anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

Nevoia de autostrăzi în Moldova, din punct de vedere militar: iată o părere avizată!

GALERIE
Vasile Roman
 • Vasile Roman
- +

Invitat în studioul de televiziune al „Ziarului de Iaşi”, generalul (r) Vasile Roman, fostul şef al Brigăzii 15 mecanizate “Podu Înalt”, a explicat, într-o discuţie cu redactorul-şef Toni Hriţac, de ce este important ca Moldova să fie legată prin intermediul autostrăzilor de celelalte provincii româneşti, din punctul de vedere al militarului, pentru apărarea ţării.

“Moldova are nevoie de autostrăzi nu pentru a facilita, cum spunea cineva «trecerea ruşilor foarte rapid peste Carpaţi», asta este o inepţie. Noi avem nevoie de autostrăzi să fim conectaţi la toate zonele geografice ale României, ca să poată veni forţele NATO şi să intre în dispozitiv. Adică mie îmi este greu să văd o brigadă care vine din Germania, să spunem vreo cinci mii de oameni cu tehnică de luptă. Speranţa mea este să funcţioneze calea ferată şi să debarcăm la Paşcani sau să debarcăm la Iaşi. Dar ar fi trebuit să funcţioneze autostrăzile, ca să poată veni dinspre Braşov, Sibiu, din toată zona Banatului, să poată veni inclusiv armata română care este dislocată în diferite regiuni”, a spus Vasile Roman.

Noi nu am ştiut să ne gândim infrastructura, susţine generalul Vasile Roman. “Acum există un concept, cel puţin la nivel militar, despre ceea ce înseamnă mobilitatea militară. Şi nu numai mobilitatea militară în România, ci de la limita de Vest a alianţei (NATO), până la limita de Est a alianţei”.

Întrebat dacă armata are un cuvânt de spus atunci când se fac planuri de investiţii în infrastructura rutieră, generalul Vasile Roman a răspuns: “Înainte vreme politicienii nu erau foarte atenţi. În ultimii ani armata a început să discute foarte mult despre această nevoie. Armata nu poate să spună pe unde să treacă autostrada, dar spune unde are nevoie de zone să iasă din autostradă, unde ar trebui să fie conexiuni cu alte drumuri. Nu ştiu dacă armata este un factor de presiune, dar Ministerul Apărării are un cuvânt cu influenţă atunci când autoritatea civilă spune “ăsta este prioritar sau ăsta este prioritar”, şi din perspectiva asta, cred că militarii au adus argumente. E o chestiune de capacitate a regiunii de a convinge, de a pune presiune pentru o nevoie care este stringentă. Speranţa mea este, din ce văd şi citesc, ceva din viitor se prefigurează a fi şi A8 şi A7 şi A13. Cât de repede, nu ştiu”.

Întrebat cum poate fi Bucureştiul convins să acorde atenţia necesară Moldovei pentru crearea în această zonă a infrastructurii rutiere, generalul Roman a atras atenţia că “Nu Bucureştiul, ci Ardealul nu a conştientizat importanţa Moldovei. Ardelenii sunt mai predispuşi să facă comerţ cu Budapesta, Debreţin sau Viena, mai repede cer autostradă să poată duce produsele acolo, şi nu se gândesc că Moldova este un bun consumator de produse pe care ei le duc. În al doilea rând, suntem o foarte mare resursă materială, agricultura din Moldova este o zonă de producţie, suntem o producţie intelectuală foarte bună, uitaţi-vă la numărul de IT-işti care sunt în oraş angajaţi, şi inteligenţa din Moldova. Numai că noi nu am ştiu să facem corp comun cu ardelenii şi i-am lăsat pe ei să se îndrepte cu ochii mai mult spre Occident, pentru că acolo este bunăstarea, oportunitatea, şi am rămas aşa, dezbinaţi, unii căutăm A8-ul, alţii A7”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.