(Ne)facturarea electronică
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 27.02.2021

(Ne)facturarea electronică

GALERIE
Bostan Ionel1
  • Bostan Ionel1
- +

În ciuda multiplelor avantaje pe care le aduce, factura electronică întârzie să intre efectiv în viața firmei. Deşi simplifică vizibil lucrurile în materie de întocmire, transmitere, arhivare, portabilitate, control/audit etc., se pare că abia de la începutul lui 2014 va putea fi pe deplin utilizată.

 

Aceasta pentru că aplicarea Legii nr. 148/2012 privind înregistrarea operaţiunilor comerciale prin mijloace electronice a fost suspendată până în luna ianuarie a anului viitor, prin OUG 84/2012. Explicaţia vehiculată a fost că legea amintită ar aduce prea multe modificări regimului juridic aplicabil activităţilor de emitere, transmitere şi arhivare a facturilor electronice şi că adaptarea acestor activităţi la noile cerinţe presupune timp îndelungat pentru modificarea infrastructurilor tehnice existente. Intre altele, pentru a putea emite facturi în formă electronică, companiile trebuie să dispună de mijloace tehnice şi personal specializat care să garanteze securitatea, fiabilitatea şi continuitatea serviciilor de prelucrare a datelor în formă electronică. Evident, acest tip de factură trebuie să respecte conţinutul stabilit de Codul fiscal, dar în plus include marca temporală (care certifică momentul emiterii) şi semnătura electronică a emitentului. Ceea ce observă foarte bine Profesorul Adrian Munteanu de la FEAA (Iaşi) este că de moment ce suntem parte a UE ar fi normal să ”beneficiem de rezultatul muncii altora”, grăbind lucrurile. Punerea în practică a soluţiilor noastre originale, dincolo de tărăgănare, nu este menită să confere vreun fel de garanţii pe acest plan; afară de faptul că s-ar putea ”răspunde unor interese minore”. Pe de altă parte, atrage atenţia că nu trebuie uitat că ”poţi să cumperi acest serviciu, cu beneficii reale (să nu coste mai mult decât pe suport hârtie), de la un furnizor din exteriorul României… Legislaţia naţională primează acolo unde nu există reglementare europeană. Directiva 2010/45/EU, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2013, modifică Directiva 2006/112/EC. Facturile electronice şi cele pe suport de hârtie se bucură de tratament egal…” Insă, după cum evoluează situaţia în această privinţă, se pare că dezvoltarea unei pieţe de servicii de acest gen va mai avea destul de aşteptat. Ca să nu vorbim că se împinge prea mult în viitor şi oportunitatea optimizării costurilor companiilor.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Dan CONSTANTIN

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Este un domeniu care cere mai ales creativitate, înţelegerea modului de business şi o conexiune bună la internet.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Mituri şi inerţii

Alexandru CĂLINESCU

Mituri şi inerţii

În ura faţă de „trădătorul” Pacepa acţionează două mituri: mitul Securităţii „patriotice”, care ne-a apărat de duşmani (mai ales de sovietici) şi mitul lui Ceauşescu mare patriot, omul care a făcut o sumedenie de lucruri bune şi care a schimbat faţa României. Aceste două mituri sunt de o deconcertantă tenacitate şi e uşor să ne convingem dând o simplă „raită” pe Facebook.

Cel mai modest dintre pământeni (III)

Neculai SEGHEDIN

Cel mai modest dintre pământeni (III)

La 32 de ani Armstrong îşi trăieşte tragedia vieţii: pierderea fiicei sale, Karen, în vârstă de doi ani, în urma unei tumori la creier. El nu va mai vorbi cu nimeni despre acest fapt, nici măcar cu soţia sa, Janet. Momentul este redat în filmul „First man/ Primul om”, realizat în 2018, la şase ani după moartea astronautului.

„Deşoşocizarea” AUR

Nicolae CREŢU

„Deşoşocizarea” AUR

La cum merg treburile în politichia românească, perspectivele de „spectacol” public al tupeului şi imposturii, din păcate, sunt din ce în ce mai… înfloritoare.

pulspulspuls

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Multă lumea ne-a sunat să ne întrebe ce se întâmplă cu ultima acţiune a procurorilor de anticorupţie, cea care îl vizează pe Mugurel care bea Ciuc, viteazul penelist care a păstorit cândva şi pe plaiurile noastre. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.