Neurochirurgul Bogdan Iliescu la ZdI TV: Lucrurile excepţionale pe care le face creierul. Cum poate fi antrenat sau hackuit?

luni, 05 iunie 2023, 01:50
2 MIN
 Neurochirurgul Bogdan Iliescu la ZdI TV: Lucrurile excepţionale pe care le face creierul. Cum poate fi antrenat sau hackuit?

Un interviu incitant cu neurochirurgul Bogdan Iliescu, iniţiator al proiectului Institutului Creierului de la Iaşi. Cum funcţionează creierul şi de ce nu trebuie să ne aşteptăm ca el să ne rezolve probleme de morală, de bine sau rău? 

Cum poate fi utilizat creierul în moduri de-a dreptul miraculoase? Despre cum un coleg de-al său care foloseşte senzori montaţi pe piele pentru a antrena creierul persoanelor cu deficit de vedere ca să poată merge, sau cum pot fi folosite terminaţiile nervoase de la nivelul limbii pentru a “reda vederea” persoanelor oarbe.

Cum face creierul predicţii pentru corp şi de ce uneori mişcăm mâna chiar înainte de a conştientiza necesitatea de a o face? Funcţionează Inteligenţa Artificială pe aceleaşi premise de predicţie, şi în ce măsură aceasta ne poate aduce beneficii sau pierderi? Există suflet, şi unde ar putea fi localizat? Cât de greu este să defineşti conştiinţa sau să o diferenţiezi în noianul de gânduri, multe nedorite?

Cum apar gândurile şi în ce măsură le putem controla? Au oamenii liber arbitru? Poate fi hackuit creierul? Ne putem apăra de aceasta? Ce este dragostea, şi în ce măsură poveştile romantice au corespondent fiziologic la nivelul inimii? Cine domină controlul creierului: sentimentele sau raţiunea? În ce măsură suntem responsabili de emoţiile pe care le avem sau de gândurile care ne trec prin minte?

Despre persoane care şi-au schimbat comportamentul şi personalitatea ca urmare a unor afecţiuni la nivelul creierului. Cum a compus Beethoven o simfonie fără să o fi putut asculta vreodată? De este bun Distonocalmul în momentele de intensitatea copleşitoare? Cum trebuie tratate stările de anxietate: cu medicaţie, sau altfel? Este boala Alzheimer tratabilă? Ce legătură este între somn şi sănătatea creierului, şi la ce oră din zi recomandă el să ne culcăm? Despre toate acestea, dar şi multe altele, în interviul pe care redactorul-şef Toni Hriţac l-a luat medicului Bogdan Iliescu în studioul TV al “Ziarul de Iaşi”.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii