anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

sambata, 28.01.2023

Nepotul a cerut ca bunica sa să fie declarată moartă. Instanţa a aprobat. Bunica poate contesta în 30 de zile

GALERIE
declarare, bunica, moarta, instanta
 • declarare, bunica, moarta, instanta
- +

Un ieşean şi-a dat în judecată propria bunică, cerând magistraţilor să constate că aceasta este moartă. În lipsa cadavrului, decesul prezumat al unei persoane poate fi stabilit doar pe cale judecătorească, ca pârât fiind citată persoana în cauză.

În faţa magistraţilor Judecătoriei, V.V. a arătat că bunica sa, N.S., dispăruse în 1995, nemaiexistând niciun indiciu că s-ar mai afla în viaţă. La momentul respectiv, poliţiştii apreciau că femeia decedase, fără a se pronunţa însă ferm în acest sens. Dintru început, judecătorii i-au cerut lui V.V. să publice în presă anunţul despre deschiderea procedurii de declarare a morţii, cererea fiind afişată şi la ultimul domiciliu al lui N.S., la sediul primăriei Voineşti, comună în care aceasta locuise şi la sediul Judecătoriei. Timp de două luni, orice persoană care cunoştea detalii despre soarta lui N.S. era invitată să le comunice. Totodată, magistraţii au cerut detalii de la Inspectoratul de Poliţie, primăria Voineşti şi Oficiul de Cadastru.

Din răspunsul dat de IPJ, a rezultat că femeia dispăruse de fapt în 1997. Avea probleme neurologice şi plecase pur şi simplu de acasă, fără a se mai întoarce. Familia anunţase dispariţia, dar cercetările făcute de poliţişti nu au dus la un rezultat concret. După aproximativ două săptămâni de la dispariţia lui N.S., într-o grădină din apropierea locuinţei sale fuseseră descoperit un fragment de picior uman şi articole de îmbrăcăminte care fuseseră identificate de fiica femeii. În 1997, Poliţia nu avea mijloacele tehnice necesare pentru a identifica cu certitudine o persoană după profilul genetic, prin urmare cazul neputând fi soluţionat.

Conform legii, o persoană dispărută poate fi declarată decedată după trecerea a minim doi ani de la data ultimelor informaţii din care rezulta că se mai afla în viaţă. „Instanţa reţine temeinicia cererii formulată de reclamantul V.V., justificat de faptul că bunica acestuia, pârâta N.S. este dispărută din data de 30.09.1997, dată la care a plecat de la locuinţa sa fără a mai reveni şi fără a mai fi găsită de membrii familiei. Potrivit IPJ Iaşi rezultă indicii că aceasta a încetat din viaţă încă din anul 1997, trecând astfel cu mult termenul de 2 ani de la data primirii ultimelor informaţii sau indicii din care rezultă că pârâta era în viaţă. Având în vedere că pârâta era cunoscută cu o boală neurologică, că la puţin timp de la momentul declarării dispariţiei sale au fost găsite mai multe fragmente umane care ar fi aparţinut pârâtei, iar raportat la momentul pronunţării prezentei sentinţe pârâta ar avea 101 ani dacă ar fi în viaţă, reprezintă suficiente date care să conducă la concluzia că pârâta este încetată din viaţă la acest moment”, au apreciat magistraţii. Femeia a fost declarată decedată. Conform legii, data prezumată a decesului este stabilită ca fiind ultima zi a lunii în care persoana dispărută a fost văzută pentru ultima dată. În acest caz, era chiar ziua dispariţiei sale, 30 septembrie 1997. Formal, în termen de 30 de zile de la sentinţa Judecătoriei, hotărârea poate fi atacată cu apel. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.