anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 10.12.2022

Advertorial

Negruzzi 126 - Zilele Colegiului Național „Costache Negruzzi” (P)

GALERIE
teodoreanu unuteodoreanu cinciteodoreanu patruteodoreanu doimitologie treimitologie doivernisaj5vernisaj7vernisaj8vernisaj6sport sase nousport11sport10sport9sport cinci nou
  • teodoreanu unu
  • teodoreanu cinci
  • teodoreanu patru
  • teodoreanu doi
  • mitologie trei
  • mitologie doi
  • vernisaj5
  • vernisaj7
  • vernisaj8
  • vernisaj6
  • sport sase nou
  • sport11
  • sport10
  • sport9
  • sport cinci nou
- +

Seria de evenimente dedicate Zilelor școlii „Negruzzi 126” a început miercuri, 24 noiembrie 2021, cu activități desfășurate sub semnul excelenței, al tradițiilor și al mărcilor identitare negruzziste, al deschiderilor spre valori inter- și multiculturale, la care au participat invitați din mediul universitar, de la alte licee ieșene de prestigiu, alături de profesorii și elevii școlii.

Vernisajul expoziției de pictură „Pastel de toamnă” a oferit, începând cu ora 10.00, elevilor și profesorilor participanți un spectacol de culoare, de imaginație și de talent, lucrările realizate sub coordonarea doamnei profesor Mihaela Știrbu aparținând artiștilor negruzziști pentru care arta, codul pictural, împletirea de figurativ și nonfigurativ sunt forme de comunicare și expresie a unei sensibilități culturale autentice.

Competițiile sportive – fotbal (gimnaziu) și baschet (liceu), organizate de profesorii Zepciuc Ion și Burciu Mihai, au pus în valoare abilități și talent sportiv, spiritul de echipă, colaborarea și susținerea reciprocă, dar și bucuria jocului, a competiției, dublată de energie și exuberanță.

Într-un alt registru, Clubul de mitologie „Ovidius” a reunit elevi pasionați de cunoaștere, de valorile trecutului într-un dialog cultural desfășurat în spațiul  elevat, tăcut și sobru din biblioteca liceului, sub coordonarea doamnei profesor Aghiorghiesei Gicuța și a doamnei bibliotecar Mercori Cristina.

Cel mai amplu eveniment al zilei - Restituiri și perspective: „Ionel Teodoreanu” - concursul din inima Iașului - a reunit un corolar de activități, desfășurate de la 12.30, în amfiteatrul școlii. Directorul colegiului, prof. dr. Camelia Gavrilă a conturat Contextul educațional, motivațiile didactice și sensurile culturale ale Concursului Național Transcurricular „Ionel Teodoreanu”, ajuns la cea de-a XV-a ediție, a evocat sensurile acestei prestigioase competiții, cu reverberații estetice și analogii ale  literaturii cu diferite forme de artă, un concurs  deschis spre conturarea de abordări neconvenționale ce pot susține și modela sensibilitatea artistică și competența interculturală a elevilor.

Prof. dr. Anca Voicu-Ghenghea, directorul adjunct al colegiului, a subliniat semnificația limbilor străine pentru devenirea tinerilor, pentru înțelegerea lumilor complexe și polimorfe în care vor studia și activa profesional, a invitat elevii spre simbolice călătorii reale sau imaginare, prin lectură și cunoaștere, subliniind frumusețea celei mai importante călătorii, a descoperirii Sinelui.

Sub semnul aceluiași concept al interculturalității și al unei colaborări interinstituționale  de  tradiție, doamna conf. univ. dr. Emanuela Ilie, de la Facultatea de Litere a Universității “Al. I. Cuza”, a susținut conferința Experiențe multiculturale reflectate în diaristica și memorialistica românească.

Această prelegere de anvergură academică a oferit auditoriului perspective inedite asupra legăturilor profunde dintre viziunea artiștilor, matricea spirituală din care s-au desprins și exotismul altor spații culturale explorate. Motivul călătoriei reale, simbolice sau onirice, în spații fantastice, în universuri stranii, familiare sau ostile, tema exilului, căutarea sinelui și îmbogățirea prin înțelegerea alterității, a diferențelor au fascinat sala, prin sensurile profunde, prin suportul textelor, al documentației critice de calitate, al imaginilor artistice sugestive, prin rigoarea demonstrației și sensibilitatea discursului.”, a apreciat  prof. dr.Camelia Gavrilă.

Într-o firească și complementară continuitate, prof. dr. Mihaela Doboș a prezentat Proiecțiile interculturale reunite în Caietul celei de-a XV-a ediții a Concursului Național Transcurricular „Ionel Teodoreanu”, volum care include articole ale profesorilor, prezentate inițial în cadrul unor webinarii orientate spre didactica disciplinei, dar și spre aspecte științifice ale domeniului filologic. Volumul prezintă, într-o altă secțiune, și lucrări ale elevilor, jurizate în cadrul ediției online a concursului din acest an, desfășurat în perioada 3-4 iunie 2021.

Evenimentul s-a încheiat cu premierea elevilor câștigători și a profesorilor implicați în derularea ediției 2021, aceștia au primit diplome și cărți, au evocat atmosfera și provocările concursului, devenit deja  un simbol al preocupărilor școlii pentru educația în spiritul valorilor estetice și al multiculturalismului. Într-o atmosferă de comuniune spirituală, de împărtășire a  unor idealuri și valori comune, s-a mai scris o filă din povestea concursului „din inima Iașului”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Victoria împotriva orgoliului

Nicolae GRECU

Victoria împotriva orgoliului

Fanii şi coechipierii îl pot ajuta pe Cristiano Ronaldo să treacă peste criza pe care o străbate acum.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (IV)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (IV)

Pledoaria epistolară pro domo a eroului central al poveștii de dragoste din mediile universitare de altădată capătă accente tensionate.

Proiectul de ţară

arh. Ionel OANCEA

Proiectul de ţară

În România, sintagma „proiect de ţară” este o vorbă în vânt confuză, în ciuda faptului că în preajma alegerilor mari politicienii o poartă ca pe odorul cel mai de preţ în meniul lor cu promisiuni. Au trecut treizeci şi trei de ani de pace, între timp războiul şi crizele generate de el sunt la graniţele noastre, şi proiectul de ţară nu a căpătat concreteţe. 

Interogaţii identitare

Alexandru CĂLINESCU

Interogaţii identitare

Într-un deceniu numărul adolescenţilor care se autodiagnostichează că sunt trans a crescut de 25 de ori! Un semnal de alarmă a fost tras, în urmă cu câteva luni, de manifestul lansat de zeci de oameni de ştiinţă şi intelectuali reputaţi, manifest în care este respinsă categoric teoria conform căreia sexele sunt construcţii sociale.

pulspulspuls

Se anunţă disvorţ cu năbădăi la un şef important. Iaca şi motivul ciudat!

Se anunţă disvorţ cu năbădăi la un şef important. Iaca şi motivul ciudat!

Dar gata, hai, ajunge cu veselia, vinul bun şi sarmalele calde cu varză fragedă: să vă spunem şi una tristă pe ziua de azi, ca să cadreze mai bine cu sfârşitul de săptămână ce bate la uşă, ce adesea nu-i prea plăcut. 

Caricatura zilei

Austria vrea

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.