anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

Advertorial

Neputință sau birocrație?

GALERIE
Traian Dobre
 • Traian Dobre
- +

Dumnezeu, banii şi duşmanii ţin în loc agricultura românească! Cam acesta este sloganul vehiculat de tot mai mulţi dintre ai noştri atunci când vor să arate ce ne împiedică să ajungem a treia putere agricolă din UE. Dumnezeu, pentru că ne dă ori prea multă, ori prea puţină ploaie. Mai apoi, banii alocaţi de stat producătorilor prin subvenţii, pentru că sunt ori insuficienţi ori plătiţi cu întârziere. Iar duşmanii – a se citi concurenţii  din ţară, din UE şi din restul lumii – pentru că ne “sabotează” cu preţuri mai mici, fiindcă primesc subvenţii mai mari sau produc mai mult. Ar mai fi şi consumatorul, un gen de animal infidel, care vrea să mănânce bine, dar cumpără de unde e mai ieftin, cel mai adesea din import.

Cum rămâne atunci cu principiul – ajută-te singur? Ne-am ajuta cumpărând poate mai puţin arătoasele produse româneşti, dar şi acum gustoase tot ca pe vremea bunicilor. Ne-am ajuta dacă am opta pentru produsele lactate în care parcă simţi tăria aerului de munte, ne-am ajuta dacă ne-am impune să utilizăm (atât cât se poate) tot ceea ce poartă eticheta – made in România. Oare banilor noştri nu le stă mai bine acasă?  Oare nu cumva de neputinţa agriculturii şi nu numai suntem şi noi vinovaţi?

De fapt, refrenul neputinţei în agricultura românească nu e tocmai original. E doar un remix al argumentelor pe care s-a clădit întreaga politică agricolă comună din UE. Un mecanism bolnav, care vrea să-i ajute pe producători cu subvenţii pentru a-i omorî apoi încet cu restricţii, corvezi birocratice şi chiar cu amenzi pentru exces de eficienţă, fiincă excesul de eficienţă sau altfel spus o productie mai mare ar ameninţa stabilitatea preţurilor.

Aceiaşi birocraţi care dezbat, în ilustre simpozioane, problema foametei în lume găsesc că trebuie sancţionat cine produce prea mult în agricultură! Prin ce mecanisme de torturare a logicii au ajuns cetăţenii europeni, care sunt şi contribuabili şi consumatori, să creadă că o astfel de politică, finanţată de ei, e construită în interesul lor? De câtă naivitate sunt capabili şi românii pentru a crede că mutantul politicii agricole comune, care îşi arată acum părţile putrede, ne va oferi soluţiile revenirii în forţă printre „puterile agricole“?

În realitate, agricultura nu de subvenţii duce lipsă, ci de antreprenori adevăraţi, care să ia decizii cu ochii aţintiţi la piaţă, la ce vor clienţii şi mai puţin la stat ori la impunerile de oriunde. Din păcate, într-o Europă în care deciziile legate de activităţile agricole par să se ia mai degrabă în birourile funcţionarilor din ministere decât pe câmp, într-o Europă în care fermierilor li se spune că fără subvenţii şi restricţii stabilite de birocraţi nu pot supravieţui, într-o Europă în care eficienţa e amendată înainte să apuce să fie răsplătită de piaţă, şansele creării unui antreprenoriat sănătos rămân mici şi pentru România.

Şi pentru a nu ştiu câta oară spun: fără o conştiinţă naţională, fără implicarea directă a fiecăruia dintre noi, dar mai ales a specialiştilor în domeniu, multă vreme de acum încolo vom vehicula sloganuri şi ne vom zbate într-o nefirească neputinţă birocratică.

Ing. Dr. Ec. Traian Dobre

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.