Nemtii si tigara

Subtitlu

joi, 07 februarie 2008, 21:04
4 MIN
 Nemtii si tigara

Citisem ceva prin presa, apoi am putut sa constat: de-acum, si in trenurile austriece si germane nu se mai poate fuma. Iar in gari au ramas in continuare pe fiecare peron cite doua mici zone bine delimitate pentru fumat, in jurul unei scrumiere mari.

Apoi am citit ca s-a iscat un mic scandal dupa ce Helmut Schmidt, fostul cancelar al RFG (1974-1982), si-a aprins prin ianuarie o tigara in foaierul unui teatru din Hamburg (spatiu public, inchis…). Presedintele unei asociatii antifumat l-a dat in judecata pe Schmidt.

N-au trecut decit citeva zile, cind acelasi venerabil cancelar si-a aprins nelipsita tigara in bistroul de la bordul unui ICE (Intercity Express). Un client s-a plins chelnerului. Acesta i-a spus clientului sa se plinga direct batrinului cancelar…

Crisma de la colt

Fapt este ca, odata cu intrarea in vigoare de la inceputul anului a asa numitei „Legi pentru protectia nefumatorilor", care reglementeaza (interzice, mai bine spus), printre altele, fumatul in toate localurile care nu pot asigura spatii separate inchise pentru clientii fumatori, a cazut unul dintre ultimele bastioane liberale intr-ale fumatului.

Teoretic, in mii, zeci de mii de Eckkneipen (numai la Berlin exista cca. o mie de astfel de crisme mici, numite adesea, generic, „de colt") fumatul este interzis, dar cum pina pe 30 iulie 2008 inca nu se aplica nici un fel de amenzi, ci se dau doar avertismente, in foarte multe se fumeaza in continuare. Practic, insa, multi dintre proprietarii acestor mici localuri risca falimentul. Pentru „Berliner Morgenpost", un crismar a declarat ca „daca nu se schimba ceva in lege pina pe 30 iulie, va trebui sa ma supun" (BM, 03.02.08) – cu riscul falimentului.

Dar Germania n-ar fi Germania daca nu s-ar fi infiintat si o asociatie numita „Initiative fur Genuss" (Initiativa pentru placeri), care stringe semnaturi pentru initierea unui referendum prin care sa se ceara „libertatea de-a alege a crismarilor si-a clientilor deopotriva". De altfel, Curtea Constitutionala Federala de la Karlsruhe urmeaza sa decida daca localurile care n-au decit o singura incapere pot fi exceptate de rigoarea legii, urmind ca proprietarii sa decida fiecare in parte ce fel de crisma vor sa aiba: pentru fumatori sau pentru nefumatori.

Dupa umila mea parere, CCF din Germania n-ar prea avea de ce sa delibereze foarte mult: mi se pare la mintea cocosului ca intr-un stat de drept, democratic si cu o economie de piata libera cetatenii sa-si poata alege liber unde vor sa-si bea cafeaua sau berea: intr-o cafenea pentru fumatori sau intr-una pentru nefumatori.

Altfel, ofensiva impotriva fumatului nu prea mai cunoaste retinere. Acum se pune problema interzicerii fumatului chiar si pe stadioane. In aer liber, cum ar veni. Urmatorul pas va fi probabil interzicerea fumatului in statiile de autobuz, tramvai… In preajma scolilor si-a gradinitelor. Apoi, in general in fata copiilor, pe strada, oriunde simpla prezenta a unui om cu o tigara in mina deranjeaza pe vreun cavaler-combatant din Oastea Antifumatorilor Inraiti…

Inca o data Schmidt

Marti am cumparat cotidianul „Frankfurter Rundschau". Pe ultima pagina – un articol maricel despre acelasi Helmut Schmidt, semnat de Jörg Hunke. Autorul isi aduce aminte de-o vizita, acum trei ani, acasa la fostul cancelar. Sa retinem: Helmut Schmidt are 89 de ani, este casatorit de 65 de ani cu Hannelore („Loki", 88 de ani), care-i de asemenea fumatoare.

Ca un facut, tot marti seara, pe cine vad la televizor in talk-show-ul „Menschen bei Maischberger" (Oameni la…)? Pe fostul presedinte Richard von Weizsäcker (87 de ani) si, evident, pe Helmut Schmidt. Din emisiunea in cauza am aflat ca cei doi au iesit intr-un sondaj recent pe locul 1, respectiv 2, ca fiind cei mai respectati/indragiti politicieni. Schmidt pe primul loc, Weizsacker pe locul doi. Pe parcursul emisiunii, Schmidt a fumat cel putin sase tigari. Este de neinduplecat. Intrebat intr-un alt talk-show, povesteste Hunke, daca si-ar putea imagina o viata fara fumat, acesta ar fi raspuns: „Sa schimb ceva? Asta-ar mai lipsi!".

In loc de concluzii

In „Die Welt" de miercuri, apoi, am dat peste un articol ce rezuma rezultatele unui studiu recent, conform caruia „oamenii sanatosi, supli costa sistemul de sanatate mai mult decit fumatorii si hiperponderalii". Studiul efectuat de niste cercetatori olandezi arata ca, intr-adevar, hiperponderalii intre 20 si 56 de ani produc cele mai mari costuri, dar pentru ca ei, asemenea fumatorilor, mor mai repede, aceste costuri se relativeaza pe termen lung.

In bani, diferenta este cit se poate de graitoare: cei sanatosi costa sistemul de sanatate olandez, socotindu-se cheltuielile cu ei de la virsta de 20 de ani in sus, 281.000 euro, cei hiperponderali  – 250.000, iar fumatorii – 220.000.

Ce mai, sintem cei mai ieftini! Pentru ca, nu-i asa, „Fumatorii mor mai tineri".

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii