Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Nemaiîntâlnit în fotbalul ieşean

GALERIE
gin
  • gin
- +

La startul unui nou campionat pentru Politehnica, echipa a început cantonamentul cu lotul aproape conturat, şi îl termină cu un lot aproape omogenizat.

S-ar putea să fie un lapsus de memorie, dar de multă vreme nu s-a întâmplat aşa ceva în perioadele precompetiţionale ale Politehnicii. De obicei, la Iaşi, ca şi în toate locurile binecuvântate de domnii primari, echipa mergea în cantonament, pe vremuri la Norcia, pe alte vremuri mai bune în Antalya, cu ceea ce a rămas din lotul campionatului recent încheiat, plus câţiva juniori de pepinieră şi prospături de prin vecini mai necăjiți, urmând ca noutăţile să apară direct în cantonament, ba chiar şi după, nu de multe ori, campionatul bătea la uşă şi mai erau găuri de astupat în formula de start. De precizat că meteahna asta nu era un obicei strict al administraţiei Chirica, ba chiar pe vremea fostului primar era mai încetăţenit obiceiul de a se întări lotul la spartul târgului. Iar la spartul târgului nu găseşti ceea ce doreşti, ci doar ceea ce apuci. Adică jucători refuzaţi în ultimul moment, scoşi la mezat din motive disciplinare, sau liberi de contract. Mai vin şi impresari dubioşi cu oarece străini îndoielnici şi gata lotul. La noi, în dulcele târg, întotdeauna primarul era cheia şi lăcata la decizii, iar toţi ceilalţi, de la preşedinte la antrenor, erau cu scop (şi vot) consultativ în materie de achiziții. Mai ales în ani bisecţi, când era vorba de cele alegeri locale, onor edililor Iaşului, oricât de microbişti ar fi fost, numai de fotbal nu le ardea. Nici lui Nichita, nici lui Chirica. În concluzie, ocaziile se risipeau una după alta, iar torcida ieşeană se uita cu jind prin alte părţi, unde transferurile se finalizau încă dinaintea încheierii sezonului precedent.

Ce s-a întâmplat în acest sezon e încă greu de desluşit pentru un suporter din afara zonei fierbinţi. Să-şi fi dat, în sfârşit, seama edilul Mihai Chirica de adevărul elementar, că lucrurile importante se fac din timp şi cu răbdare? Să fi renunţat la cutuma că promovările cele mai de preţ apar în anii bisecţi? Mai curând cred că se merge pe ideea că ”ce-i în mână nu-i minciună”, iar în sezoanele electorale bătălia pentru fotbal devine mult mai acerbă şi spinoasă. Nu trebuie neglijat, însă, nici contextul politic bahluvian, în care Chirica nu are - cel puţin deocamdată - cine ştie ce contracandidat la fotelul roznovan. De asemenea, nu trebuie să minimalizăm nici rolul antrenorului Claudiu Niculescu, oltean cu sânge iute, care nu marşează la improvizaţiile binecunoscute în dealul Copoului.

Cert este că, în sezonul care începe la 6 august, Poli atacă hotărât promovarea, şi pare a fi o treabă serioasă. Nu datorită acelui spumos 4-0 cu ŢSKA Sofia, ştiut fiind că rezultatele din meciurile de pregătire sunt, de cele mai mai multe ori, înşelătoare. Nu se poate şti contextul de la echipa bulgară, nu ştim nici măcar ce se întâmplă în ograda cu bălării de la Dinamo, darămite prin căprăriile vecinilor. Mai ales că, cu excepţia unui Vaşvari, Martac şi, oarecum, polonezului Tomczyk, numele nou aduse nu sparg urechile, după cum nici traseul de tehnician al lui Claudiu Niculescu. Pe lângă premiera de care am vorbit la început, s-a creat posibilitatea unei omogenizări rapide a echipei. Nu trebuie uitată nici concurenţa modestă la promovare: Dinamo este într-un scandal perpetuu care nu poate fi stins rapid nici cu zeci de investitori, ŢSKA Bucureşti (sau CSA Steaua) n-are siguranţa dreptului la promovare cu toate promisiunile bombastice venite (şi) din ograda federală,Chiajna şi Slobozia (ultima, antrenată acum de Costel Enache, tehnician pe care Iaşul îl cunoaşte bine) par acum doar echipe de pluton, iar despre ambiţiile de revenire de la Galaţi sau Braşov mai este încă de aşteptat. S-ar putea ca buturuga groasă să provină din Secuime, dar este vorba totuşi, de două locuri direct promovabile şi două de baraj.

Întorcându-ne de unde am plecat, Poli a început cantonamentul cu un lot aproape întreg (Claudiu Niculescu spune că mai are nevoie doar de un portar) şi l-a încheiat cu un lot aproape omogenizat. După câte am scris la modul critic la adresa Politehnicii, de ce să nu credem acum că noua abordare precompetiţională este un semn de bun augur pentru fotbalul din Copou?

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri