Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

New York, metropola vizionară

GALERIE
mihai dorin
  • mihai dorin
- +

Conduita americană în raport cu celelalte civilizaţii ale lumii are şi o inevitabilă dimensiune imperială, însă felul în care ei au înţeles să valorifice cultura, rafinamentul, patriotismul, şi, nu în ultimul rând banii cetăţenilor în serviciul public, mărturiseşte despre măreţia naţiunii şi despre spirit vizionar. Pentru că în niciun alt loc din lume, patrimoniul cultural nu s-a îmbogăţit precum în America, prin râvna şi voinţa liberă a cetăţenilor educaţi şi prosperi. Statul este doar managerul acestui concept cultural.

1. Amintirea Turnurilor Gemene va dăinui pe vecie ca o rană, întrucât cea mai teribilă lovitură primită vreodată de o metropolă a lumii, pe timp de pace va fi imposibil de uitat. Şi cum nimic nu ar mai putea concura splendoarea Turnurilor de altădată, oricâte artificii arhitectonice s-ar încerca, New York-ul a decis ca în locul lor să fie înălţat un singur turn, ce se încadrează armonios în ansamblul clădirilor. Este o construcţie ireal de transparentă, din metal şi sticlă, în formă de candelă, de o eleganţă desăvârşită, ale cărei linii pure, unduitoare se preling discret spre înălţimi. Candela aprinsă în memoria victimelor îngropate sub dărâmături, în semn de rugăciune şi de aducere aminte. A rezultat un acord perfect cu fântânile memorialului, muzeul naţional, pasărea în zbor şi candela înălţată către Dumnezeu. De la ultimul etaj poţi admira panorama acestei metropole magnifice. Dar nicio clipă nu-ţi poate ieşi din minte faptul că te afli chiar în locul uneia dintre marile tragedii ale timpului nostru.

2. Pentru o vizită la Statuia Libertăţii trebuie să te programezi din timp. Franţa a vegheat la naşterea Statelor Unite şi a ţinut să nu lipsească nici de la centenar. Şi cum deţin recorduri în materie de cultură a măreţiei istoriei, francezii au hotărât să omagieze libertatea reinventată de americani cu un dar demn de istoria celor două naţiuni. Imaginarul şi stilistica artei monumentale din epocă erau dominate de simbolistica zeiţei libertăţii, cu rădăcini în tradiţia greacă. Însă din vremea edificării minunilor antichităţii, în spaţiul euro-atlantic nu se mai ridicase o statuie de o asemenea măreţie. Inspirat dar, probabil cel mai frumos şi peren oferit vreodată de o naţiune altei naţiuni confine. Idealurile libertare ale revoluţiei franceze şi ale celei americane, dar şi cele ale omenirii dintotdeauna sunt îngemănate în acest monument copleşitor. În faţa statuii înţelegem poate mai pregnant decât în orice alt loc din lume ca libertatea - atât de râvnita, dar şi atât de flagilă - merită o efigie de granit şi trebuie păstrată ca darul cel mai de preţ făcut de Dumnezeu oamenilor. Pe un postament sobru, de tip cazemată, se înalţă uimitoarea statuie încoronată a zeiţei libertăţii, luminând calea către Pământul Făgăduinţei. Din clipa în care a devenit simbolul Americii, de chipul statuii libertăţii s-au lipit privirile a milioane de oameni. Au privit-o plini de speranţă, şi-au descărcat boccelele pe Insula Ellis, au fost chestionaţi, au primit actele de identitate şi au păşit pe drumurile Americii. În pavilionul de primire a imigranţilor se află azi un muzeu. E un bazar al memoriei, populat de chipuri din toate rasele lumii. Printre ei, români ardeleni, îmbrăcaţi în splendide straie ţărăneşti, chipuri aspre, dacice, coborâte parcă de pe Columna Traiana, ajunşi prin hazardul istoriei într-o lume atât de diferită de lumea lor din Carpaţi.

3. În fine, ultima escală permisă în răgazul de timp al vizitei a fost Metropolitan Museum, cunoscut de new-york-ezi sub numele de The Met. În inima metropolei, pe celebra Fifth Avenue, lipit de Central Park, te întâmpină maiestuoasa clădire în stil eclectic ce adăposteşte una dintre cele mai importante colecţii muzeistice ale lumii. Ca cele mai multe dintre muzeele americane, The Met este în fapt un muzeu de colecţii private, fiecare purtând numele donatorilor. Nu e cu nimic mai prejos decât National Gallery din Washington DC. Parterul adăposteşte un centru pedagogic cuprinzând biblioteci, săli de conferinţe, de cursuri şi seminarii, apoi centrul textil şi Institutul costumului. La etajul întâi şi mezanin sunt colecţiile de artă greacă, română, egipteană, africană, americană, medievală, arme şi armuri, artă modernă, două biblioteci şi un auditorium. În fine, la nivelele doi şi trei vin la rând saloanele de artă arabă, turcă, iraniană, chineză şi japoneză, instrumente muzicale, pictură americană şi europeană, din prerenaştere şi până la 1800.

Una dintre cele mai complexe exponate este Templul egiptean din Dendur, înălţat în amonte de Assuan de către împăratul Augustus şi dăruit de guvernul egiptean Statelor Unite în anul 1965. Impresionantul templu săpat în bazalt este un omagiu adus civilizaţiei Egiptului de către cuceritorii romani care au înţeles să se încline în faţa măreţiei zeilor şi istoriei egiptene. Augustus a ales să fie reprezentat chiar în chip de faraon, aducând ofrande zeilor Hator şi Horus. Subtilă şi înţeleaptă lecţie de diplomaţie şi filosofie politică!

Dar vizita la MET este nu doar o lecţie despre artă, cultură şi civilizaţie, dar şi despre bogăţia naţiunilor, cum ar spune venerabilul Adam Smith. Sigur conduita americană în raport cu celelalte civilizaţii ale lumii are şi o inevitabilă dimensiune imperială, însă felul în care ei au înţeles să valorifice cultura, rafinamentul, patriotismul, şi, nu în ultimul rând banii cetăţenilor în serviciul public, mărturiseşte despre măreţia naţiunii şi despre spirit vizionar. Pentru că în niciun alt loc din lume, patrimoniul cultural nu s-a îmbogăţit precum în America, prin râvna şi voinţa liberă a cetăţenilor educaţi şi prosperi. Statul este doar managerul acestui concept cultural.

Mihai Dorin este istoric şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri