anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Advertorial

Ne pleacă investitorii

GALERIE
Traian Dobre
 • Traian Dobre
- +

     “România riscă să piardă investitori importanţi dacă nu ia măsuri urgente pentru rezolvarea problemelor de infrastructură şi de clarificare a legislaţiei.” Cam aşa sunau şi încă mai sună comentariile analiştilor economici din ţară şi din afară.
    

     Iar surprizele nu mai contenesc să apară! Zeci de fabrici deschise în România de companii multinaţionale au fost închise în ultimii ani şi mutate în alte ţări precum Polonia, Bulgaria şi Republica Moldova. Să ne aducem aminte de fabrica Nokia de la Jucu, care după nici trei ani de funcţionare s-a retras brusc după ce investise 60 milioane de euro şi care era al doilea mare exportator din România, după Dacia. Să ne mai aducem aminte de fabrica de la Braşov a celor de la Colgate-Palmolive care a fost mutată în Polonia după 16 ani de funcţionare în ţara noastră. O altă lovitură puternică a fost închiderea fabricii Coca-Cola de la Iaşi în 2009 şi mutarea ei la Chişinău. Forţa de muncă mai ieftină şi costurile de producţie mai mici i-au determinat pe cei de la Coca Cola să ia această decizie. A urmat fabrica de ciocolată Poiana din Braşov deţinută de Kraft Food care s-a închis definitiv în 2010. Cea mai mare parte a liniilor de producţie ale fabricii a fost transferată în Bulgaria. Fenomenul închiderii de fabrici a lo¬vit şi sectorul laptelui, cel mai surprin¬zător exemplu fiind al israelienilor de la Tnuva, al căror business s-a prăbuşit ca un joc de domino în 2012 după ce au lichidat afacerea, prin faliment. Nici industria berii nu a fost ocolită de închideri, cea mai mare fiind fabrica Ursus Cluj, care în final a fost şi demolată.
    

     Şi pentru că am pomenit de surprize, din nefericire neplăcute, ieri britanicii de la GSK ne-au informat că pun lacătul pe fabrica de medicamente Europharm de la Braşov, al doilea mare producător din ţară şi cel mai mare exportator din domeniul farma, dealtfel o companie cu afaceri de 100 mil. euro. Unui om normal i se face “pielea de găină” doar la gândul că închiderea acestor fabrici a lăsat mii de oameni fără locuri de muncă şi în egală măsură a lăsat “găuri” de zeci de miliarde de euro la exporturile României. Se pare că nu este şi cazul diriguitorilor, care nu mai prididesc cu luptele politice pentru putere, cu declaraţiile stufoase doar, doar vor intra în graţiile votanţilor şi cu promisiunile pentru un trai mai bun ... la Sfântul Aşteaptă.
    

     Îmi aduc aminte ce susţinea premierul undeva prin octombrie 2011: “Estimarea de creştere economică de 3,5 la sută, pentru 2012, modificările pe Codul Fiscal şi Codul Muncii au creat un context extrem de favorabil pentru investitori, acesta fiind cel mai bun moment pentru a face afaceri în România”. Ori tocmai aceste modificări, la care se adaugă legislaţia stufoasă din domeniu şi imposibilitatea investitorilor de a-şi face un plan de afaceri pe o perioadă medie şi lungă, îi alungă.  La toate acestea se adaugă cea mai mare problemă pe care o avem noi românii de decenii bune, infrastructura. În afară de lupta împotriva corupţiei, România ar trebui să reducă fiscalitatea asupra forţei de muncă, ar trebui să ofere stabilitate legislaţiei fiscale (nu introducerea de impozite şi taxe la fiecare poticnire a bugetului) şi nu în ultimul rând să nu impoziteze profitul reinvestit. Acestea sunt în acelaşi timp soluţii pentru crearea de noi locuri de muncă, singura care poate crea bunăstare. Pe de altă parte, ar trebui tratată cu maximă atenţie absorbţia fondurilor europene, care ar putea juca rolul de stimulent şi pentru multe investiţii străine.
     

     Însă ceea ce a stat în calea investitorilor de orice fel au fost şi sunt politicile economice "după cum bate vântul". Ori atât timp cât specialiştii sunt trecuţi într-un con de umbră, în favoarea politicienilor amatori, de ce ne mai mirăm că suntem unde suntem? Poate că după cei peste 20 de ani pronosticaţi de distinsul profesor Brucan ar trebui să ne trezim la realitate. Alo, se aude acolo SUS?
    

     P.S.: Era să uit esenţialul! Dragi guvernanţi, d-le premier, vă rog să introduceţi de urgenţă, prin Ordonanţă de Urgenţă şi nimeni nu o să vă acuze, reducerea impozitării forţei de muncă cu 5%. Dacă nu o faceţi acum vom intra în deflaţie şi nimic nu poate fi mai rău!

     Ing.dr.ec Traian Dobre

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.