anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 05.07.2020

Nepoţii regelui Ferdinand I, suspecţi într-un dosar penal de furt şi distrugere la Iaşi

GALERIE
mostenitori
  • mostenitori
- +

Procurorii ieşeni desfăşoară o anchetă penală împotriva a trei nepoţi ai regelului Ferdinand I care au lăsat în paragină Conacul din Poieni, monument istoric dispărut. Cele trei persoane de viţă regală au calitatea de suspect, ceea ce înseamnă că împotriva lor a început urmărirea penală. Dosarul a fost, în primă fază, închis cu o amendă pentru fiecare dintre cei trei proprietari. A fost însă redeschis şi există posibilitatea trimiterii în judecată a urmaşilor lui Fedinand I. Ar fi un rechizitoriu în premieră, cel puţin pentru Iaşi.

Proprietarii Castelului Bran de la Braşov, nepoţi ai Regelui Ferdinand I, sunt cercetaţi într-un dosar penal deschis de au­torităţile din Iaşi ca urmare a distrugerii complete a unui monument istoric. Dominic de Habs­burg Lothringen, Maria Magdalena Holz­hausen şi Elisabeta Sandhofer, fiii Princi­pesei Ileana a României, sunt suspecţi în dosarul ce se află pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, împotriva lor fiind începută urmărirea penală pentru infrac­ţiunea de distrugere. Informaţia a fost confirmată de prim-procurorul unităţii de Parchet, Monica Palaghia. „Dosarul este în lucru, iar urmărirea penală a început in personam. Persoanele vizate au calitatea de suspect, însă dosarul se află într-o fază nepublică, şi nu pot fi oferite mai multe informaţii“, a spus procurorul.

Au vrut să-l vândă

Dominic de Habsburg Lothringen, Maria Magdalena Holzhausen şi Elisabeta Sand­hofer au primit Conacul din Poieni în 2007, în urma unei retrocedări. Până să intre în posesia moştenitorilor Regelui Ferdinand, în monumentul istoric funcţionase o unitate medicală pentru copii cu handicap şi pentru persoane cu probleme pulmonare. Odată cu preluarea în regim privat a monumentului istoric, cei trei membri ai Casei Regale erau obligaţi potrivit Legii monumentelor is­torice să întreţină Conacul de la Poieni, loc în care istoricii spun că a locuit pentru o perioadă şi Principesa Ileana. Acest lucru nu s-a întâmplat. La scurt timp după ce au obţinut conacul, pe site-urile de specialitate au apărut anunţuri cu privire la vânzarea terenului din zonă. Fraţii Dominic Habsburg Lothringen, Maria Magdalena Holzhausen şi Elisabeta Sandhofer au cerut, în 2009, Direcţiei de Cultură Iaşi, şi un aviz pentru a putea înstrăina conacul. În adresa prin care proprietarii au solicitat autorităţilor avizul pentru a vinde moşia, aceştia înaintau şi un preţ estimativ al terenului şi al construcţiei: 823.780 de lei. Pe site-urile de specialitate, preţul cerut era de peste 200.000 de euro.

Cum clădirea şi terenul aferent nu şi-au găsit un cumpărător, noii proprietari au lăsat monumentul istoric de izbelişte, iar sătenii din zonă au furat cam tot ce putea fi valorificat din conac. Cu tabla şi-au învelit cote­ţele, cărămizile le-au folosit prin curte, iar lemnul l-au pus pe foc. Totul sub privirile nepăsătoare ale autorităţilor locale. În 2013, un hoţ din Schitu Duca, comună în care a existat conacul până să fie distrus, a murit strivit de un perete în timp ce fura căzămizi din monument. Imediat după eveniment, autorităţile locale de acolo arătau cât sunt de interesate de soarta monumentului istoric. „Doar nu era să stau eu şi să păzesc cona­cul“, spunea atunci primarul Mihai Miha­lache, din Schitu Duca.

Plângere făcută de Direcţia de Cultură

Abia după ce monumentul a fost devastat, reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu (DJCCP) Iaşi au sesizat autorităţile, invocând că proprie­tarii nu au asigurat paza monumentului şi l-au lăsat intenţionat să fie distrus. „Urmare a plângerii noastre, s-a deschis un dosar care a fost soluţionat în primă fază cu a­men­darea proprietarilor. Noi am contestat acea decizie şi prim-procurorul ne-a dat dreptate şi a redeschis dosarul. Pe noi nu ne interesează ce descendenţă au proprie­tarii de acolo. Nu au respectat legea, nu au avut grijă de monument şi trebuie să plătească“, ne-a spus Virgil Băbâi, directorul DJCCP de la Iaşi.

Conacul de la Poieni în cifre

Proprietatea pe care s-a aflat conacul are o suprafaţă de 42.898 de metri pătraţi, iar în 2009, înainte de a începe marea devastare, suprafaţa construită era de aproape 1.500 de metri pătraţi. „Nu a mai rămas nimic aco­lo“, spune acum Virgil Băbâi, care deplânge soarta monumentului istoric dispărut de la Poieni. Sătenii care au distrus cu complicitatea autorităţilor conacul nu au lăsat în pi­cioare nici măcar pinii care înconjurau monumentul înainte ca acesta să fie pus la pământ. Conacul de la Poieni este doar unul dintre cele 11 monumente din judeţul Iaşi care au dispărut. Potrivit datelor furnizate de DJCCP, pe această listă neagră din judeţ mai figurează Casa scriitoarei Magda Isa­nos, Fosta Manufactură de tutun (Fabrica de Tutun), Turnul de apă de la fabrica Nicolina, Biserica „Sfântul Nicolae“ din Bohotin - Răducăneni, Conacul Cantacuzino - Paş­canu din Cepleniţa (în cazul căruia, de asemenea, s-a formulat o plângere penală), Casa Anghel, din satul Corneşti, Biserica de lemn „Sfântul Nicolae“ din satul Covasna, Casele familiei Cantacuzino din Cucuteni, dar şi busturile lui Nicolae Gane şi Barbu Ştefănescu Delavrancea. Cele două statui au fost furate, în 2013, de hoţi din Parcul Copou din Iaşi, dezmembrate cu ciocanul şi vândute la fier vechi.

Nepoţii regelui Ferdinand au şi Castelul Bran

În 2006, moştenitorii Principesei Ileana cercetaţi acum la Iaşi pentru distrugere au intrat în posesia Castelului Bran, din judeţul Braşov. Fraţii Dominic de Habsburg Lo­thrin­gen, Maria Magdalena Holzhausen şi Elisabeta Sandhofer au mai primit şi casa de ceai, casa Principesei Ileana, casa administratorului, tabernaculul şi un teren aferent, parcul castelului, dar şi două lacuri. Cei trei nu au putut fi contactaţi în timpul documentării acestui material pentru a comenta situaţia conacului dispărut din judeţul Iaşi pentru care, pe lângă titlurile regale, s-au ales şi cu calitatea juridică de „suspect“. 

Text realizat în cadrul campaniei „Dă viaţă monumentelor“ derulată de Freedom House.  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Nicolae GRECU

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Fotbalul nu trebuie să mai suporte umilinţa vasalităţii faţă de vremelnici politruci pe post de suzerani.

Filmuletul zilei

opinii

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Eugen MUNTEANU

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Sunt evenimente sau întâmplări în viaţa fiecăruia dintre noi care ni se imprimă definitiv în memorie datorită semnificaţiei speciale pe care le‑o acordăm. Un asemenea eveniment este, în opinia autorului, cel evocat în rândurile următoare.

Silueta oraşului

arh. Ionel OANCEA

Silueta oraşului

Prima poveste a oraşului, scrisă în secolele XII-X înainte de Hristos, este despre ideea turnului până la cer construit pentru faimă. 

Teologie cu linguriţa (IV)

pr. Constantin STURZU

Teologie cu linguriţa (IV)

Statul are datoria de a veghea la sănătatea cetăţenilor, dar şi de a respecta legi precum cea care vorbeşte despre un "mod autonom" în care se organizează cultele. Nici o reglementare a autorităţilor nu poate aduce atingere unor adevăruri de credinţă, decât dacă se încalcă această "autonomie". Ideea că interesul public poate justifica intervenţia statutului în chestiuni de ordin religios nu este nouă. 

pulspulspuls

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

Caricatura zilei

Munca în vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.