(Ne)facturarea electronică
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 14.05.2021

(Ne)facturarea electronică

GALERIE
Bostan Ionel1
  • Bostan Ionel1
- +

În ciuda multiplelor avantaje pe care le aduce, factura electronică întârzie să intre efectiv în viața firmei. Deşi simplifică vizibil lucrurile în materie de întocmire, transmitere, arhivare, portabilitate, control/audit etc., se pare că abia de la începutul lui 2014 va putea fi pe deplin utilizată.

 

Aceasta pentru că aplicarea Legii nr. 148/2012 privind înregistrarea operaţiunilor comerciale prin mijloace electronice a fost suspendată până în luna ianuarie a anului viitor, prin OUG 84/2012. Explicaţia vehiculată a fost că legea amintită ar aduce prea multe modificări regimului juridic aplicabil activităţilor de emitere, transmitere şi arhivare a facturilor electronice şi că adaptarea acestor activităţi la noile cerinţe presupune timp îndelungat pentru modificarea infrastructurilor tehnice existente. Intre altele, pentru a putea emite facturi în formă electronică, companiile trebuie să dispună de mijloace tehnice şi personal specializat care să garanteze securitatea, fiabilitatea şi continuitatea serviciilor de prelucrare a datelor în formă electronică. Evident, acest tip de factură trebuie să respecte conţinutul stabilit de Codul fiscal, dar în plus include marca temporală (care certifică momentul emiterii) şi semnătura electronică a emitentului. Ceea ce observă foarte bine Profesorul Adrian Munteanu de la FEAA (Iaşi) este că de moment ce suntem parte a UE ar fi normal să ”beneficiem de rezultatul muncii altora”, grăbind lucrurile. Punerea în practică a soluţiilor noastre originale, dincolo de tărăgănare, nu este menită să confere vreun fel de garanţii pe acest plan; afară de faptul că s-ar putea ”răspunde unor interese minore”. Pe de altă parte, atrage atenţia că nu trebuie uitat că ”poţi să cumperi acest serviciu, cu beneficii reale (să nu coste mai mult decât pe suport hârtie), de la un furnizor din exteriorul României… Legislaţia naţională primează acolo unde nu există reglementare europeană. Directiva 2010/45/EU, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2013, modifică Directiva 2006/112/EC. Facturile electronice şi cele pe suport de hârtie se bucură de tratament egal…” Insă, după cum evoluează situaţia în această privinţă, se pare că dezvoltarea unei pieţe de servicii de acest gen va mai avea destul de aşteptat. Ca să nu vorbim că se împinge prea mult în viitor şi oportunitatea optimizării costurilor companiilor.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Este nevoie de consultanţă din partea fostei soţii a lui Relu Fenechiu

Toni HRIŢAC

Este nevoie de consultanţă din partea fostei soţii a lui Relu Fenechiu

Când interesul privat este mare, iar responsabilitate aproape inexistentă, expertiza liberalilor urcă la cote ameţitoare. Când urgenţa publică cere însă sacrificiu, iniţiativa lor dispare. Reglementările devin sfinte. Lipsa de iniţiativă a autorităţilor în vremuri cu totul excepţionale ar intra mai degrabă la zădărnicirea combaterii bolilor decât nepurtarea măştilor.

Filmuletul zilei

opinii

„Viaţa mea e un roman”

Alexandru CĂLINESCU

„Viaţa mea e un roman”

Am expus aici o părere strict personală. Şi ca să nu existe nici o ambiguitate: nu ţin jurnal, nu-mi voi scrie memoriile, dar citesc cu plăcere şi cu interes - atunci când merită - jurnale şi memorii.

Lenin şi Ştefan cel Mare

Radu POPESCU

Lenin şi Ştefan cel Mare

Socialiştii şi medalia de AUR.

Complexul Cultural Ieşean

George PLEȘU

Complexul Cultural Ieşean

În timpul unei dezbaterii pe care am organizat-o anul trecut, intitulată „Cultura şi oraşul”, l-am întrebat pe Ştefan Teişanu, directorului Centrului Cultural Clujean, despre oportunitatea înfiinţării unei astfel de instituţii la Iaşi. Răspunsul primit a deranjat orgoliile unei părţi din publicul prezent, dar a atins un subiect sensibil, pe care rar avem curajul să-l abordăm pe plan local. Astfel, în glumă, a sugerat ca instituţia similară din Iaşi să fie numită „Complexul Cultural Ieşean”, cu referire la modul în care fosta capitală culturală a României se raportează la statutul demult pierdut.

pulspulspuls

Mr Ciorăpel de la Iaşi

Mr Ciorăpel de la Iaşi

Iacătă, dragilor, că nu degeaba îl remarcam aicea la rubricuţă în Postul Mare pe junele conţilier USR de 26 de ani în comiţia Cozetei, la ieşirea de la negocierile cu Chirica, pe viitorul acuzat de trădare Mr. Ciorăpel! 

Caricatura zilei

Fără amendă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.