anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

Netanyahu obţine un termen suplimentar de zece zile pentru a forma un guvern

GALERIE
Benjamin_Netanyahu
 • Benjamin_Netanyahu
- +

Preşedintele israelian Isaac Herzog a anunţat vineri că i-a acordat un termen suplimentar de zece zile lui Benjamin Netanyahu, pe care l-a desemnat premier, să formeze un Guvern împreună cu aliaţii săi de extremă dreapta şi partide religioase, după ce partidul acestuia, Likud, a încheiat acorduri de coaliţie cu trei formaţiuni de extremă dreapta, dar nu a finalizat negocierile cu ultraortodocşii, relatează AFP.

Joi seara, cu mai puţin de trei zile înainte de data-limită de 11 decembrie în vederea formării unui guvern, Netanyahu i-a cerut lui Herzog o prelungire cu două săptămâni, o cerere acceptată parţial.

”Vă acord o perioadă de zece zile, până miercuri, 21 decembrie, să prezentaţi un guvern”, i-a scris Herzog lui Netanyahu, într-o scrisoare difuzată de preşedinţie.

Ajuns pe primul loc în alegerile legislative de la 1 noiembrie, împreună cu aliaţii săi de extremă dreapta şi ultraortodocşi, Netanyahu a fost desemnat la 13 noiembrie să formeze un guvern - în termen de 28 de zile -, cu posibilitatea de a cere un termen suplimentar de 14 zile.

”Ne aflăm în mijlocul unor negocieri şi am făcut multe progrese, dar, judecând după ritmul lucrurilor, voi avea nevoie de toate zilele de prelungire prevăzute de lege pentru a forma un guvern”, i-a scris joi seara Netanyahu ân scrisoarea sa preşedintelui israelian.

RESPECTAREA ”DIVERSITĂŢII ŢĂRII”

În răspunsul său de vineri, Isaac Herzog, care şi-a exprimat deja temeri cu privire la anumiţi parteneri de coaliţie ai lui Netanyahu, îi cere acestuia să formeze un guvern ”pentru întreaga societate israeliană” şi să respecte ”diversitatea” ţării.

În cadrul negocierilor de până acum, Likudul lui Netanyahu a acordat portofolii sensibile unor personaje controversate, ca de exemplu unui tenor al extremei drepte, Itamar Ben Gvir, ostil palestinienilor, şi lui Avi Maoz, cunoscut prin poziţii împotriva lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT).

Dup ce a semnat acorduri de coaliţie cu trei formaţiuni de extremă dreapta - Sinosmul Religios, Forţa Evreiască şi Noam -, Likudul mai are de finalizat negocieri cu partidele ultraortodoxe Iudaismul Unificat al Torah (UUT, aşkenaze) şi Shass (sefarad).

Însă, pentru a încheia aceste negocieri, Likudul vrea să modifice o lege astfel încât să permită numirea în funcţia de ministru a liderului Partidului Shass, Arieh Dery, inculpat în 2021 cu privire la fraudă fiscală, care a semnat un acord de recunoaşterea vinovăţiei, în virtutea căruia a renunţat la funcţia de deputat.

Reales în noiembrie, Arieh Dery poate - potrivit legii - să facă parte din Parlament, însă nu poate deţine un portofoliu de ministru. Likudul şi aliaţii săi - care deţin împreună majoritatea în Parlament - ar putea încerca să modifice legea, săptămâna viitoare, pentru a-i permite lui Arieh Dery să intre în viitorul Guvern, scrie presa israeliană.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Experţii, „urgenţele morale” ale omenirii

Alexandru LĂZESCU

Experţii, „urgenţele morale” ale omenirii

Experţi, tot mai numeroşi şi mai intoleranţi faţă de orice părere care le contrazice pe a lor, ONG-uri, organizaţii internaţionale tind să aibă, în tot mai mare măsură, un cuvânt hotărâtor în materie de politici publice şi în definirea „urgenţelor morale”; semne ale unui viitor „post-democratic”?

opinii

Casa nouă

Nichita DANILOV

Casa nouă

Nea Miron moştenise multe trăsături de la străbunicul său Miron. Părul bond roşcat, ochii verzi-gălbui, obsesia faţă de curăţenie şi ordine, dar nu şi bombăneala, ci doar făloşenia ce se manifesta mai cu seamă atunci când cumnatul lui tata o lua pe ulei. Atunci firea lui autoritară, orgoliul şi invidia ce hibernau înlăuntrul lui deveneau de nestăvilit.

RPL runda 2021 arată nu numai câţi suntem, ci şi cum suntem!

Ciprian IFTIMOAEI

RPL runda 2021 arată nu numai câţi suntem, ci şi cum suntem!

S-a scris mult pe tema Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor runda 2021 şi, cu siguranţă, se va mai scrie când vor fi publicate datele definitive la nivel naţional şi în profil regional, inclusiv pe componenta de „locuinţe şi locuire”. Preocuparea cercetătorilor, autorităţilor jurnaliştilor şi cetăţenilor faţă de problematica populaţiei este justificată şi confirmată inclusiv de datele cercetării „Analiza gradului de satistifacţie a utilizatorilor de date statistice” din paginile căreia aflăm că datele despre populaţie se plasează pe locul III într-un clasament al interesului utilizatorilor pentru statisticile oficiale.

„Cadouri pentru copii mai mari“

Michael ASTNER

„Cadouri pentru copii mai mari“

Însemnări mai mult sau mai puţin (ne)însemnate

pulspulspuls

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Ce vă spuneam noi mai pe alaltăieri, stimaţi telespectatori, cum că alde nea Mihăiţă şi dom’ Costel nu ar sta deloc pe roze acuma la alesul liniilor directoare în vederea abordării anului electoral 2024? 

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode trebuie sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.