Neue Zürcher Zeitung : “Ioan-Aurel Pop, ca şi patriarhul, au, probabil, un trecut securist”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 08.12.2021

Neue Zürcher Zeitung : “Ioan-Aurel Pop, ca şi patriarhul, au, probabil, un trecut securist”

GALERIE
Ioan-Aurel-Pop-si-Patriarhul-Daniel
  • Ioan-Aurel-Pop-si-Patriarhul-Daniel
- +

Ascensiunea partidelor extremiste, precum AUR, cu ajutorul Rusiei şi al Bisericii Ortodoxe, eşecul partidelor de dreapta şi întoarcerea permanentă la trecutul naţionalist va îndepărta treptat România de valorile europene este concluzia unei analize făcute ţării noastre de către Neue Zürcher Zeitung (NZZ), un cotidian elveţian de limbă germană. Publicaţia care aparţine companiei NZZ Mediengruppe din Zürich a scos primul număr în anul 1780 şi s-a dedicat analizelor riguroase. 

”Eşecul partidelor pro-europene este cheia extremiştilor care, la fel ca în perioada interbelică, sunt susţinuţi de Biserica Ortodoxă şi de intelectualii naţionalişti. Partidele burgheze nu îndrăznesc să intre în conflict deschis cu aceste forţe, ci mai degrabă deschid calea intereselor electorale”, susţine ziarul.

Articolul este semnat de Oliver Jens Schmitt, profesor de istorie est-europeană la Universitatea din Viena. O parte centrală a articolului este dedicată Bisericii Ortodoxe şi a liderilor săi.

”În România, biserica oficială se bucură de un mare prestigiu în rândul populaţiei. Doar câţiva intelectuali critici, precum cei din jurul portalului <Să fie lumină>, îndrăznesc să denunţe abuzul în serviciu şi să critice ierarhia.

Biserica are influenţă şi economic şi în mass-media, iar guvernul pro-european în funcţie încearcă, uneori nu fără servilism, să facă pe plac conducătorilor bisericeşti. Preşedintele Klaus Iohannis, figurină al forţelor pro-europene, i-a acordat recent Patriarhului un ordin înalt”

În articol este prezentat şi preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, văzut ca un intelectual naţionalist, fost posibil securist.

”În cazul Academiei de Ştiinţe, trebuie făcută o distincţie între conducerea sa naţional-ortodoxă şi institutele care lucrează critic în cercetarea istorică. Actualul preşedinte al academiei Ioan-Aurel Pop, ca şi patriarhul, au, probabil, un trecut securist”, apare în ziar.

Citiţi materialul integral pe G4MEDIA

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Întâlnire online între democraţii

Lucian DÎRDALA

Întâlnire online între democraţii

Deocamdată, administraţia Biden nu doreşte decât să reafirme leadership-ul american în spaţiul pe care mass media încă îl numeşte „lumea liberă”. Este greu de crezut că, în acest moment, Statele Unite au capacitatea ori dispoziţia să exercite presiuni semnificative asupra participanţilor mai puţin merituoşi, şi cu atât mai puţin asupra statelor neinvitate la summit, cum ar fi Turcia.

Filmuletul zilei

opinii

Identităţi în oglindă (II)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (II)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

Istoria (sau isteria) unui boxer

Radu PĂRPĂUȚĂ

Istoria (sau isteria) unui boxer

Era pe vremea lui Ceaşcă un boxer sas pe care-l chema Stumpf, ne spunea Ghiţă Mutu din plutonul nostru Ghiţă intrase la facultatea de textile de la Cisnădie, de unde ştia povestea cu Stumpf, care era de fel de pe acolo. 

Ministere „croite” şi răscroite

Nicolae CREŢU

Ministere „croite” şi răscroite

Mai mult decât oriunde altundeva, cel puţin pe aici, prin Europa, la noice declară „liderii” politichiei trebuie dat „la întors”, pe reversul de biată, mai dosnică, retorică a asigurărilor „liniştitoare” puse în circulaţie publică, mediatică. 

pulspulspuls

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Pentru că tot am deschis ieri pârtia din acest sezon de iarnă cu ce se mai vorbeşte în lumea halatelor albe ca zăpada din târg, povestindu-vă cum s-a bătut palma ca mister Bazil Usturoi să rămână şef acolo unde est, şi pentru că vine vorba aşa de rar despre treburile astea extra-Covid din domeniu, am zis că numai bine să vă mai spunem una scurtă dar vioaie pe azi, că tot e miercuri, zi de post fără nicio dezlegare, nici la peşte, nici la vin sau undelemn. 

Caricatura zilei

Lapoviță

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.