Nevoia cea mai mare de la Institutul de Psihiatrie „Socola”: spații moderne de cazare pentru pacienții acuți
Având în vedere adresabilitatea din ce în ce mare pe care o înregistrează Institutul de Psihiatrie „Socola”, managerul unității medicale, Cristina Dobre, spune că ar investi 10 milioane de euro, dacă le-ar avea la dispoziție, în spații de cazare pentru pacienții acuți. De asemenea, o altă problemă identificată de manager o constituie și achiziționarea a trei stații de epurare a apelor uzate, pentru Spitalul Centru și Secțiile Exterioare Șipote și Bârnova: cele existente datează din anul 1974 și sunt uzate moral și fizic. Institutul are nevoie în acest moment și de rezervoare cu apă pentru aceste locații.
Citește integral ediția nr. 26 a Ziarului de Sănătate
„Ne dorim realizarea unui sistem de alimentare cu apă fie din sistemul centralizat, ApaVital, fie din sursă proprie. Acest fapt ar presupune, însă, cheltuieli mult mai mari, pentru Secția Exterioară Bârnova”, a explicat Cristina Dobre.
Managerul a spus că dacă ar avea 10 milioane de euro ar construi un corp nou de clădire cu spații de cazare și tratament pentru pacienții acuți, cu 250 de paturi, conform cerințelor actuale ale îngrijirilor medicale în domeniul psihiatriei. Un alt proiect pe care l-ar realiza ar fi construirea unui Centru pentru recuperare destinat adolescenților și adulților cu afecțiuni din sfera drogo-dependenței.
Sunt investiții în derulare în infrastructură
Sistemul medical din România este subfinanțat, condițiile de cazare din unele spitale sunt improprii, lipsesc medicamente vitale, nu sunt destule cadre medicale, aparatura este depășită sau defectă. Acestea sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă de ani de zile unitățile medicale din România, în contextul lipsei de finanțări, iar ele s-au regăsit și în dialogurile purtate de „Ziarul de Sănătate” cu mai mulți manageri din Iași.
Cristina Dobre spune că din decembrie 2021, de la preluarea mandatului, a reușit să realizeze mai multe investiții extrem de importante pentru buna desfășurare a actului medical, pentru asigurarea unor condiții mai bune de cazare pentru pacienți și pentru dezvoltarea activității didactice și de cercetare din cadrul Institutului. Crede însă că sunt probleme stringente cu care se confruntă unitatea sanitară pe care o conduce și pe care ar dori să le rezolve.
În ceea ce privește investițiile actuale, în cadrul Institutului a fost implementat proiectul „Reabilitarea, modernizarea și extinderea infrastructurii electrice din incinta Institutului de Psihiatrie «Socola» Iași finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM)”.
„Suntem în curs de implementare cu alte două proiecte importante, finanțate prin PNRR. Primul se referă la «Lucrări de reabilitare, modernizare, extindere și dotare Ambulatoriu Integrat al Institutului de Psihiatrie «Socola» Iași», iar în cel de-al doilea este vorba de reducerea riscului de infecții nosocomiale prin echiparea și dotarea institutului”, a afirmat Cristina Dobre.
Managerul a mai explicat că, din fonduri proprii, s-a reabilitat Pavilionul PS2, creându-se 25 de noi locuri de cazare pentru pacienții acuți. De asemenea s-a reabilitat și modernizat Staționarul de Zi, Amfiteatrul și Biblioteca Institutului, care au primit mobilier de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași.
Cristina Dobre a mai amintit că institutul mai are două proiecte care urmează să fie finanțate prin Programul Național de Investiții pentru Consolidarea Spitalelor „Mihail Cantacuzino”. Este vorba de „Demolarea și reconstruirea Pavilionul 2B de la Secția Exterioară Șipote” și „Consolidarea, reabilitarea și renovarea clădirii situate pe strada Lascăr Catargi”.
„Avem, în același timp, finalizată și depusă documentația necesară pentru obținerea finanțării prin Ordonanța de Urgență 29/2024 pentru aprobarea Programului național de investiții în infrastructura unităților spitalicești pentru «Reabilitarea Pavilionului 3F», care este nefuncțional de circa 15 ani”, a spus managerul.
Clădiri construite acum 125 de ani
Investițiile în infrastructură sunt necesare la unitatea medicală fiindcă aceasta a fost construită pavilionar, construcțiile datează încă de la 1899, iar inaugurarea a avut loc în octombrie 1905. Construcţia unității sanitare a fost proiectată pentru o capacitate de 400 paturi în acest sistem pavilionar, la momentul deschiderii.
La ora actuală Institutul are 870 de paturi, 497 pentru acuți, 250 de paturi pentru cronici și 123 de paturi pentru îngrijiri paliative. Își desfășoară activitatea în trei zone, unitatea centrală fiind în Bucium și Secțiile Exterioare în Bârnova și Șipote. Coordonează, totodată, și activitatea a trei Centre de Sănătate Mintală care asigură îngrijirea în comunitate a persoanelor cu tulburări psihice.
Institutul acordă, de asemenea, asistență medicală pe 440 de locuri psihiatrie adulți și copii, în cadrul Staționarului de Zi.
„Ambulatoriul integrat al spitalului are în dotare cabinete medicale de ORL, neurologie, recuperare, medicină fizică şi balneologie, endocrinologie, oftalmologie, medicină internă, obstetrică – ginecologie, psihiatrie copii, psihiatrie adulţi, psihologie. La nivelul Institutului funcționează și Centrul de Monitorizare a Sănătăţii Mintale, cu activitate de cercetare și un Nucleu de cercetare în psihiatrie. Institutul beneficiază și de un Laborator de analize medicale, dotat cu aparatură de ultimă generație, precum și de și un Compartiment de ergoterapie, un Laborator de explorări funcționale și un Laborator de radiologie și imagistică medicală – CT”, a mai spus Cristina Dobre.
Publicitate și alte recomandări video