Neurochirurgul ieșean Bogdan Iliescu: "Virusul ăsta e un fel de Pavarotti"
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Neurochirurgul ieșean Bogdan Iliescu: "Virusul ăsta e un fel de Pavarotti"

GALERIE
bogdan-iliescu
  • bogdan-iliescu
- +

Neurochirurgul ieșean Bogdan Iliescu a vorbit în cadrul unei emisiuni despre manifestările pe care le au unii pacienți infectați cu Covid. Medicul a prezentat chestiuni deosebit de interesante menite să îi liniștească și pe cei care trec prin boală, dar și pe cei din familiile lor.

Bogdan Iliescu a încercat să explice de ce apar manifestări psihologice în cazul pacienților infectați cu Covid.

"Virusul ăsta, datorită efectelor pe care le are pe vasele mici mai ales, poate să dea microinfarcte și dă microinfarcte sau infarcte în creier. Infarcte cerebrale. AVC-urile comune. O parte din ele pot explica tulburările psihologice. Pe partea cealaltă, nu trebuie să uităm nicio secundă, noi suntem niște ființe sociale, adică avem nevoie de grupul nostru. Nevoia de socializare este la fel de importantă pentru creier precum mâncarea. Adică ne este foame și ne este foame de grupul nostru social. Și atunci, când ești privat de o nevoie atât de importantă, evident că-ți apar tot felul de stări și senzații. Alții dintre noi nu reușesc să fie cu ei înșiși. Este și asta o problemă, bineînțeles. (...) Bombardanentul mediac de dragul like-urilor amplifică o problemă în loc să încerce să o țină măcar la nivelul ei, dacă nu să-i liniștească pe oameni. Când pui toate lucrurile astea la un loc, evident că poți să ajungi la tulburări psihologice foarte grave".

Medicul subliniază o chestiune deosebit de importantă.

"Este prima oară în istoria omenirii când oamenii pot lupta cu un virus aproape de la egal la egal. Adică lumea nu realizează pe deplin dimensiunea efortului care s-a făcut și a faptului că avem într-un an de zile un vaccin eficient. Sper că nu-și mai pune nimeni problema că vaccinul e sau nu e eficient. Am colegi care s-au testat să vadă câți anticorpi au în urma vaccinului și este evident și sunt deja milioane și milioane de oameni. Nu trebuie să mai dezbatem problema asta. (...) Dar e prima oară când breasla asta poate să vină cu o soluție foarte corectă și foarte eficientă".

Neurochirurgul atrage atenția că ne-am confruntat cu ceva unic.

"Când e o boală nouă pe care abia începi să o cunoști, deși e un virus din familii care au mai fost, e o boală nouă. Și viteza de răspândire a fost într-adevăr șocantă. Nu a mai fost niciodată în istorie așa ceva".

Specialistul încearcă să-i liniștească pe membrii familiilor pacienților infectați.

"Dată fiind amploarea și nuanța pandemiei, inițial mulți pacienți aveau senzația că 'gata, ăsta-i sfârșitul'. Dacă le spuneam că au cancer, cred că erau mai puțin speriați și mai puțin dezarmați decât că au Covid. Asta a fost o reacție interesantă. Pacienții ăștia nu mai au suportul familiei. Înainte de Covid, putea să stea cineva din familie, cine dorea și cine putea. Aveau cu totul și cu totul alt conform psihologic și biologic. Acum nu mai au asta. Nu mai poți să te plimbi prin spital. Și atunci au intervenit psihologii. Încercăm cât de mult se poate să păstrăm măcar o legătură telefonică. Dar gândiți-vă ce greu este pentru cei de acasă! Așa, îi vedeau, erau sub ochii lor, mișcau un ochi, îi vedeau, își găseau singuri lucrurile care să-i încurajeze. Acum, săracii, au impresia că pacientul are și boala aia urâtă a creierului, are și Covid, deci gândul lor dominant este 'cam asta a fost, îl iau de acolo cu picioarele înainte'. Ceea ce, din fericire, nu se întâmplă. Este o luptă, într-adevăr, este și pentru noi mult mai dificil".

Iliescu spune că au fost viruși mai greu de stăpânit în trecut.

"Din fericire, nu este un virus chiar atât de letal cum au fost altele înaintea lui. E, într-adevăr, extrem de contagios, molipsitor. Se împrăștie cu o viteză fenomenală, dar uite că după un an și ceva,când suntem un pic mai deștepți, parcă nu e chiar atât de rău".

Încă nu se știe sigur cum ajunge coronavirusul la creier.

"Este una dintre întrebările foarte importante ale momentului; încercăm să înțelegem cum ajunge virusul la creier, dacă ajunge și influențează virusul direct neuronul - asta e o întrebare foarte importantă. Pentru că una e să tratezi o viroză, o encefalită, adică o infecție a creierului. Sau e doar un răspuns imun exagerat care afectează și creierul și atunci trebuie să îl tratezi complet diferit. Dacă toate manifestările sunt rezultatul virusului care afectează, rezultatul AVC-urilor - sunt întrebări cheie - sau e pur și simplu febra. Toată lumea știe că dacă faci febră foarte mare timp îndelungat, poți să ai episoade de delir".

Ce halucianții aveau unii pacienți internați la Iași:

"Unii din pacienții infectați cu Covid au delir, au halucinații îngrozitoare. De exemplu, o pacientă vedea toată perna plină cu gândaci și apoi, pe măsură ce progresa delirul ei, gândacii se mișcau ca în 'Mumia'. Alta vedea un elefant și un leu. Halucinații îngrozitoare! Ce este mai grav, o pacientă avea impresia că cel care venea și se dădea drept soțul ei este un impostor, adică e un domn pur și simplu care se dă soțul ei".

De ce sunt necesare metodele de restricție (legarea de pat)?

"Ce trebuie să înțeleagă toată lumea e că oamenii în starea aia nu mai sunt ei, pot deveni agresivi cu ei înșiși sau cu cei din jur. Și atunci metodele de restricție sunt universale. Din America până în Japonia, oriunde mergi, un pacient care fără să vrea, fără voia lui poate să fie extrem de dăunător, extrem de periculos chiar pentru el însuși, trebuie menținut într-o stare în care el nu-și poate face rău".

Întreaga breaslă a medicilor din toată lumea face eforturi incredibile pentru a înțelege ce este cu acest virus.

"Nu cred că a mai fost niciodată un efort atât de concertat din absolut toate direcțiile. Toată lumea știe că dă tulburările alea - nu mai simți mirosul. Virusul se așează pe firișoarele nervoase din nas cu care simțim mirosul, dar culmea e că mai departe nu l-am mai găsit. Sau îl găsim în cantități atât de mici încât nu poți să pui nimic pe seama lui. Mai e o capcană! Noi căutăm și în plămâni, că sunt cei mai afectați, dar în momentul în care săracul om se prăpădește, vorbim de studii necroptice, virusul a dispărut deja. Și evident că n-ai să-l mai găsești. Încercăm să îl prindem din urmă. Încercăm să înțelegem care e metoda cea mai bună să îl dibuim, să îl găsim acolo unde se ascunde (...) Este o boală pe care o învățăm din mers".

Neurochirurgul ieșean Bogdan Iliescu a tras o concluzie.

"Virusul ăsta e un fel de Pavarotti. Pavarotti a recunoscut singur că el nu e cel mai mare tenor din lume, dar a avut noroc că a prins televiziunea, pe care Caruso, de exemplu, n-a prins-o. Așa e și virusul ăsta. Au fost viruși mult mai potenți ca el, dar n-au avut mediatizarea pe care o are Covid-ul".

Urmăriți emisiunea pe YouTube.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Alexandru LĂZESCU

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Deşi în plan emoţional sunt de înţeles dezamăgirile privind formarea noii alianţe de guvernare PNL-PSD şi comportamentul lui Iohannis, acestea sunt expresia unei viziuni idilice asupra politicii, fără nici o legătură cu realitatea.

Filmuletul zilei

opinii

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Nichita DANILOV

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Citit cap-coadă, poemul lui Robert Şerban e cât se poate de coerent. Imaginile se leagă între ele, ideile sunt duse până la capăt. Aproape nimic nu e lăsat la voia întâmplării. Şi faptul acesta e de-a dreptul fascinat. Oare de ce dadaiştii nu alegeau o temă? De ce scrisul lor e disparat, alcătuit din unghiuri, cercuri şi linii frânte ce par a nu avea prea multe puncte comune cu realitatea?? Hazardul poate fi provocat şi apelând la logică şi raţiune. La inspiraţie poetică.

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Ciprian IFTIMOAEI

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Articolul din această săptămână încheie seria dedicată evenimentelor demografice (natalitatea, mortalitatea, nupţialitatea şi divorţialitatea) analizate pe baza statisticilor oficiale, relevante la nivel naţional şi pentru judeţul Iaşi. În luna martie 2021 s-a înregistrat cel mai mare număr de divorţuri din perioada ianuarie 2020 - septembrie 2021: 2702 divorţuri, iar trendul a rămas constant, cu peste 2000 de separări de cupluri, până în iunie 2021.

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

Michael ASTNER

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

În loc de motto: Să luptăm pentru pace până nu mai rămâne piatră peste piatră!

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Moș (G)Ene

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.