De Sănătate

Punem punctul pe știi

Nea Iosif: „Pe mine donările m-au întinerit” / Povestea unuia din cei mai longevivi donatori de sânge din Iași

marți, 18 iunie 2024, 03:00
5 MIN

Iosif Stelian, în vârstă de 57 de ani, angajat al Teatrului pentru copii și tineret „Luceafărul”, este unul dintre cei mai longevivi donatori de sânge din Iași. Anul acesta marchează 20 de ani de când donează în mod regulat, ajungând la un total de 53 de donații, prin care a salvat sau ajutat aproximativ 159 de vieți.

Totul a început la îndemnul mătușii sale, cadru medical, care l-a încurajat să doneze sânge. Ea i-a explicat că, pe lângă beneficiul de a ajuta alți oameni, donarea frecventă îi permite să își facă analizele în mod constant, reduce riscul bolilor cardiovasculare și stimulează producerea de noi celule sanguine. În plus, fiecare donație poate face diferența în salvarea unei vieți. De-a lungul timpului, Iosif a observat că nu a avut niciodată efecte adverse și, în plus, i-a scăzut nivelul colesterolului, simțindu-se mai bine după fiecare donare.

La trei luni eu sunt prezent aici”

„Am încercat tot timpul să nu o fac din interes, să donez pentru că se cerea sânge, și mi-a făcut mare plăcere. Am găsit un personal foarte ok, și de atunci am rămas ca într-o familie. La trei luni eu sunt prezent, acum pot să revin la patru luni pentru că deja merg pe 58. Domnișoara doctor chiar mi-a spus că, dacă sunt sănătos, pot dona până la 60 de ani”, a declarat Iosif Stelian.

Iosif este încântat de fiecare nou donator care trece pragul Centrului de Transfuzii de Sânge, pe care încearcă să-l susțină și să îl încurajeze să aducă și prietenii la donat. Totodată, el nu uită să-și încurajeze constant prietenii și familia să doneze. Iosif povestește că susține activ donarea de sânge și în mediul online, distribuind și scriind postări despre beneficiile acestei acțiuni. De asemenea, bărbatul declară că nu donează pentru stimulentul financiar de 280 de lei. El povestește că, din 2004, a primit diverse premii și sume oferite pentru donarea de sânge, dar nu a fost niciodată influențat de acestea.

Dorința de a face bine este punctul de plecare

„Mă simt foarte bine, aș putea spune că pe mine donările chiar m-au întinerit. Important a fost să respect instrucțiunile. Adică, dacă mi-a spus doamna doctor să stau culcat 15-20 de minute, acolo stau. Dorința de a face bine cuiva este punctul de plecare. Eu am grupa de sânge 0.I, și pot dona oricui. De-a lungul timpului, au fost persoane care mi-au cerut să donez pentru ele, iar eu am acceptat de fiecare dată. Mi-ar plăcea, dacă ar fi posibil, să se organizeze un eveniment unde să îi întâlnim pe cei pe care i-am ajutat. Bineînțeles, nu este necesar, dar cred că dacă i-aș vedea nu doar că m-ar bucura, ci m-ar motiva atât pe mine, cât și pe ceilalți donatori”, a declarat acesta.

Un al donator care alege să doneze sânge frecvent la Centrul de Transfuzii din Iași este Cosmin Frunză, un tânăr de 29 de ani care lucrează ca manager de proiect la o firmă de IT din Iași. Prima sa donare a avut loc în 2015, pe vremea când nici măcar nu știa ce grupă sanguină avea. Cu timpul, procesul a decurs fără probleme și a revenit cu plăcere, salvând sau ajutând până în prezent 189 de vieți.

„Pentru mine, prima donare a fost dificilă, însă am găsit motivația de a reveni. A fost un șoc să descopăr câte persoane nu pot dona și cât de mare este nevoia de sânge și trombocite. De aceea, mi-am propus să donez cât de des posibil, atâta timp cât sănătatea îmi va permite”, a declarat Cosmin Frunză.

Gala Donatorului

Tânărul donează de obicei la fiecare trei luni, dar povestește că au fost situații în care a fost rugat să doneze sânge pentru a ajuta diverse cunoștințe care aveau rude în spital. Deși ar fi donat oricum, se bucură că după fapta bună primește un stimulent financiar de 280 de lei. Deși nu este un factor primordial, recunoaște că acest stimulent îl motivează și speră că îi încurajează și pe alții să doneze.

Pentru a celebra donatorii frecvenți ai Centrului de Transfuzii, a devenit o tradiție ca Serviciul Voluntar de Ambulanță să organizeze anual Gala Donatorului de Sânge. Recent, în Sala Vasile Pogor a Primăriei Iași, au fost omagiate 6.660 de vieți salvate în cadrul acestei gale. Evenimentul este dedicat celor care, prin gestul lor altruist de a dona sânge, contribuie la salvarea de vieți. Scopul principal al galei este de a recunoaște și premia, chiar și simbolic, cei mai activi donatori de sânge din Iași.

La ediția din acest an, au fost acordate premii speciale celor mai activi donatori, recunoscuți pentru devotamentul și constanța lor. Locul I a fost obținut de donatorul care a donat de 138 de ori, salvând aproximativ 414 vieți. Locul II a fost câștigat de donatorul care a donat de 107 ori, contribuind astfel la salvarea a 321 de vieți. Locul III a revenit donatorului care a donat de 93 de ori, ajutând la salvarea a 279 de vieți.

Unde se poate dona sânge?

„În fiecare an, am reușit să atragem zeci de donatori pe care îi premiem și le oferim o distincție simbolică pentru a le aprecia munca, dedicarea și sacrificiul în salvarea a mii de vieți. Persoanele prezente astăzi au contribuit la salvarea a 6.660 de vieți în total, un număr impresionant pentru care le mulțumim din suflet. Sperăm ca anul viitor să fie și mai reușit și mai bogat, așa cum ne străduim să fie de fiecare dată. An de an, am reușit să aducem valoare adăugată acestui eveniment. Serviciul Voluntar de Ambulanță colaborează constant cu Centrul de Transfuzie, organizând diverse acțiuni pentru a promova donarea de sânge. Este o bucurie să vedem că în Iași numărul donatorilor de sânge crește, cu tot mai mulți oameni donând frecvent, nu doar ocazional”, a declarat Marius Benchea, Director General al Serviciului Voluntar de Ambulanță.

Gala Donatorului de Sânge nu este doar o ceremonie de premiere, ci și un prilej de a sensibiliza și de a încuraja cât mai multe persoane să urmeze exemplul donatorilor premiați. Fiecare picătură de sânge donată poate salva vieți și poate aduce speranță celor aflați în suferință. Evenimente de acest gen subliniază solidaritatea și spiritul comunitar al locuitorilor din Iași și ne reamintesc cât de important este să fim alături unii de ceilalți, mai ales în momentele dificile.

În Iași, puteți dona sânge la Centrul de Transfuzii Sanguine Iași.

Locație: Strada Nicolae Bălcescu nr. 21, Iași 700117

Program:

  • luni 07:30–13:30
  • marți 07:30–13:30
  • miercuri 07:30–13:30
  • joi 07:30–13:30
  • vineri 07:30–13:30

Mai multe detalii aici: https://www.crtsiasi.ro/.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii