Unchiul lui Chirica scapă de amendă, după ce a distrus o banca în parc. Şefii Poliţiei Locale au refuzat să trimită înregistrăile video
“Unchiul Vasile” a semnat procesul verbal de contraventie fara sa faca alte mentiuni, da (...)
citeste totmarti, 05.07.2022
Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.
Integrala prozei scurte a lui Truman Capote (apărută la Polirom cu câţiva ani în urmă) se bazează pe două etape din viaţa scriitorului, dedicate redactării de povestiri. Prima - între 1944 şi 1949 - este faza „new-yorkeză” aşa-zicând (care a dat, de altfel, şi faimoasa nuvelă Breakfast at Tiffany’s/ Mic dejun la Tiffany, din 1958, cu acţiunea plasată în Manhattan-ul lui 1943). Intervalul respectiv s-a materializat într-o antologie intitulată A Tree of Night and Other Stories/ Arborele nopţii şi alte povestiri şi publicată în 1949. Eroii acestor texte trăiesc drama unei singurătăţi paradoxale - cea din mijlocul nebuniei urbane (sugerate, frecvent, de butaforia lui Big Apple). A doua - derulată între 1956 şi 1967 - reprezintă o etapă mnemotehnică din existenţa creatoare a lui Capote. Autorul reconstruieşte acum, cu precădere în două proze importante, A Christmas Memory/ O amintire de Crăciun (1956) şi The Thanksgiving Visitor/ Oaspetele de Ziua Recunoştinţei (1967), scene din copilăria petrecută în Alabama. Insistă mai ales pe relaţia cu verişoara sa mult mai vârstnică („cea mai bună prietenă”), Nanny Rumbley Faulk, numită de autor Sook. Traducerea de faţă combină momentele, încercând să ofere o imagine de ansamblu a ficţiunii de mici dimensiuni din activitatea lui Truman Capote. Să observăm, un proiect editorial inspirat ce reconfigurează profilul de prozator al lui Capote (perceput, de regulă, ca unul al construcţiei romaneşti dedicate evenimentului concret, în ciuda excepţionalităţii sale, şi realităţii imediate, chiar dacă traversate de stranietate).
Prozele din anii patruzeci - precum Miriam/ Miriam (1945), My Side of the Matter/ Punctul meu de vedere (1945), Jug of Silver/ Clondirul cu arginţi (1945), A Tree of Night/ Arborele nopţii (1945) sau The Headless Hawk/ Şoimul fără cap (1946) - se focalizează pe disfuncţiile emoţionale ale eroilor, pe anxietate şi inadaptare, pe izolarea experimentată chiar în interiorul agitaţiilor colective. Angoasele protagoniştilor degenerează uneori în patologie psihică, cadrul epic luând, ca atare, nuanţe de ficţiune gotică. Un exemplu clasic rămâne povestirea Miriam, unde o văduvă de 61 de ani - doamna Miller - îşi petrece timpul în recluziune. Nu are prieteni şi nu ţine legătura cu rudele sale încă în viaţă. Existenţa sa se desfăşoară între cinematograf, cumpărături şi apartamentul pe care îl are într-o zonă şic a metropolei. În viaţa personajului apare brusc o tânără bizară - Miriam - care începe să o hărţuiască şi apoi să o terorizeze. Deşi doamna Miller refuză să o mai primească, Miriam se strecoară abuziv în apartament, refuzând să mai plece. Disperată, protagonista apelează la nişte vecini, dar ei nu reuşesc să o vadă pe Miriam. Rămasă singură, doamna Miller e abordată din nou, sardonic, de malefica fiinţă - evident, creaţia unei minţi tulburate, alunecate pe făgaşul paranoiei. Miriam a fost iniţial tipărită de revista Mademoiselle (în 1945) şi a primit, în 1946, premiul O. Henry pentru „cel mai bun debut în proza scurtă”.
Povestirile din anii cincizeci se întorc în timp, în copilăria scriitorului din Alabama (dublat, în texte, de personajul Buddy), mai precis, la vremea sărbătorilor importante (Ziua Recunoştinţei şi Crăciunul). O amintire de Crăciun şi Oaspetele de Ziua Recunoştinţei sunt dominate de imaginea lui Sook - un substitut matern pentru Capote (ştiut fiind faptul că el a trăit mulţi ani separat de mama lui). Femeia în cauză, deşi fără şcoală, îl educă pe copil în spiritul civilităţii (de pildă, mediază înţelept conflictul acestuia cu vecinul Odd Henderson, învăţ-ndu-l regulile subtile ale comunicării). Din nefericire, Truman Capote a fost, în realitate, despărţit şi de verişoara Sook care, spre sf-rşitul vieţii, a dezvoltat o formă de demenţă senilă, nemairecunosc-ndu-l pe prozator... Şi prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie. Într-un stil concis, învecinat cu cel jurnalistic, el investighează zona aparent banală a vieţii, căreia însă îi conferă, ultimativ, o aură de mister şi farmec simbolic. Personajele nu arată adâncime psihologică, dar, cumva curios, nu intră nici în catogoria tipologiilor din commedia dell’arte. Ele sunt surprinse, fugitiv, pe intervalul unui segment (semnificant) de viaţă.
Codrin Liviu Cuţitaru este profesor universitar doctor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Tras în țeapă în propria poartă. Bărbat străpuns de o țepușă sărind gardul
Incendiu la Războieni. Un bărbat rănit în timp ce își salva animalele
FOTO Iată de ce Clujul este mult înaintea Iașului. Ce face Boc în loc de plantat panseluțe
Sincope în furnizrea cu apă în județul Iași. Seceta își arată colții
Bătălie dură între doi grei ai industriei europene pentru banii Armatei Române
Stoltenberg: NATO a lansat procesul de ratificare pentru aderarea Suediei şi Finlandei
O căţeluşă fără stăpân, călcată intenţionat cu maşina, a fost salvată de poliţişti
Cum va fi vremea în următoarele 4 săptămâni. Un nou val de căldură din 18 iulie
Pompierii români intervin azi pentru lichidarea unui incendiu de vegetaţie izbucnit la nord de Atena
Doi nou-născuţi în stare gravă, preluaţi de la Iaşi şi duşi la Pisa de o aeronavă C-27 J Spartan
Puteți primi 600 de euro pentru un zbor anulat, anunță ANPC. Care sunt pașii
Prima veste buna pe care o vei primi in cadrul unui curs de public speaking! (P)
Profesoară hărțuită 10 ani pentru că a avertizat despre mafia de la olimpiadele şcolare
Vrei să devii pompier? Zeci de locuri scoase la concurs în Iaşi
Mexic: Şapte membri ai aceleiaşi familii asasinaţi în estul ţării
Cui i-e frică de recensământ? Iaşul, sub media pe ţară. Când vei fi vizitat acasă
Meseria cu salariu de 3.000 euro pentru care nu e nevoie de Bac sau experienţă
O furtună geomagnetică va lovi miercuri Pământul. Ce fenomene periculoase se pot întâmpla
Apă potabilă, cu program la Pietrărie şi Păun. Urmează Iaşul?
Domnul Goe. Chirica, eternul repetent al fondurilor europene (P)
Corpurile de iluminat din lemn și modul în care acestea transformă designul interior al casei (P)
Trupul sucevencei ucise de rechin, găsit la două zile după ce fusese dată dispărută de la hotel
Deputatul Marius Ostaficiuc: Stop abuzurilor împotriva jurnalismului! (P)
China neagă că vrea să preia Luna, ca parte a unui program militar
Exista femei carora sa nu le placa manichiura cu gel UV? Iata raspunsul specialistilor! (P)
UNITER 2022: „Plugarul şi Moartea”, jucat la Iaşi, cel mai bun spectacol al anului
Pregătiri de puci la partidoiul ieşean: cine e organizatorul şi cine, vizatul?
Un găinar parcă a vrut înadins să intre după gratii. După mai multe încercări i-a reuşit
A vrut să profite de nurii iubitei altuia. Ce a urmat a ajuns pe masa judecătorilor din Paşcani
Poli Iaşi: Mulţi veniţi, unul singur ales: Ciaun de la Miroslava
15 ani de puşcărie, după o ceartă pe avere. Şi-a ucis unchiul cu satârul, apoi a băut o bere
Un hoţ de îngheţată s-a apărat în instanţă spunând că e în depresie: l-a părăsit soţia
Contract de 2 milioane de euro pentru refacerea unei grădiniţe
Locuri de parcare scoase la licitaţie în toate cartierele oraşului
Zid în jurul lui Alexe. Zid în jurul lui Baba. Cine va plăti prejudiciile? (LIVE-VIDEO)
Nemaiîntâlnit: un acuzat cere încadrarea la o pedeapsă mai mare!
Recondiționare turbosuflantă sau filtru de particule? Există TurboDoctor VIDEO (P)
Cătălin ONOFREIDe ţinut minte |
Briscan ZARACine mai vrea să fie liber |
Cristina DANILOVCurcubeul deasupra unei lumi intolerante |
Nichita DANILOVUzul raţiunii |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.