Negruzzi 126 - Zilele Colegiului Național „Costache Negruzzi” (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 08.12.2021

Advertorial

Negruzzi 126 - Zilele Colegiului Național „Costache Negruzzi” (P)

GALERIE
teodoreanu unuteodoreanu cinciteodoreanu patruteodoreanu doimitologie treimitologie doivernisaj5vernisaj7vernisaj8vernisaj6sport sase nousport11sport10sport9sport cinci nou
 • teodoreanu unu
 • teodoreanu cinci
 • teodoreanu patru
 • teodoreanu doi
 • mitologie trei
 • mitologie doi
 • vernisaj5
 • vernisaj7
 • vernisaj8
 • vernisaj6
 • sport sase nou
 • sport11
 • sport10
 • sport9
 • sport cinci nou
- +

Seria de evenimente dedicate Zilelor școlii „Negruzzi 126” a început miercuri, 24 noiembrie 2021, cu activități desfășurate sub semnul excelenței, al tradițiilor și al mărcilor identitare negruzziste, al deschiderilor spre valori inter- și multiculturale, la care au participat invitați din mediul universitar, de la alte licee ieșene de prestigiu, alături de profesorii și elevii școlii.

Vernisajul expoziției de pictură „Pastel de toamnă” a oferit, începând cu ora 10.00, elevilor și profesorilor participanți un spectacol de culoare, de imaginație și de talent, lucrările realizate sub coordonarea doamnei profesor Mihaela Știrbu aparținând artiștilor negruzziști pentru care arta, codul pictural, împletirea de figurativ și nonfigurativ sunt forme de comunicare și expresie a unei sensibilități culturale autentice.

Competițiile sportive – fotbal (gimnaziu) și baschet (liceu), organizate de profesorii Zepciuc Ion și Burciu Mihai, au pus în valoare abilități și talent sportiv, spiritul de echipă, colaborarea și susținerea reciprocă, dar și bucuria jocului, a competiției, dublată de energie și exuberanță.

Într-un alt registru, Clubul de mitologie „Ovidius” a reunit elevi pasionați de cunoaștere, de valorile trecutului într-un dialog cultural desfășurat în spațiul  elevat, tăcut și sobru din biblioteca liceului, sub coordonarea doamnei profesor Aghiorghiesei Gicuța și a doamnei bibliotecar Mercori Cristina.

Cel mai amplu eveniment al zilei - Restituiri și perspective: „Ionel Teodoreanu” - concursul din inima Iașului - a reunit un corolar de activități, desfășurate de la 12.30, în amfiteatrul școlii. Directorul colegiului, prof. dr. Camelia Gavrilă a conturat Contextul educațional, motivațiile didactice și sensurile culturale ale Concursului Național Transcurricular „Ionel Teodoreanu”, ajuns la cea de-a XV-a ediție, a evocat sensurile acestei prestigioase competiții, cu reverberații estetice și analogii ale  literaturii cu diferite forme de artă, un concurs  deschis spre conturarea de abordări neconvenționale ce pot susține și modela sensibilitatea artistică și competența interculturală a elevilor.

Prof. dr. Anca Voicu-Ghenghea, directorul adjunct al colegiului, a subliniat semnificația limbilor străine pentru devenirea tinerilor, pentru înțelegerea lumilor complexe și polimorfe în care vor studia și activa profesional, a invitat elevii spre simbolice călătorii reale sau imaginare, prin lectură și cunoaștere, subliniind frumusețea celei mai importante călătorii, a descoperirii Sinelui.

Sub semnul aceluiași concept al interculturalității și al unei colaborări interinstituționale  de  tradiție, doamna conf. univ. dr. Emanuela Ilie, de la Facultatea de Litere a Universității “Al. I. Cuza”, a susținut conferința Experiențe multiculturale reflectate în diaristica și memorialistica românească.

Această prelegere de anvergură academică a oferit auditoriului perspective inedite asupra legăturilor profunde dintre viziunea artiștilor, matricea spirituală din care s-au desprins și exotismul altor spații culturale explorate. Motivul călătoriei reale, simbolice sau onirice, în spații fantastice, în universuri stranii, familiare sau ostile, tema exilului, căutarea sinelui și îmbogățirea prin înțelegerea alterității, a diferențelor au fascinat sala, prin sensurile profunde, prin suportul textelor, al documentației critice de calitate, al imaginilor artistice sugestive, prin rigoarea demonstrației și sensibilitatea discursului.”, a apreciat  prof. dr.Camelia Gavrilă.

Într-o firească și complementară continuitate, prof. dr. Mihaela Doboș a prezentat Proiecțiile interculturale reunite în Caietul celei de-a XV-a ediții a Concursului Național Transcurricular „Ionel Teodoreanu”, volum care include articole ale profesorilor, prezentate inițial în cadrul unor webinarii orientate spre didactica disciplinei, dar și spre aspecte științifice ale domeniului filologic. Volumul prezintă, într-o altă secțiune, și lucrări ale elevilor, jurizate în cadrul ediției online a concursului din acest an, desfășurat în perioada 3-4 iunie 2021.

Evenimentul s-a încheiat cu premierea elevilor câștigători și a profesorilor implicați în derularea ediției 2021, aceștia au primit diplome și cărți, au evocat atmosfera și provocările concursului, devenit deja  un simbol al preocupărilor școlii pentru educația în spiritul valorilor estetice și al multiculturalismului. Într-o atmosferă de comuniune spirituală, de împărtășire a  unor idealuri și valori comune, s-a mai scris o filă din povestea concursului „din inima Iașului”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Întâlnire online între democraţii

Lucian DÎRDALA

Întâlnire online între democraţii

Deocamdată, administraţia Biden nu doreşte decât să reafirme leadership-ul american în spaţiul pe care mass media încă îl numeşte „lumea liberă”. Este greu de crezut că, în acest moment, Statele Unite au capacitatea ori dispoziţia să exercite presiuni semnificative asupra participanţilor mai puţin merituoşi, şi cu atât mai puţin asupra statelor neinvitate la summit, cum ar fi Turcia.

Filmuletul zilei

opinii

Identităţi în oglindă (II)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (II)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

Istoria (sau isteria) unui boxer

Radu PĂRPĂUȚĂ

Istoria (sau isteria) unui boxer

Era pe vremea lui Ceaşcă un boxer sas pe care-l chema Stumpf, ne spunea Ghiţă Mutu din plutonul nostru Ghiţă intrase la facultatea de textile de la Cisnădie, de unde ştia povestea cu Stumpf, care era de fel de pe acolo. 

Ministere „croite” şi răscroite

Nicolae CREŢU

Ministere „croite” şi răscroite

Mai mult decât oriunde altundeva, cel puţin pe aici, prin Europa, la noice declară „liderii” politichiei trebuie dat „la întors”, pe reversul de biată, mai dosnică, retorică a asigurărilor „liniştitoare” puse în circulaţie publică, mediatică. 

pulspulspuls

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Pentru că tot am deschis ieri pârtia din acest sezon de iarnă cu ce se mai vorbeşte în lumea halatelor albe ca zăpada din târg, povestindu-vă cum s-a bătut palma ca mister Bazil Usturoi să rămână şef acolo unde est, şi pentru că vine vorba aşa de rar despre treburile astea extra-Covid din domeniu, am zis că numai bine să vă mai spunem una scurtă dar vioaie pe azi, că tot e miercuri, zi de post fără nicio dezlegare, nici la peşte, nici la vin sau undelemn. 

Caricatura zilei

Lapoviță

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.