Neputință sau birocrație?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial

Neputință sau birocrație?

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

Dumnezeu, banii şi duşmanii ţin în loc agricultura românească! Cam acesta este sloganul vehiculat de tot mai mulţi dintre ai noştri atunci când vor să arate ce ne împiedică să ajungem a treia putere agricolă din UE. Dumnezeu, pentru că ne dă ori prea multă, ori prea puţină ploaie. Mai apoi, banii alocaţi de stat producătorilor prin subvenţii, pentru că sunt ori insuficienţi ori plătiţi cu întârziere. Iar duşmanii – a se citi concurenţii  din ţară, din UE şi din restul lumii – pentru că ne “sabotează” cu preţuri mai mici, fiindcă primesc subvenţii mai mari sau produc mai mult. Ar mai fi şi consumatorul, un gen de animal infidel, care vrea să mănânce bine, dar cumpără de unde e mai ieftin, cel mai adesea din import.

Cum rămâne atunci cu principiul – ajută-te singur? Ne-am ajuta cumpărând poate mai puţin arătoasele produse româneşti, dar şi acum gustoase tot ca pe vremea bunicilor. Ne-am ajuta dacă am opta pentru produsele lactate în care parcă simţi tăria aerului de munte, ne-am ajuta dacă ne-am impune să utilizăm (atât cât se poate) tot ceea ce poartă eticheta – made in România. Oare banilor noştri nu le stă mai bine acasă?  Oare nu cumva de neputinţa agriculturii şi nu numai suntem şi noi vinovaţi?

De fapt, refrenul neputinţei în agricultura românească nu e tocmai original. E doar un remix al argumentelor pe care s-a clădit întreaga politică agricolă comună din UE. Un mecanism bolnav, care vrea să-i ajute pe producători cu subvenţii pentru a-i omorî apoi încet cu restricţii, corvezi birocratice şi chiar cu amenzi pentru exces de eficienţă, fiincă excesul de eficienţă sau altfel spus o productie mai mare ar ameninţa stabilitatea preţurilor.

Aceiaşi birocraţi care dezbat, în ilustre simpozioane, problema foametei în lume găsesc că trebuie sancţionat cine produce prea mult în agricultură! Prin ce mecanisme de torturare a logicii au ajuns cetăţenii europeni, care sunt şi contribuabili şi consumatori, să creadă că o astfel de politică, finanţată de ei, e construită în interesul lor? De câtă naivitate sunt capabili şi românii pentru a crede că mutantul politicii agricole comune, care îşi arată acum părţile putrede, ne va oferi soluţiile revenirii în forţă printre „puterile agricole“?

În realitate, agricultura nu de subvenţii duce lipsă, ci de antreprenori adevăraţi, care să ia decizii cu ochii aţintiţi la piaţă, la ce vor clienţii şi mai puţin la stat ori la impunerile de oriunde. Din păcate, într-o Europă în care deciziile legate de activităţile agricole par să se ia mai degrabă în birourile funcţionarilor din ministere decât pe câmp, într-o Europă în care fermierilor li se spune că fără subvenţii şi restricţii stabilite de birocraţi nu pot supravieţui, într-o Europă în care eficienţa e amendată înainte să apuce să fie răsplătită de piaţă, şansele creării unui antreprenoriat sănătos rămân mici şi pentru România.

Şi pentru a nu ştiu câta oară spun: fără o conştiinţă naţională, fără implicarea directă a fiecăruia dintre noi, dar mai ales a specialiştilor în domeniu, multă vreme de acum încolo vom vehicula sloganuri şi ne vom zbate într-o nefirească neputinţă birocratică.

Ing. Dr. Ec. Traian Dobre

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Raport

Cătălin ONOFREI

Raport

Un secol de împliniri măreţe!

Filmuletul zilei

opinii

„Securiti”

Briscan ZARA

„Securiti”

Bogaţii sunt nişte oameni terifiaţi de lume, înspăimântaţi de accidente, de boli, de moarte, de imprevizibil, necunoscut. Lor nu trebuie să li se întâmple nimic atâta timp cât au banii necesari pentru a-şi construi protecţie şi a reduce la minimum posibilitatea ca un rău să li se întâmple. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, totul trebuie asigurat, prevăzut. Cu cât eşti mai bogat, cu atât riscul este eliminat, de orice fel ar fi el. La fel şi libertatea…

Recensământul General Agricol-runda 2020

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul General Agricol-runda 2020

Un diagnostic al agriculturii şi dezvoltării rurale în România.

Acolo unde America s-a născut

Mihai DORIN

Acolo unde America s-a născut

Un loc de neevitat în orice sejur american este Philadelphia. Istoria Lumii Noi începe cu Columb, însă istoria libertăţii americane începe în acest oraş providenţial. Aici s-a pus piatra de temelie a unei mari naţiuni, ce avea să înalţe idealul libertăţii la rangul de politică universală. Până la 4 iulie 1776, coloniile americane acceptaseră statutul de copii ascultători ai metropolei londoneze. 

pulspulspuls

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Apropo de haloimisul politic de Bahlui al negocierilor şi votării bugetului local de ieri, haideţi să vă povestim pe astăzi şi o micuţă picanterie de famiglie, dacă tot s-a înfierbântat lumea pe tema asta! 

Caricatura zilei

Etaju 3

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.