Nesimțire la asociațiile de proprietari din Iași. „Vrei să-ți cumpăr eu apometru“?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 26.09.2021

Nesimțire la asociațiile de proprietari din Iași. „Vrei să-ți cumpăr eu apometru“?

GALERIE
intretinere
  • intretinere
- +

Unii ieșeni încă au de-a face cu angajați cu atitudini inadminisbile atunci când merg să-și plătească întreținerea. Pe adresa redacției vin permanent mesaje cu reclamații. Pe site-ul nostru avem o rubrică în care timp de câteva luni s-a răspuns săptămânal la diverse chestiuni pe tema asociațiilor de proprietari și de chiriași. Întrebările sunt așteptate în continuare. Cea mai recentă problemă cu care se confruntă oamenii este obligarea lor de a-și monta apometre digitale în apartamente. Conform specialistului consultat de Ziarul de Iași, acest lucru este ilegal.

Un tânăr care locuiește cu chirie în Iași a avut parte de amenințări când a mers să-și plătească întreținerea. Proprietarii apartamentului, oameni în vârstă, schimbaseră apometrele înainte să se mute el. Cei de la asociație insistă să fie montate acum cele cu citire radio. Bătrânii nu își permit această cheltuială, așa că tânărul, conștiincios, merge lună de lună și dă „citirea“.

Am mers luna trecută și doamna de acolo a început din senin să țipe la mine. A zis că suntem extrem de puțini cei care mai venim cu hârtia, că o să vedem noi de luna asta, din septembrie, când intră în vigoare legea care ne obligă să avem apometre digitale. Am întrebat-o pe femeie de ce țipă și cine plătește pentru noile apometre. S-a inflamat mai rău. 'Ce, vrei să-ți cumpăr eu?' a întrebat ea. Mai auzisem de persoane care s-au trezit pur și simplu cu oamenii de la o companie care veniseră cu contractele la ușă. M-am interesat și este un abuz. Nimeni nu te poate obliga să-ți cheltuiești tu banii tăi pe ceva. Cine dă, dacă dă o asemenea lege, să asigure finanțarea. Dar să spunem că ar fi așa, deși e o aberație. Să spunem că am greșit eu cu ceva. Nu are dreptul nimeni să îmi vorbească urât. Au trecut vremurile în care o insignă sau o tejghea îți dădea dreptul să-l privești pe altul de sus“, a spus tânărul.

Iată ce spune specialistul care semnează articolele apărute în Ziarul de Iași:

Contorizarea digitalizată nu este obligatorie. Chiar dacă în adunarea generală se hotărăște acest lucru, nici un proprietar nu poate fi obligat să schimbe contorul existent deoarece este un bun personal, montat în proprietatea sa individuală și ca atare nu are regimul unui bunurilor comune. Ca urmare, decizia îi va aparține în totalitate proprietarului“. Aflați mai multe de AICI.

Tânărul însă a fost deranjat de atitudinea femeii care se ocupă de încasat.

Oamenii aceștia nu înțeleg că ei sunt în slujba noastră. Noi îi delegăm să ne plătească consumul. Nu sunt ei deasupra noastră, ci ei lucrează pentru noi. Doamna aceea a zis că nu-și face ea programul după fiecare om. Lucrează câte două ore în patru zile din șapte și i se pare că ne face o mare favoare“, a punctat tânărul.

De ce nu se aplică legea plăților online și la asociații?

Eu știu că asocațiile sunt obligate să ofere un cont în care locatarii să poată depune banii pentru întreținere. Plătesc online internetul, gazul, curentul, dar aici vin lună de lună și stau la coadă. Aș face o reclamație, dar nu știu unde. Au o organizare înfiorătoare aceste asocaiții, ca pe timpuri, cu cenzori. Nu există o autoritate reală, externă, care să facă puțină ordine“, a explicat băiatul.

Acesta are dreptate. Există o lege ignorată, reală, spre deosebire de cea fictivă folosită pentru forțarea mâinii cu apometre.

Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor înlocuiește din 28 septembrie 2018 Legea nr. 230/2007. Actul normativ introduce mai multe noutăți în domeniul asociațiilor, inclusiv posibilitatea de a plăti întreținerea într-un cont bancar.

Fiecare asociație de proprietari este obligată să aibă un singur cont bancar, astfel încât locatarii să poată plăti cheltuielile de întreținere direct în acest cont și dându-le acestora posibilitatea de a plăti oricând întreținerea, nu numai în ziua stabilită pentru încasarea (în numerar) a acesteia.

Pentru a le facilita locatarilor plata întreținerii în acest cont, reprezentanții asociației de proprietari vor trebui să afișeze, odată cu lista de plată a cheltuielilor asociației, și datele de identificare ale contului bancar al asociației. Mai exact, datele care trebuie afișate la avizier sunt numele titularului contului bancar, banca la care a fost deschis contul, sucursala băncii și codul IBAN.

VEDEȚI ȘI: FOTO - Asociațiile de locatari din Iași, în altă eră, dar cu acces la WhatsApp - AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Fascinaţia şi corvoada Cupei

Nicolae GRECU

Fascinaţia şi corvoada Cupei

Competiţia KO are farmecul ei, dar cu rezerve aduse de pe alte coclauri ori tineri crescuţi prin rizibilul „mentoring” e greu să te baţi chiar şi cu Văsălie de la Baia Mare.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (V)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (V)

Speculaţiile etimologico-istorice continuă cu o discuţie despre denumirile vaselor moderne.

Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

pr. Constantin STURZU

Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

Kim Ung-Yong, supranumit "copilul-minune" şi "omul cu cel mai ridicat coeficient de inteligenţă de pe pământ", fost cercetător la NASA, a ales să se retragă, încă tânăr fiind, în ţara sa natală, Coreea de Sud, la o facultate din provincie, ca profesor. 

La plimbare pe axa culturală (1)

arh. Ionel OANCEA

La plimbare pe axa culturală (1)

Dacă parcurgi Iaşul de la Palatul Culturii până la ultimul rond al bulevardului Carol, intrat definitiv în memoria colectivă cu numele de Copou, oricât nerv critic ar avea cineva din partea locului sau de oriunde, trebuie să recunoască, să accepte, să admire personalitatea, duhul specific, farmecul oraşului. Axa aceasta nu este perfectă. În urbanism, indiferent unde în lume, nu există perfecţiune. Dar este vie, variată, dinamică. Este o poveste care se lipeşte de sufletul iubitor de oraş. Dacă reuşim să întregim povestea, să-i adâncim semnificaţiile, ea poate deveni un spaţiu cultural cu forţă de seducţie universală.

pulspulspuls

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Pentru că tot e uichend şi, aşa cum am mai zis, nu vrem să vă mai amărâm pandemia cu acreala din politica actuală, am zis că, iată, să vă mai prezentăm şi fate ancorate în sinergia trecutului. 

Caricatura zilei

Victorie Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.