Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

GALERIE
george plesu
  • george plesu
- +

E timpul ca generaţia noastră să ofere o actualizare a identităţii oraşului prin construirea unei noi clădiri care să devină un reper (landmark) pentru comunitate, un punct de atracţie pentru vizitatori şi o ancoră pe harta regiunii, un atu în competiţia cu alte oraşe de talie similară din această zonă a Europei.

Au trecut aproape 100 de ani de la finalizarea Palatului Administrativ de către arhitectul bucureştean Ion D. Berindey. Binecunoscuta poveste a Palatului Culturii, cea mai reprezentativă clădire a Iaşului, începe cu demersul prinţului Alexandru Moruzi de a ridica un Palat Domnesc, sarcină atribuită arhitectului austriac Johan Freywald, cel care a proiectat şi Palatul de la Ruginoasa.

O altă clădire emblematică pentru oraş este Teatrul Naţional, proiectată de Biroul de arhitectură Fellner & Helmer, specializat în construirea de teatre (cu 48 astfel de edificii). La 20 de ani după ce s-au ocupat de clădirea teatrului din Timişoara, Fellner & Helmer sunt chemaţi să ridice o clădire demnă de ambiţiile Iaşului din secolul 19.

Clădirea gării (a treia din România) a fost construită la ordinul regelui Carol I în 1870, în stil veneţian-gotic, cu o faţadă inspirată de Palatul Dogilor, după planurile arhitectului austriac Johan De Wachter.

Arhitectul elveţian Louis Blanc a fost desemnat de acelaşi rege să ridice un corp nou pentru prima universitate din România, cea de la Iaşi, deoarece clădirea iniţială, care se afla pe locul actualei Universităţi de Medicină şi Farmacie, devenise neîncăpătoare. Regele Carol I a dorit să pună România pe harta Europei şi prin construirea unor edificii impozante, fapt pentru care a contractat arhitecţi recunoscuţi. Astfel, Louis Blanc s-a stabilit definitiv în România şi a proiectat, printre altele, Ministerul Agriculturii şi Facultatea de Medicină din Bucureşti.

Urmând exemplul regelui, şi boierii cu dare de mână au căutat să colaboreze cu arhitecţi importanţi. Filantropul Scarlat Pastia, primar al Iaşului vreme de doar 2 ani (1877-1879), timp în care nu a vrut să ia salariu, donase deja terenul pentru înfiinţarea primului cimitir municipal, „Eternitatea”. A intuit că Iaşul are nevoie de un hotel central, la standardele vremii, şi a contractat firma de arhitectură a celebrului arhitect Gustave Eiffel. Eiffel a realizat planurile şi l-a desemnat pe inginerul Fragneau să supervizeze lucrarea, gândită în stil neoclasic şi ridicată în doar 3 ani, pe structură metalică şi coloane de fontă.

Toate aceste clădiri emblematice au fost ridicate de înaintaşii noştri, care au avut viziunea istorică şi ambiţia să lase moştenire edificii a căror valoare să transceadă timpurile. Din păcate, generaţia noastră nu a reuşit să construiască nicio clădire care să devină exponenţială pentru Iaşi. După al doilea Război Mondial, marile proiecte au fost gândite centralizat de comunişti, care au pus accentul pe latura funcţionalistă a clădirilor. Cel mai mare efort financiar întreprins de autorităţi în ultimii 30 de ani, Centrul Expoziţional Moldova, este o construcţie care zace abandonată de câţiva ani. Iar cea mai mare investiţie imobiliară din Iaşi din ultimii ani, Complexul Palas, se remarcă doar prin peisagistica grădinii publice, în timp ce arhitectura clădirilor de birouri sau a mall-ului a fost abordată într-o manieră internaţionalistă inexpresivă, devenit un standard de exprimare globalizat, comun.

E timpul ca generaţia noastră să ofere o actualizare a identităţii oraşului prin construirea unei noi clădiri care să devină un reper (landmark) pentru comunitate, un punct de atracţie pentru vizitatori şi o ancoră pe harta regiunii, un atu în competiţia cu alte oraşe de talie similară din această zonă a Europei.

Prin organizarea unui concurs internaţional sau invitarea fără concurs a unui arhitect din top 5 mondial (un aşa-numit „starchitect”), Iaşul ar putea intra pe lista oraşelor care găzduiesc un edificiu încadrat ca arhitectura contemporană de nivel mondial („iconic architecture”). Iar funcţiunea în concordanţă cu trecutul şi specificul local nu poate fi decât una socio-culturală: un muzeu de artă contemporană şi tehnologie, care să se adreseze atât umaniştilor şi industriilor creative, cât şi celor interesaţi de ştiinţă şi tehnică.

George Pleşu este manager cultural, preşedintele Asociaţiei AltIaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri