Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

New York şi Alabama. Un circuit epic

GALERIE
codrin liviu cutitaru
  • codrin liviu cutitaru
- +

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Integrala prozei scurte a lui Truman Capote (apărută la Polirom cu câţiva ani în urmă) se bazează pe două etape din viaţa scriitorului, dedicate redactării de povestiri. Prima - între 1944 şi 1949 - este faza „new-yorkeză” aşa-zicând (care a dat, de altfel, şi faimoasa nuvelă Breakfast at Tiffany’s/ Mic dejun la Tiffany, din 1958, cu acţiunea plasată în Manhattan-ul lui 1943). Intervalul respectiv s-a materializat într-o antologie intitulată A Tree of Night and Other Stories/ Arborele nopţii şi alte povestiri şi publicată în 1949. Eroii acestor texte trăiesc drama unei singurătăţi paradoxale - cea din mijlocul nebuniei urbane (sugerate, frecvent, de butaforia lui Big Apple). A doua - derulată între 1956 şi 1967 - reprezintă o etapă mnemotehnică din existenţa creatoare a lui Capote. Autorul reconstruieşte acum, cu precădere în două proze importante, A Christmas Memory/ O amintire de Crăciun (1956) şi The Thanksgiving Visitor/ Oaspetele de Ziua Recunoştinţei (1967), scene din copilăria petrecută în Alabama. Insistă mai ales pe relaţia cu verişoara sa mult mai vârstnică („cea mai bună prietenă”), Nanny Rumbley Faulk, numită de autor Sook. Traducerea de faţă combină momentele, încercând să ofere o imagine de ansamblu a ficţiunii de mici dimensiuni din activitatea lui Truman Capote. Să observăm, un proiect editorial inspirat ce reconfigurează profilul de prozator al lui Capote (perceput, de regulă, ca unul al construcţiei romaneşti dedicate evenimentului concret, în ciuda excepţionalităţii sale, şi realităţii imediate, chiar dacă traversate de stranietate).

Prozele din anii patruzeci - precum Miriam/ Miriam (1945), My Side of the Matter/ Punctul meu de vedere (1945), Jug of Silver/ Clondirul cu arginţi (1945), A Tree of Night/ Arborele nopţii (1945) sau The Headless Hawk/ Şoimul fără cap (1946) - se focalizează pe disfuncţiile emoţionale ale eroilor, pe anxietate şi inadaptare, pe izolarea experimentată chiar în interiorul agitaţiilor colective. Angoasele protagoniştilor degenerează uneori în patologie psihică, cadrul epic luând, ca atare, nuanţe de ficţiune gotică. Un exemplu clasic rămâne povestirea Miriam, unde o văduvă de 61 de ani - doamna Miller - îşi petrece timpul în recluziune. Nu are prieteni şi nu ţine legătura cu rudele sale încă în viaţă. Existenţa sa se desfăşoară între cinematograf, cumpărături şi apartamentul pe care îl are într-o zonă şic a metropolei. În viaţa personajului apare brusc o tânără bizară - Miriam - care începe să o hărţuiască şi apoi să o terorizeze. Deşi doamna Miller refuză să o mai primească, Miriam se strecoară abuziv în apartament, refuzând să mai plece. Disperată, protagonista apelează la nişte vecini, dar ei nu reuşesc să o vadă pe Miriam. Rămasă singură, doamna Miller e abordată din nou, sardonic, de malefica fiinţă - evident, creaţia unei minţi tulburate, alunecate pe făgaşul paranoiei. Miriam a fost iniţial tipărită de revista Mademoiselle (în 1945) şi a primit, în 1946, premiul O. Henry pentru „cel mai bun debut în proza scurtă”.

Povestirile din anii cincizeci se întorc în timp, în copilăria scriitorului din Alabama (dublat, în texte, de personajul Buddy), mai precis, la vremea sărbătorilor importante (Ziua Recunoştinţei şi Crăciunul). O amintire de Crăciun şi Oaspetele de Ziua Recunoştinţei sunt dominate de imaginea lui Sook - un substitut matern pentru Capote (ştiut fiind faptul că el a trăit mulţi ani separat de mama lui). Femeia în cauză, deşi fără şcoală, îl educă pe copil în spiritul civilităţii (de pildă, mediază înţelept conflictul acestuia cu vecinul Odd Henderson, învăţ-ndu-l regulile subtile ale comunicării). Din nefericire, Truman Capote a fost, în realitate, despărţit şi de verişoara Sook care, spre sf-rşitul vieţii, a dezvoltat o formă de demenţă senilă, nemairecunosc-ndu-l pe prozator... Şi prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie. Într-un stil concis, învecinat cu cel jurnalistic, el investighează zona aparent banală a vieţii, căreia însă îi conferă, ultimativ, o aură de mister şi farmec simbolic. Personajele nu arată adâncime psihologică, dar, cumva curios, nu intră nici în catogoria tipologiilor din commedia dell’arte. Ele sunt surprinse, fugitiv, pe intervalul unui segment (semnificant) de viaţă.

Codrin Liviu Cuţitaru este profesor universitar doctor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri