Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Nemaiîntâlnit în fotbalul ieşean. La spartul târgului nu găseşti ceea ce doreşti, ci doar ceea ce apuci

GALERIE
politehnica iasi
  • politehnica iasi
- +

La startul unui nou campionat pentru Politehnica, echipa a început cantonamentul cu lotul aproape conturat, şi îl termină cu un lot aproape omogenizat.

S-ar putea să fie un lapsus de memorie, dar de multă vreme nu s-a întâmplat aşa ceva în perioadele precompetiţionale ale Politehnicii. De obicei, la Iaşi, ca şi în toate locurile binecuvântate de domnii primari, echipa mergea în cantonament, pe vremuri la Norcia, pe alte vremuri mai bune în Antalya, cu ceea ce a rămas din lotul campionatului recent încheiat, plus câţiva juniori de pepinieră şi prospături de prin vecini mai necăjiți, urmând ca noutăţile să apară direct în cantonament, ba chiar şi după, nu de multe ori, campionatul bătea la uşă şi mai erau găuri de astupat în formula de start. De precizat că meteahna asta nu era un obicei strict al administraţiei Chirica, ba chiar pe vremea fostului primar era mai încetăţenit obiceiul de a se întări lotul la spartul târgului. Iar la spartul târgului nu găseşti ceea ce doreşti, ci doar ceea ce apuci. Adică jucători refuzaţi în ultimul moment, scoşi la mezat din motive disciplinare, sau liberi de contract. Mai vin şi impresari dubioşi cu oarece străini îndoielnici şi gata lotul. La noi, în dulcele târg, întotdeauna primarul era cheia şi lăcata la decizii, iar toţi ceilalţi, de la preşedinte la antrenor, erau cu scop (şi vot) consultativ în materie de achiziții. Mai ales în ani bisecţi, când era vorba de cele alegeri locale, onor edililor Iaşului, oricât de microbişti ar fi fost, numai de fotbal nu le ardea. Nici lui Nichita, nici lui Chirica. În concluzie, ocaziile se risipeau una după alta, iar torcida ieşeană se uita cu jind prin alte părţi, unde transferurile se finalizau încă dinaintea încheierii sezonului precedent.

Ce s-a întâmplat în acest sezon e încă greu de desluşit pentru un suporter din afara zonei fierbinţi. Să-şi fi dat, în sfârşit, seama edilul Mihai Chirica de adevărul elementar, că lucrurile importante se fac din timp şi cu răbdare? Să fi renunţat la cutuma că promovările cele mai de preţ apar în anii bisecţi? Mai curând cred că se merge pe ideea că ”ce-i în mână nu-i minciună”, iar în sezoanele electorale bătălia pentru fotbal devine mult mai acerbă şi spinoasă. Nu trebuie neglijat, însă, nici contextul politic bahluvian, în care Chirica nu are - cel puţin deocamdată - cine ştie ce contracandidat la fotelul roznovan. De asemenea, nu trebuie să minimalizăm nici rolul antrenorului Claudiu Niculescu, oltean cu sânge iute, care nu marşează la improvizaţiile binecunoscute în dealul Copoului.

Cert este că, în sezonul care începe la 6 august, Poli atacă hotărât promovarea, şi pare a fi o treabă serioasă. Nu datorită acelui spumos 4-0 cu ŢSKA Sofia, ştiut fiind că rezultatele din meciurile de pregătire sunt, de cele mai mai multe ori, înşelătoare. Nu se poate şti contextul de la echipa bulgară, nu ştim nici măcar ce se întâmplă în ograda cu bălării de la Dinamo, darămite prin căprăriile vecinilor. Mai ales că, cu excepţia unui Vaşvari, Martac şi, oarecum, polonezului Tomczyk, numele nou aduse nu sparg urechile, după cum nici traseul de tehnician al lui Claudiu Niculescu. Pe lângă premiera de care am vorbit la început, s-a creat posibilitatea unei omogenizări rapide a echipei. Nu trebuie uitată nici concurenţa modestă la promovare: Dinamo este într-un scandal perpetuu care nu poate fi stins rapid nici cu zeci de investitori, ŢSKA Bucureşti (sau CSA Steaua) n-are siguranţa dreptului la promovare cu toate promisiunile bombastice venite (şi) din ograda federală,Chiajna şi Slobozia (ultima, antrenată acum de Costel Enache, tehnician pe care Iaşul îl cunoaşte bine) par acum doar echipe de pluton, iar despre ambiţiile de revenire de la Galaţi sau Braşov mai este încă de aşteptat. S-ar putea ca buturuga groasă să provină din Secuime, dar este vorba totuşi, de două locuri direct promovabile şi două de baraj.

Întorcându-ne de unde am plecat, Poli a început cantonamentul cu un lot aproape întreg (Claudiu Niculescu spune că mai are nevoie doar de un portar) şi l-a încheiat cu un lot aproape omogenizat. După câte am scris la modul critic la adresa Politehnicii, de ce să nu credem acum că noua abordare precompetiţională este un semn de bun augur pentru fotbalul din Copou?

Text apărut în secțiunea EDITORIAL a Ziarului de Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri