Neplata impozitelor reţinute la sursă, considerată infracţiune
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Neplata impozitelor reţinute la sursă, considerată infracţiune

GALERIE
judecator1
  • judecator1
- +

Ministerul Finanţelor pregăteşte un proiect pentru modificarea Legii privind combaterea evaziunii, prin care propune ca neplata către buget a impozitelor şi contribuţiilor sociale reţinute la sursă de către angajatori să fie considerată infracţiune, potrivit Profit.ro, care citează surse din minister.  În iulie 2015, Curtea Constituţională a considerat ca fiind contrar legii fundamentale un articol care cataloga drept infracţiune reţinerea şi nevărsarea cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a impozitelor şi contribuţiilor sociale care sunt reţinute la sursă de către angajatori. În plus, articolul respins de CCR impunea o pedeapsă cu închisoarea de la unul la şase ani pentru infracţiunea menţionată. 

Potrivit legislaţiei fiscale româneşti, angajatorii reţin automat, din salariile şi celelalte drepturi de natură salarială acordate angajaţilor, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale - precum cele de pensii sau de sănătate - datorate de către angajat, pe care trebuie să le vireze apoi Fiscului.  Intenţia Ministerului Finanţelor s-ar baza pe faptul că, în 2015, Curtea Constituţională a respins din motive de formă, şi nu de fond, definirea ca infracţiune a nevirării către stat a impozitelor şi contribuţiilor reţinute la sursă de către angajator.

"Noţiunea de «impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă» nu este definită. (...) Curtea reţine că obiectul material al infracţiunii nu este configurat prin lege, ci printr-un act administrativ de aplicare a legii al cărui obiect de reglementare vizează, în realitate, un domeniu distinct, respectiv aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare. Or, în ipoteza infracţiunilor, inclusiv a celor reglementate în domeniul fiscal, legiuitorul trebuie să indice în mod clar şi neechivoc obiectul material al acestora în chiar cuprinsul normei legale sau acesta să poată fi identificat cu uşurinţă", a precizat Curtea Constituţională, în motivarea deciziei din iulie 2015.

Între timp, noul Cod Fiscal, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, indică "obiectul material", potrivit interpretării actuale a Ministerului Finanţelor. Astfel, un articol din Codul Fiscal în vigoare precizează că impozitele şi contribuţiile cu reţinere la sursă sunt "acele impozite şi contribuţii sociale reglementate în prezentul cod pentru care plătitorii de venituri au obligaţia să aplice metoda privind reţinerea la sursă sau reţinerea prin stopaj la sursă". 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.