anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Nevoia de noroc

GALERIE
michael astner
 • michael astner
- +

Repet şi o spun din nou: E nevoie şi de oareşce noroc - şi în viaţă, şi în joc.

Îndeobşte, an de an mă duc prima oară la sfârşit de martie la Amnaş dintr-un motiv cât se poate de pragmatic: ca să plătesc impozitul înainte de 31 şi să beneficiez astfel de bonusul de 10% (nu doar 5%, ca la Iaşi). Apoi, desigur, îndeobşte cam pe final de martie începe să se instaleze şi primăvara şi pot efectua cele câteva lucrări specifice: să curăţ viţa de vie, să pun un cartof, nişte fasole verde etc. Aşa intenţionam şi anul acesta, dar timp de patru săptămâni am tot amânat plecarea, din varii motive: mai întâi, din cauza unei traduceri, apoi pentru că onor CFR Călători îmi scosese trenul de seară (Iaşi - Timişoara), cu care ajungeam dimineaţa la Sălişte (după schimbarea la Alba Iulia ori Vinţu de Jos, desigur), pierzând o noapte, dar câştigând o zi, încurcându-mi serios nevoia de „cale bătută” (de, de la o vârstă încolo, nu prea mai ai chef de imprevizibil în materie de călătorii obligatorii); apoi, şi primăvara se cam lăsa aşteptată: urmăream zi de zi previziunile meteo pentru Amnaş şi constatam că încă se tot anunţau nopţi cu grade minus; nu în ultimul rând, şi războiul din Ucraina m-a mai ţinut pe loc: urmăream ca hipnotizat evoluţia invaziei ruseşti, mereu cu speranţa să reziste Ucraina…

Bref: am ajuns abia în Săptămâna Mare la ţară. Mai exact: în data de 20 mai, miercuri seara, după ce alesesem în cele din urmă varianta Iaşi - Braşov - Sibiu. O zi pierdută, dacă facem abstracţie de faptul că noua rută mi-a oferit noi ocazii de fotografii (trainphotos le zic eu, că, de, sună mai elevat...): după Oneşti, aproape că n-am mai oprit aparatul foto, căci trecerea trenului prin munţi îmi oferea cadru după cadru!

În fine, ajunsesem la Amnaş! Şi-am putut constata că natura era cu cel puţin zece zile-n urmă faţă de Iaşi, motiv să-mi spun: stai că-i bine, n-ai întârziat deloc în privinţa asta, singurul „cost” fiind pierderea bonusului de 10%.

Joi, zi frumoasă fiind, am cosit iarba din partea din faţă a curţii (în cealaltă jumătate încă nu apucase să crească aşa mare), am curăţat viţa de vie. Vineri dimineaţa am comandat telefonic doi litri de lapte. Pe la zece m-am dus până pe Grapp (în capătul de est al satului) să iau laptele, iar pe drumul de întoarcere mi-am zis: ia, hai să trec şi pe la femeia care-n fiecare sâmbătă face pâine de casă la vechiul ei cuptor de lemne, poate mai poate să preia şi de la mine o comandă, eu unul gândindu-mă că din cauza Paştelui s-ar putea să nu mai facă faţă. Ajung, poarta încuiată. Fereastra spre uliţă, deschisă. O strig. Vine la geam.

- Bună ziua! Am fost după lapte şi m-am gândit să trec pe la dumneavoastră să văd dacă puteţi să-mi faceţi şi mie o pâine mâine...

- A, da’ am făcut deja ieri, că mâine-i Sâmbăta Mare, azi e Vinerea Mare!

Mda, iaca, la asta nu mă gândisem: că la ţară, oamenii mai respectă oareşce obiceiuri şi tradiţii, de pildă vopsesc ouăle ori fac pâine şi cozonac (cei care fac şi nu le cumpără) încă de joi, apoi: gata!

- Dar să ştiţi că pot să vă dau o pâine - a comandat cineva două, dar în cele din urmă n-a mai vrut decât una!

- Daa? Vai, ăsta da noroc.

Mi-a adus femeia pâinea cea mare (cam 2,5 kg!) la geam.

- Cât mai costă?, întreb.

- Păi, 18 lei, dar de acum o s-o dau cu 20. (În toamnă, costase 15.)

I-am dat 20, i-am mulţumit, i-am urat Paşti fericite şi am plecat cât se poate de bucuros spre casă, constatând încă o dată că de, asta e, trebuie să ai şi noroc în viaţă!

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.