Pui taxe pe îngrășăminte, crește prețul la îngrășăminte, la cereale de asemenea s-au limitat importurile și se taxează cerealele de la ucraineni și normal, trebuia să crească și prețul la cereale. Deci, eu nu înțeleg de ce nu funcționează pe același principiu: scade oferta, crește prețul. Trebuia să avem prețuri mai bune, având în vedere că intră taxele peste produsele din Ucraina”, a apreciat Cezar Musteață.

Creșteri de la 2.700 lei tona de îngrășământ cu fosfor la 5.000 lei

Ca mulți alții, fermierul a încercat să se protejeze de fluctuațiile de preț prin achiziții anticipate, însă această strategie nu este mereu eficientă. Chiar și așa, costurile pe sezon se ridică la câteva mii de euro pentru îngrășăminte, desigur în funcție de suprafața fermei.

„Aprovizionarea o fac din timp, cum spune și proverbul acela «iarna car, vara sanie». De exemplu, dacă îngrășămintele îți trebuie în martie, aprilie, tu ți le cumperi de prin noiembrie, decembrie. Așa a fost anul trecut, a fost cel mai bun preț. Când e presiune, în august, toată lumea vrea să cumpere fosfor pentru cultura nouă, atunci noi nu o să cumpărăm. Îl cumperi acum. Dacă nu, mai aștepți și îl cumperi mai târziu, când nu mai este cerere”, spune acesta.

Dacă prețurile rămân la niveluri record, fermierii iau în calcul trecerea la îngrășăminte ecologice, chiar dacă riscurile sunt mari, avertizează ei.

„Din ce am vorbit cu colegii mei, dacă prețul continuă să rămână tot așa mare, 5.000 de lei tona de îngrășământ complex cu fosfor. Deci, prețul anul trecut a trebuit să fie undeva pe la 2.700, 2.800 de lei tona. Dacă continuă să fie dublu, o să mergem mai către ecologic, pentru că acum deja ajunge în 5.000 de lei, adică aproape dublu. Nu o să cumpărăm. Nu ai opțiuni, nu ai de unde cumpăra. Noi, în primul rând, nu putem să producem în Europa cât se consumă. Obligatoriu suntem constrânși să importăm”, este de părere Cezar Musteață.

UE vrea mai multă producție internă

Uniunea Europeană speră că măsura va stimula producția internă de îngrășăminte, dar fermierii atrag atenția că impactul economic ar putea fi devastator. Pentru a compensa efectele creșterii prețurilor, UE propune eliminarea tarifelor pentru importurile din alte regiuni, precum Africa de Nord, Asia Centrală, SUA și Nigeria. În prezent, estimările comercianților arată o creștere imediată a prețurilor cu 15-25 de euro pe tonă, ceea ce afectează semnificativ costurile agricole.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii