Neputință sau birocrație?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 05.03.2021

Advertorial

Neputință sau birocrație?

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

Dumnezeu, banii şi duşmanii ţin în loc agricultura românească! Cam acesta este sloganul vehiculat de tot mai mulţi dintre ai noştri atunci când vor să arate ce ne împiedică să ajungem a treia putere agricolă din UE. Dumnezeu, pentru că ne dă ori prea multă, ori prea puţină ploaie. Mai apoi, banii alocaţi de stat producătorilor prin subvenţii, pentru că sunt ori insuficienţi ori plătiţi cu întârziere. Iar duşmanii – a se citi concurenţii  din ţară, din UE şi din restul lumii – pentru că ne “sabotează” cu preţuri mai mici, fiindcă primesc subvenţii mai mari sau produc mai mult. Ar mai fi şi consumatorul, un gen de animal infidel, care vrea să mănânce bine, dar cumpără de unde e mai ieftin, cel mai adesea din import.

Cum rămâne atunci cu principiul – ajută-te singur? Ne-am ajuta cumpărând poate mai puţin arătoasele produse româneşti, dar şi acum gustoase tot ca pe vremea bunicilor. Ne-am ajuta dacă am opta pentru produsele lactate în care parcă simţi tăria aerului de munte, ne-am ajuta dacă ne-am impune să utilizăm (atât cât se poate) tot ceea ce poartă eticheta – made in România. Oare banilor noştri nu le stă mai bine acasă?  Oare nu cumva de neputinţa agriculturii şi nu numai suntem şi noi vinovaţi?

De fapt, refrenul neputinţei în agricultura românească nu e tocmai original. E doar un remix al argumentelor pe care s-a clădit întreaga politică agricolă comună din UE. Un mecanism bolnav, care vrea să-i ajute pe producători cu subvenţii pentru a-i omorî apoi încet cu restricţii, corvezi birocratice şi chiar cu amenzi pentru exces de eficienţă, fiincă excesul de eficienţă sau altfel spus o productie mai mare ar ameninţa stabilitatea preţurilor.

Aceiaşi birocraţi care dezbat, în ilustre simpozioane, problema foametei în lume găsesc că trebuie sancţionat cine produce prea mult în agricultură! Prin ce mecanisme de torturare a logicii au ajuns cetăţenii europeni, care sunt şi contribuabili şi consumatori, să creadă că o astfel de politică, finanţată de ei, e construită în interesul lor? De câtă naivitate sunt capabili şi românii pentru a crede că mutantul politicii agricole comune, care îşi arată acum părţile putrede, ne va oferi soluţiile revenirii în forţă printre „puterile agricole“?

În realitate, agricultura nu de subvenţii duce lipsă, ci de antreprenori adevăraţi, care să ia decizii cu ochii aţintiţi la piaţă, la ce vor clienţii şi mai puţin la stat ori la impunerile de oriunde. Din păcate, într-o Europă în care deciziile legate de activităţile agricole par să se ia mai degrabă în birourile funcţionarilor din ministere decât pe câmp, într-o Europă în care fermierilor li se spune că fără subvenţii şi restricţii stabilite de birocraţi nu pot supravieţui, într-o Europă în care eficienţa e amendată înainte să apuce să fie răsplătită de piaţă, şansele creării unui antreprenoriat sănătos rămân mici şi pentru România.

Şi pentru a nu ştiu câta oară spun: fără o conştiinţă naţională, fără implicarea directă a fiecăruia dintre noi, dar mai ales a specialiştilor în domeniu, multă vreme de acum încolo vom vehicula sloganuri şi ne vom zbate într-o nefirească neputinţă birocratică.

Ing. Dr. Ec. Traian Dobre

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Ajutorul” rusesc

Radu POPESCU

„Ajutorul” rusesc

Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

De la un martie la altul

Alexandru CĂLINESCU

De la un martie la altul

După un an la capătul căruia am văzut că, graţie inteligenţei umane, răul îşi are totuşi leac, e cazul să dăm prioritate lucidităţii, să ne dezbărăm de spaimele iraţionale şi să reîncepem, treptat, să trăim. Normal.

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

George PLEȘU

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

E timpul ca generaţia noastră să ofere o actualizare a identităţii oraşului prin construirea unei noi clădiri care să devină un reper (landmark) pentru comunitate, un punct de atracţie pentru vizitatori şi o ancoră pe harta regiunii, un atu în competiţia cu alte oraşe de talie similară din această zonă a Europei.

Odiseea, „la feminin”?

Nicolae CREŢU

Odiseea, „la feminin”?

Un titlu de carte, în librărie: Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte (Ed. Trei, 2020), de Marilu Oliva, trad. Beatrice Baciu. La ce să te aştepţi oare? Feminism, revendicativ, cu „retuşuri”, fie mai blânde, fie brutale, aduse epopeei homerice? Sau, şi mai rău, vreo tentativă de „rescriere” cu efect de intruziune „naratorială”, voit sau nu, „justiţiar” desfigurator? 

pulspulspuls

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

Ehehe, cred că nu se poate să nu ştiţi vorba aia a românului, stimaţi telespectatori: găgăuţă, dacă nu-i fudul, parcă nu e găgăuţă destul. Taare dreptate mai are şi românul ăsta necunoscut câteodată, zău aşa... 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.