ÎNFRICOȘĂTOR! Sute de tumori, din ce în ce mai multe, descoperite de neurochirurgi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

ÎNFRICOȘĂTOR! Sute de tumori, din ce în ce mai multe, descoperite de neurochirurgi

GALERIE
operatie
  • operatie
- +

Numărul pacienţilor care se prezintă cu tumori în sălile de operaţie ale Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi a crescut aproape cu 10% anul trecut faţă de acum doi ani.

Medicii susţin că cifrele ridicate nu se datorează doar apariţiei tumorilor la mai multe persoane, ci şi a faptului că a crescut rata de adresabilitate a pacienţilor, dar şi calitatea serviciilor medicale prin care acestea se pot depista mai uşor.

„În teritoriu a crescut atât calitatea, cât şi nu­mărul aparatelor care diagnostichează tumorile. Chiar personalul medical este mult mai informat şi mai bine instruit în a le identifica şi a le explora. Toate tumorile cerebrale se explorează cu ajutorul rezonanţei magnetice (RMN), care ne permite să le vedem mai bine şi să fim mai precişi în a le dignostica. În timpul opreraţiei pot fi găsite mult mai uşor cu ajutorul sistemului de neuronavigaţie şi a ecografiei intraoperatorie. Sunt tumori cerebrale care seamănă foarte bine cu creierul din jur, şi atunci e mai dificil de lucrat, dar în spital există cam tot ce este nevoie pentru cercetare“, a declarat doctorul Marius Dabija, medic primar neurochirurg şi şeful Secţiei I Neurochirurgie.

În 2014 au fost extirpate 725 de tumori, iar în 2015, nu mai puţin de 802, iar în primele două luni ale acestui an au fost operate 120 de tumori. S-a observat, de asemena, existenţa mai multor tumori maligne decât benigne.

De multe ori, pentru pacient este mai bine ca tumorile să fie iradiate decât operate, deşi acest lucru depinde de tipul şi de mărimea tumorii. La Bucu­reşti se află singurul loc din ţară unde există sistemul de operare gamma-knife, care este o formă specială de iradiere. Pacienţii din Iaşi care prezintă tumori mai mici sunt trimişi la unitatea medicală din Capitală.

O tumoră este mai greu de operat atunci când se află într-o zonă mai sensibilă şi mai importantă a creierului. „În neurochirurgie, nu mărimea lor este importantă, ci locul unde sunt situate. Cel mai important la o tumoră cerebrală este cât de aproape se află de structurile vecine importante. Sunt unele foarte mari care pot fi rezecate în două ore şi sunt altele foarte mici care pot fi extirpate în zece ore. O tumoră de nouă centimetri pe convexitate poate fi accesibilă, dar o tumoră de un centimetru în trunchiul cerebral sau în măduva spinării este foarte mare. Este o luptă continuă a noastră pentru calitatea vieţii pacienţilor“, a menţionat doctorul Marius Dabija.

Carmen a fost avut o tumoră de doi centimetri care i-a fost extirpată cu doi ani în urmă. Acum este îngrijorată că soţul ei a venit la spital acuzând dureri de spate, iar medicii nu i-au pus încă un diagnostic precis. „Eu aveam zilnic dureri de cap. Îmi era frică să vin la un control, simţeam că e ceva mai mult decât o migrenă, dar îmi era teamă să aflu ce am cu adevărat. Până la urmă am trecut cu bine peste, medicii şi restul personalului au fost foarte drăguţi cu mine“, a povestit femeia.

Recuperarea unui pacient care a suferit o operaţie de extirpare a tumorii depinde de la caz la caz. Aceştia pot fi externaţi după o săptămână, două, iar dacă intervin probleme, pot fi trimişi la kinetoterapie. Sunt însă unele situaţii în care e posibil ca pacienţii să nu se mai recupereze niciodată.

„Tumorile sunt produse prin multiplicarea aberantă a celulelor care la un moment dat o iau razna. Noi ştim care ar fi factorii de risc la tumori, dar nu neapărat cauza. Sunt tumori care apar post radio-terapie, de exemplu. Dar, în general, foarte rar putem identifica un factor care a determinat apariţia acelei tumori. Oricare dintre noi este expus, nu există factori de protecţie pentru tu­morile cerebrale, ele pot să apară oricui, oricând, indiferent de condiţiile de viaţă“, a încheiat doctorul Marius Dabija.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Fraţii de cruce strâmbă

Cătălin ONOFREI

Fraţii de cruce strâmbă

Cum ar arăta un stat condus de nişte microbişti ce-şi fac cruce în timp ce înjură?

Filmuletul zilei

opinii

Dacii liberi

Briscan ZARA

Dacii liberi

Precum oamenii din Neanderthal, peste doar 50 de ani se va pomeni despre românii din spaţiul carpato-danubiano-pontic ca despre o naţie dispărută care a locuit câteva sute de ani pe aceste meleaguri. Pandemia de coronavirus va fi ca o linie roşie de hotar în istorie văzută ca punct final de eliminare a lor.

Corigenţi la sănătate şi bunăstare socială

Ciprian IFTIMOAEI

Corigenţi la sănătate şi bunăstare socială

Oficiul de statistică al UE, Eurostat, a diseminat recent indicatorul AROPE care arată că România este cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, cu 35,8% din populaţie în risc de sărăcie sau excluziune socială, în anul 2020. 

Un geniu

Nichita DANILOV

Un geniu

Aici ar trebui să depună jurământul atât preşedintele, cât şi tot guvernul României, a spus el. Da, aici, în fosta închisoare de la Sighet, unde se mai aud scâncetele şi urletele foştilor deţinuţi politici care au fost supuşi la privaţiuni şi chinuri inimaginabile, tocmai ca să avem acum o temelie pentru a ne clădi noua democraţie şi noua societate...

pulspulspuls

Cum a luat deputata Berescu faţa altora mai în pole position

Cum a luat deputata Berescu faţa altora mai în pole position

Pentru că, iată, Cioloş tocmai a depus ieri lista şi programul guvernului său în parlament, unde în următoarele zile se va decide prin vot dacă merge echipa asta înainte au ba, şi pentru că avem un ieşean pe acea listă, am zis că musai să-l chestionăm olecuţă pe amicul Archibald Tănase despre subiect, în calitatea lui onorabilă de om cu doftorat în sforăraie politică. 

Caricatura zilei

Certificate

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.