Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Negii genitali: ce tratament aleg ca să nu reapară?

GALERIE
negi genitali
  • negi genitali
- +

I.B., din Iaşi: „Vă rog să mă ajutaţi şi pe mine cu un răspuns de la un specialist: negii genitali sunt cancerigeni? Am înţeles că există mai multe variante de tratament: creme, operaţie. Dar e posibil să reapară. Ce variante de tratament există şi ce pot face pentru a nu reapărea? Vă mulţumesc.“

Dr. Corneliu Dobre, Clinica de Dermatologie, Spitalul „Sf. Spiridon“ Iaşi: „Negii genitali (vegetaţiile veneriene) sunt leziuni produse de virusuri din larga familie a papiloma virusurilor umane (HPV). Se transmit cel mai frecvent prin contact sexual; prezervativul protejează parţial şi incomplet.

Zonele neprotejate purtătoare de microleziuni (de exemplu imediat după epilarea cu lama sau folosirea cremelor depilatoare) sunt ţinta noilor infectări cu HPV. Odată dobândit virusul, persoană este purtătoare pe viaţă. Purtătorii de virus pot fi „sănătoşi“ - fără a prezenta leziuni aparente, sau bolnavi - prezentând leziuni de HPV.

Tratamentul corect şi complet presupune termoexcizia

Tratamentul corect şi complet este doar termoexcizia (electro, radio, laser etc.), doar în acest fel putându-se controla „distrugerea bazei“ leziunilor. Tratamentul în sine este nedureros.

Acest tratament poate fi precedat în cazul leziunilor cu dimensiune mare de excizia chirurgicală (curetarea) acestora. Vegetaţiile deosebit de mari se vor îndepărta chirurgical.

De experienţa medicului depinde lipsa de cicatrici şi recidive. Rezultatul unui tratament corect este perfect şi fără cicatrice.

Atenţie: în primul an după tratament se impun controale periodice, la fiecare 3 luni.

De asemenea, tratamentul trebuie precedat şi urmat de stimularea imunităţii.

În caz de recidivă, prezentaţi-vă la dermatolog de la primele semne, evoluţia fiind rapidă; astfel de cazuri denotă o participare modestă a imunităţii presonale în apărarea antivirală.

Bolile date de viruşi şi imunitatea: atenţie la produsele care garantează „vindecarea magică“

Marea majoritate a bolilor dermatologice date de viruşi (verucile, vegetaţiile veneriene, papiloamele etc.), dar şi alte boli virale infecţioase se întâlnesc mai frecvent la persoanele cu imunitate scăzută.

Corectarea răspunsului imunitar individual corespunde unei rate mai scăzute a recidivelor şi vindecării clinice rapide.

Tratamentele de stimulare a imunităţii se fac doar la sfatul medicului, resursele răspunsului imun fiind limitate. Unele boli date de viruşi se pot vindeca spontan pe fondul unui răspuns imun competent. Aceste situaţii sunt rare, dar nu inexistente; reprezintă excepţii, nu regula.

De aici succesul unor tehnici altfel ineficiente, bazate pe sugestia pozitivă a pacientului. Nu vă lăsaţi amăgiţi de reclamele ce vă promit „vindecarea magică“ folosind un produs mult promovat.

Persoana tratată şi fără leziuni rămâne purtătoare sănătoasă!

Persoana tratată şi vindecată rămâne purtătoare de virus pentru tot restul vieţii. Lipsa leziunilor aparente scade riscul de contagiune, nu îl elimină.

Partenera sau partenerul unei persoane purtătoare de vegetaţii veneriene trebuie totdeauna examinată şi dacă prezintă leziuni, se impune tratatament precoce. Prezentaţi-vă la primele semne de boală la medicul dermatolog

. Persoanele contaminate cu HPV vor face control şi pentru alte boli cu transmitere sexuală: sifilis, hepatită B şi C, HIV etc.“.

Cu cât numărul leziunilor, dimensiunea şi vechimea lor este mai mare, cu atât tratamentul este mai dificil!

► Examinaţi partenerul sau partenera pentru a identifica eventuale neregularităţi pe organele genitale externe.
► Evitaţi să practicaţi orice fel de relaţii sexuale projate sau neprotejate cu persoane ce prezintă astfel de leziuni.
► Cu cât numărul leziunilor, dimensiunea şi vechimea lor este mai mare, cu atât tratamentul este mai dificil.
► Nu vă lăsaţi amăgiţi de  reclamele ce vă promit „vindecarea magică“ folosind un produs mult promovat.
► Vegetaţiile veneriene sunt extrem de contagioase. Nu vă încredeţi în norocul personal. Persoana vindecată rămâne purtătoare de virus pentru tot restul vieţii.
► Vegetaţiile perianale nu trebuie neglijate, extinzându-se rapid.
► Utilizarea cremelor depilatoare şi îndepărtarea părului prin radere cu lama favorizează extinderea rapidă a acestora.
► Tratate corect, vindecarea este rapidă şi fără recidive.
►Neglijate, leziunile vegetante pot ajunge la dimensiuni impresionante.
► Pacienţii infectaţi cu HIV prezintă frecvent condilomatoză anală sau genitală de mari dimensiuni cu răspuns dificil la tratament.

Unele tipuri de papiloma virusuri (HPV) sunt asociate cu riscul de cancer

► Există mai multe tipuri de papiloma virusuri (HPV). Putem să ne contaminăm cu mai multe tipuri, aspectul leziunilor fiind diferit pentru fiecare virus.
► Doar 1 - 2% din bărbaţii şi femeile purtătoare de HPV fac leziuni exofitice vizibile !
► Transmiterea virusului de la purtătorul sănătos la un nepurtător depinde de mulţi factori.
► Perioada de incubaţie (de la infectare la primele manifestări de boală) poate varia de la câteva luni până la ani de zile.
► Genotipurile HPV 6 şi 11, care sunt cauza cea mai frecvenţă a condiloamelor exofitice (reliefate, foarte vizibile) nu sunt asociate cu riscul de cancer.
► HPV cu risc pentru cancerul de col uterin sunt subtipurile HPV 16, 18, 31, 33 sau 35.
► Cu cât leziunile sunt mai vizibile şi reliefate, cu atât riscul de cancer este mai mic. Cu cât leziunile virale sunt mai discrete (plane), iar aspectul pare neglijabil, cu atât riscul de transformare malignă este mai ridicat.
► Vaccinul contra papilomavirusurilor tip 6, 11, 16 şi 18 previne leziunile precanceroase şi cancerele noninvazive ale colului uterin.


 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri