Nesănătatea de la Iași – A cerut să fumeze înainte de perfuzie. Altul și-a cumpărat alcool imediat ce a ieșit din Urgențe

joi, 11 iulie 2024, 03:08
2 MIN
 Nesănătatea de la Iași – A cerut să fumeze înainte de perfuzie. Altul și-a cumpărat alcool imediat ce a ieșit din Urgențe

Medicii de la urgențe constată că tratamentul pacienților cu vicii devine din ce în ce mai dificil. Aceștia par să caute doar soluții temporare și, după ce sunt externați din spital, revin la comportamentele care i-au adus inițial în acea situație. Totuși, consecințele viciilor îi aduc tot mai des pe pacienți în stadii avansate ale bolilor.

În urmă cu câteva săptămâni, medicii de la urgențe au observat o creștere în numărul pacienților care, în urma analizelor, au fost diagnosticați cu formațiuni tumorale sau modificări semnificative ale analizelor. În acel moment, medicii confirmau că aproape în fiecare zi întâlnesc pacienți cu afecțiuni oncologice care descoperă prea târziu boala lor. În prezent, situația nu s-a schimbat semnificativ, iar zilnic se descoperă o mulțime de cazuri de tumori la urgențe. Diana Cimpoeșu, medic-șef la UPU-SMURD Iași, afirmă că în ultimele zile au fost identificate zilnic cazuri de cancer pulmonar nediagnosticat anterior.

Sfaturi pentru prevenirea agravării bolilor cronice

„Trebuie să facă și oamenii ceva. Modalitatea în care se adresează sistemului medical când problemele sunt deja avansate nu este adecvată și nu ne îndreptăm în direcția corectă. Oamenii ar trebui să încerce să își gestioneze dependențele, să facă pași pentru tratamentul lor și pentru prevenirea agravării bolilor cronice, ceea ce înseamnă să evite consumul excesiv de alcool și tutun”, a declarat Diana Cimpoeșu.

Ieri, un bărbat în vârstă de 72 de ani a fost transportat la urgențe cu o ambulanță pe care el însuși a solicitat-o. Motivul intervenției era pentru a-și rezolva problemele legate de vărsături. Pacientul suferă de o afecțiune hematologică cunoscută sub numele de sindrom mielodisplazic, care afectează funcționarea măduvei osoase. Acesta a cerut să fumeze înainte de a i se pune tratamentul perfuzabil.

CITESTE SI: Iași – Cade cerul pe ei după ce vin la spital pentru ceva minor: află că au boli grave de care nu știau

„A chemat ambulanța din cauza vărsăturilor, l-am așezat în pat, a fost consultat de un medic specialist care a decis să înceapă tratamentul pentru reechilibrarea lichidelor din vărsături. I s-au efectuat analize, urmează să îi facem o ecografie, iar apoi vom solicita consultul de gastroenterologie și ulterior pe cel de hematologie. Cu toate acestea, a apărut o problemă când bărbatul a exprimat dorința de a ieși să fumeze înainte de a începe perfuzia. Întâlnim des astfel de comportamente. Ieri, o persoană tratată pentru probleme respiratorii, după ce a părăsit curtea spitalului, a făcut prima oprire la chioșcul de lângă spital pentru a cumpăra alcool”, a declarat Diana Cimpoeșu, medic-șef la UPU-SMURD Iași.

Medicul afirmă că în prezent sunt numeroase decompensări în afara celor cardiovasculare și respiratorii, iar secția de gastroenterologie este foarte aglomerată. Acesta relatează că într-o singură noapte au fost înregistrate cinci cazuri de hemoragii digestive superioare, cauzate de ciroză hepatică cu varice esofagiene, motivată de factori toxici.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii