Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Advertorial

Ne pleacă investitorii

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

     “România riscă să piardă investitori importanţi dacă nu ia măsuri urgente pentru rezolvarea problemelor de infrastructură şi de clarificare a legislaţiei.” Cam aşa sunau şi încă mai sună comentariile analiştilor economici din ţară şi din afară.
    

     Iar surprizele nu mai contenesc să apară! Zeci de fabrici deschise în România de companii multinaţionale au fost închise în ultimii ani şi mutate în alte ţări precum Polonia, Bulgaria şi Republica Moldova. Să ne aducem aminte de fabrica Nokia de la Jucu, care după nici trei ani de funcţionare s-a retras brusc după ce investise 60 milioane de euro şi care era al doilea mare exportator din România, după Dacia. Să ne mai aducem aminte de fabrica de la Braşov a celor de la Colgate-Palmolive care a fost mutată în Polonia după 16 ani de funcţionare în ţara noastră. O altă lovitură puternică a fost închiderea fabricii Coca-Cola de la Iaşi în 2009 şi mutarea ei la Chişinău. Forţa de muncă mai ieftină şi costurile de producţie mai mici i-au determinat pe cei de la Coca Cola să ia această decizie. A urmat fabrica de ciocolată Poiana din Braşov deţinută de Kraft Food care s-a închis definitiv în 2010. Cea mai mare parte a liniilor de producţie ale fabricii a fost transferată în Bulgaria. Fenomenul închiderii de fabrici a lo¬vit şi sectorul laptelui, cel mai surprin¬zător exemplu fiind al israelienilor de la Tnuva, al căror business s-a prăbuşit ca un joc de domino în 2012 după ce au lichidat afacerea, prin faliment. Nici industria berii nu a fost ocolită de închideri, cea mai mare fiind fabrica Ursus Cluj, care în final a fost şi demolată.
    

     Şi pentru că am pomenit de surprize, din nefericire neplăcute, ieri britanicii de la GSK ne-au informat că pun lacătul pe fabrica de medicamente Europharm de la Braşov, al doilea mare producător din ţară şi cel mai mare exportator din domeniul farma, dealtfel o companie cu afaceri de 100 mil. euro. Unui om normal i se face “pielea de găină” doar la gândul că închiderea acestor fabrici a lăsat mii de oameni fără locuri de muncă şi în egală măsură a lăsat “găuri” de zeci de miliarde de euro la exporturile României. Se pare că nu este şi cazul diriguitorilor, care nu mai prididesc cu luptele politice pentru putere, cu declaraţiile stufoase doar, doar vor intra în graţiile votanţilor şi cu promisiunile pentru un trai mai bun ... la Sfântul Aşteaptă.
    

     Îmi aduc aminte ce susţinea premierul undeva prin octombrie 2011: “Estimarea de creştere economică de 3,5 la sută, pentru 2012, modificările pe Codul Fiscal şi Codul Muncii au creat un context extrem de favorabil pentru investitori, acesta fiind cel mai bun moment pentru a face afaceri în România”. Ori tocmai aceste modificări, la care se adaugă legislaţia stufoasă din domeniu şi imposibilitatea investitorilor de a-şi face un plan de afaceri pe o perioadă medie şi lungă, îi alungă.  La toate acestea se adaugă cea mai mare problemă pe care o avem noi românii de decenii bune, infrastructura. În afară de lupta împotriva corupţiei, România ar trebui să reducă fiscalitatea asupra forţei de muncă, ar trebui să ofere stabilitate legislaţiei fiscale (nu introducerea de impozite şi taxe la fiecare poticnire a bugetului) şi nu în ultimul rând să nu impoziteze profitul reinvestit. Acestea sunt în acelaşi timp soluţii pentru crearea de noi locuri de muncă, singura care poate crea bunăstare. Pe de altă parte, ar trebui tratată cu maximă atenţie absorbţia fondurilor europene, care ar putea juca rolul de stimulent şi pentru multe investiţii străine.
     

     Însă ceea ce a stat în calea investitorilor de orice fel au fost şi sunt politicile economice "după cum bate vântul". Ori atât timp cât specialiştii sunt trecuţi într-un con de umbră, în favoarea politicienilor amatori, de ce ne mai mirăm că suntem unde suntem? Poate că după cei peste 20 de ani pronosticaţi de distinsul profesor Brucan ar trebui să ne trezim la realitate. Alo, se aude acolo SUS?
    

     P.S.: Era să uit esenţialul! Dragi guvernanţi, d-le premier, vă rog să introduceţi de urgenţă, prin Ordonanţă de Urgenţă şi nimeni nu o să vă acuze, reducerea impozitării forţei de muncă cu 5%. Dacă nu o faceţi acum vom intra în deflaţie şi nimic nu poate fi mai rău!

     Ing.dr.ec Traian Dobre

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri