anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

sambata, 25.03.2023

Nea Omăt şi doamna Iarnă

GALERIE
michael astner
 • michael astner
- +

Însemnări mai mult sau mai puţin (ne)însemnate (III)

- Tu nu ştii ce vrei! (Tom, robotul umanoid)

- Nu, nu ştiu ce vreau. Aşa-i uneori când eşti om. (Alma Felser, arheolog-antropolog). Din filmul sf german Ich bin dein Mensch (I’m Your Man/ Sunt omul tău), 2021.

 

Săptămâna 42, Ziua 292 de război

Azi noapte, nea Omăt şi doamna Iarnă au avut prima lor întâlnire de sezon.

Săptămâna 42, Ziua 293 de război

Spre deosebire de Merkel, lui Olaf Scholz, cancelarul social-democrat care i-a urmat în funcţie, nu i-au trebuit decât câteva luni de mandat ca numele său de familie să producă şi el un verb! Aflu de pe severin.netscholzen (deja din februarie 2022, războiul lui Putin împotriva Ucrainei şi toate ezitările ulterioare ale lui Scholz nici nu începuseră, respectiv avuseseră încă loc), pe deasupra, nu are doar un singur sens. Iată cam ce înseamnă: a tăcea şi/sau a dispărea (a se da la fund) de-a binelea. În plus, verbul ar sta şi pentru a fi ezitant sau îngăduitor şi, în unele cazuri, extrem de uituc. Ca un făcut, verbul a trecut numaidecât şi Canalul Mânecii, intrând în limba engleză: Stop scholzing around!, exclamă, cică, englezii mai nou. Sensul vi-l puteţi alege de mai sus, din variantele germane, dar parcă de minune ar merge: Nu te mai codi atâta!

Săptămâna 42, Ziua 295 de război

Ca sa faci talente nu trebuie să şi ai.

Săptămâna 43, Ziua 296 de război

Aberaţie cu premeditare: citesc în Libertatea un articol despre procurorul Pavel Palcu, 69, încă activ şi profesor pe deasupra. Îmi reţine atenţia că are, atenţie, foşti studenţi care-s deja la pensie!!! Păi, mda, dacă legea-i strâmbă, măcar ţeapa să fie dreaptă. Ţeapa dată bugetului de stat şi statului de drept.

Săptămâna 43, Ziua 297 de război

Mai nou am devenit şi eu mai atent la consumul de curent (na, poftim, mi-a ieşit şi o rimă). Din când în când, deci, îmi verific contorul. Azi: 8743 kWh. Minus 8620 (la ultima citire) egal 123 (în 18 zile). Deci: 6,83 kWh/zi. O fi mult? O fi puţin?

Săptămâna 43, Ziua 298 de război

Aflu dintr-un film german (Einmal Bauernhof und zurück/ O gospodărie ţărănească cu dus-întors, D 2013) una dintre aberaţiile prezentului: cum 6 ha de pământ şi 25 de vaci de lapte nu pot susţine, la o adică, financiar nu o familie, ci o persoană şi costurile gospodăriei.

Din acelaşi film am spicuit şi informaţia punctuală despre un soi franţuzesc de cartofi numit „La Ratte”, care în varianta bio, în 2012 sau 2013, când s-o fi turnat filmul, costau 6,20 euro kilogramul!!? În fine, ceva luminos cules din film, anume un proverb chinezesc fain care zice aşa: Sămânţa fericirii este clipa.

Paradoxul diversităţii compulsive: Mai toţi vor să fie ceva aparte, dar se iau după prima turmă la modă.

Săptămâna 43, Ziua 299 de război

Viaţa e o continuă deviaţie. Iar viaţa mea îmi pare uneori un coşmar compus din coşmărele învăluite-n vise.

Săptămâna 43, Ziua 300 de război

Nu suport filmele care-mi insultă inteligenţa, fie şi doar cea emoţională - atâta câtă am.

Săptămâna 44, Ziua 302 de război

Am tot mai des impresia că inteligenţa pe pământ e una şi aceeaşi, cantitativ vorbind. Împărţindu-se de curând, iată, la peste 8 miliarde de oameni, trageţi dvs concluzia.

Visul unui tânăr ieşean, ieşit din restaurant la o ţigară (citez din memorie): Aş vrea să cadă o lună reţelele de telefonie mobilă ca să (ne?) revenim la realitate.

Săptămâna 44, Ziua 304 de război

A Christmas Miracle: Azi, în Ajun de Crăciun, am ieşit spre prânz cu gunoiul, iar cum era soare (nota bene: fără dinţi), hai să urc până-n oraş. Am intrat pentru prima oară-n Palatul Braunstein, mă rog, până la etajul patru (o sală de expoziţie), am făcut niscaiva poze prin sticla Cupolei, am coborât, am luat-o spre Palatul Culturii, am văzut şi fotografiat pe Ştefan cel Mare trupa Ursul de la Comăneşti, am ajuns şi am intrat la Palas Mall, am ieşit cum am intrat, mă rog, nu şi pe unde, de ieşit am ieşit pe la Cărtureşti, apoi, am ajuns înapoi în dreptul intrării principale, ce să vezi, am dat de un cunoscut, un fost coleg din scurta mea perioadă de jurnalist-fotoreporter-redactor! Ne-am salutat, am schimbat două vorbe, apoi el: Bem o cafea? Fac cinste!

Şi am stat acolo, lângă toneta de la intrarea-n Palas, timp de vreo oră la o cafea lungă (chit că soarele cam dispăruse) şi-am analizat mersul lumii actuale, concluzia fiind, din păcate, nu tocmai optimistă: e naşpa rău, oameni buni!

Miracolul, ziceţi? Păi, faptul că am întâlnit pe cineva cunoscut şi am şi stat la o cafea cu el. Anul ăsta, chiar dacă nu ies eu prea des în oraş, am mai întâlnit în urbe (pur întâmplător) un singur prieten!

P.S. Filmul Ich bin dein Mensch (regia: Maria Schrader, Ursul de Aur la Berlinala pentru din ’21 pentru Maren Eggert în rolul Almei Felser, plus de patru ori Deutscher Filmpreis - pentru cel mai bun film, cea mai bună regie, cel mai bun rol feminin, cel mai bun scenariu), am înţeles de la un prieten, e de găsit pe net şi cu subtitrare în limba română. Merită văzut!

 

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Revin tricolorii, oameni buni!

Nicolae GRECU

Revin tricolorii, oameni buni!

Cei care cred că naţionala nu mai poate câştiga nici măcar în Andorra să nu citească acest text.

opinii

Eufemismele (IV)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (IV)

Discuția despre eufemisme continuă cu exemple comentate din diferite sfere de desemnare (anatomie umană, homosexualitate, însușiri umane, profesii și meserii).

Hitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Hitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială

Utilizând exclusiv conceptul de religie în sens occidental, Japonia este percepută ca fiind o țară cu o populație nereligioasă, care adoptă ideea de mushukyo - lipsa unor convingeri religioase. 

Să ne bucurăm!

prof. dr. Gheorghe POPA

Să ne bucurăm!

Da, să ne bucurăm și să fim mulțumiți de reușita comunității ieșene pentru inaugurarea în municipiul nostru a primului Centru Cultural European din țară!

pulspulspuls

Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!

Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!

Pe astăzi, stimaţi participanţi la trafic, avem o premieră absolută pentru domniile voastre: pentru prima dată de când se ştie, dom’ premare Mihai Chirica şi-a parcat alaltăieri Dusterul (IS 14 DST) cu care circulă în parcarea din curtea interioară a instituţiunii, după cum se vede şi în imaginea de mai jos.

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.