New York şi Bucureşti în oglinzi paralele
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

GALERIE
Alexandru-Calinescu
  • Alexandru-Calinescu
- +

Scrisă alert, fructificând o documentaţie impresionantă (studiul a avut o primă ediţie apărută în 2016 la editura americană Common Ground), exploatând inteligent o ipoteză de lucru ce se dovedeşte fertilă, cartea Marianei Neţ ne oferă o lectură pasionantă. Este, fără dublii, unul dintre evenimentele editoriale ale acestui an.

Ideea pare (şi, în fapt, chiar este) insolită şi temerară: punerea în relaţie a două oraşe, foarte îndepărtate în spaţiu unul de altul, prezentând la o primă vedere o mulţime de deosebiri, dar şi, la o analiză mai aprofundată, o serie de similitudini. Mariana Neţ, semioticiană cunoscută, este cea care reuşeşte acest tur de forţă, oraşele cu pricina sunt New York şi Bucureşti, iar cartea se intitulează Au fost odată două oraşe. New York şi Bucureşti la 1900 (editura Corint, 2021). Dacă se focalizează, simbolic, pe anul 1900, cartea se ocupă de o perioadă de timp mai îndelungată, având drept repere cronologice anii 1865 şi 1914 (alegerea lor nu este întâmplătoare, autoarea oferind argumente în acest sens). Rod al unor cercetări specializate, volumul poate interesa un public mult mai larg: îşi dau întâlnire, în Au fost odată două oraşe, istoria factuală, sociologia, semiotica, istoria mentalităţilor, într-o sinteză convingătoare, cititorului fiindu-i oferite o sumedenie de informaţii fără ca abundenţa lor să fie obositoare. Dimpotrivă.

Voi da câteva exemple, pentru a arăta cât de întinsă este aria de preocupări a autoarei. Primul aparat telefonic Bell a fost vândut la New York în 1877, trei ani mai târziu numărul abonaţilor era de 2800. În Bucureşti, prima linie telefonică a fost creată în 1883 şi făcea legătura între librăria şi tipografia Socec; în 1886 a fost montată o centrală cu cinci numere, iar în 1891 erau 300 de abonaţi. În 1910 la New York existau 550 de cinematografe. Primul ghid al Bucureştiului a apărut în 1877 şi a fost scris de un francez naturalizat în România, Ulysse de Marsillac. În metropola americană au fost amplasate foarte multe statui ce omagiau personalităţi reprezentative ale istoriei recente. În Bucureşti prima statuie este din 1869 şi îl reprezintă pe Marele Spătar Mihail Cantacuzino; de notat că multe personalităţi sunt „statufiate” curând după moartea lor. Mariana Neţ acordă o atenţie specială autoreflectării, adică modului în care cele două oraşe sunt reprezentate în ghiduri de călătorie, în ficţiune, în picturi, fotografii, cărţi poştale etc. În 1894 a fost pusă în vânzare la Bucureşti prima carte poştală ilustrată. Ulterior, cărţile poştale au înfăţişat hotelurile la modă (Bulevard, Métropole), clădiri reprezentative, străzi şi bulevarde din centrul capitalei. În vreme ce la New York se prefigurau zgârie norii, la Bucureşti, între 1885 şi 1901, s-au construit 9132 case cu un etaj, 2058 case cu două etaje, 341 case cu trei etaje şi 57 case cu patru etaje; predominau, de departe, casele care aveau doar parter, în număr de 26526. Prima linie de tramvai electric a fost inaugurată, la Bucureşti, în 9 decembrie 1894. La New York metroul a început să fie construit în 1904 şi va înlocui, treptat, trenurile suspendate; demarează, totodată, lucrări de amploare, gări, tuneluri, poduri. Reglarea circulaţiei devine, în metropola americană,  o problemă redutabilă, se introduc în 1910 semafoare acţionate manual. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea iau naştere instituţii culturale emblematice. La New York Filarmonica e creată în 1842, concertul inaugural (incluzând şi Simfonia a V-a de Beethoven) a avut loc pe 8 decembrie. Metropolitan Opera e înfiinţată în 1883 (dar nu e primul teatru de operă din oraş). În paralel, metropola se dotează cu mari săli de concert. Nu mai e nevoie să amintesc ce ecloziune extraordinară au spectacolele de pe Broadway. Bucureştiul sfârşitului de secol, oraş încă patriarhal, evoluează către modernitate. Între 1895 şi 1905 s-au construit nu mai puţin  de 15000 de clădiri ! Societatea Filarmonică a fost înfiinţată în 1868, primul concert are loc în 15 decembrie  (cuprinzând, printre altele, Simfonia a VI-a de Beethoven). Opera a fost fondată în 1885, spectacolul inaugural - Linda di Chamonix de Donizetti.

Savuroase sunt paginile consacrate gastronomiei. Aflăm că, multă vreme, stridiile aproape că au fost, la  New York, mâncarea nevoiaşilor, într-atât de bogate erau bancurile de stridii din apropierea oraşului; din păcate, din raţiuni sanitare, multe din ele au fost distruse. New York-ul are drept carte de vizită gastronomică restaurantele de lux Delmonico’s, dar ceea ce va caracteriza foarte curând oraşul este înmulţirea vertiginioasă a restaurantelor  reflectând caracterul multietnic al populaţiei (restaurante italieneşti, chinezeşti, evreieşti etc.). Autoarea se întreabă, pe bună dreptate, dacă există totuşi o „bucătărie americană”; o caracteristică oarecum surprinzătoare este aceea că americanii găteau economicos. La Bucureşti, Casa Capşa reuşeşte performanţa să dobândească o faimă internaţională, dar foarte multe sunt „localurile de consumaţiune”, berăriile, cafenelele, terasele, grădinile, despre care ne facem o imagine mai ales din textele lui Caragiale. Luăm cunoştinţă, în fine, de „mirosuri” şi de „maniere”, adică de ceea ce ţine de canalizare, salubritate, apă potabilă, parcuri, grădini precum şi de codurile de conduită.

Să adaug că ilustraţiile, obiect al unor comentarii pătrunzătoare, servesc admirabil textul. Scrisă alert, fructificând o documentaţie impresionantă (studiul a avut o primă ediţie apărută în 2016 la editura americană Common Ground), exploatând inteligent o ipoteză de lucru ce se dovedeşte fertilă, cartea Marianei Neţ ne oferă o lectură pasionantă. Este, fără dublii, unul dintre evenimentele editoriale ale acestui an.

Alexandru Călinescu este profesor universitar doctor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic literar şi scriitor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

Cosmin PAȘCA

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

În loc să vină cu soluţii pe fond, să fie pro-activ în negocierile cu USR PLUS, s-a agăţat ostentativ de forma solicitărilor. Atitudinea defensivă a primarului trădează reaua credinţă sau, în cel mai bun caz, un orgoliu prostesc. Sigur, şi reprezentanţii USR PLUS sunt încăpăţânaţi, pe alocuri obraznici, dar ei pentru asta au fost trimişi în CL.

Filmuletul zilei

opinii

Teste

Codrin Liviu CUȚITARU

Teste

Neîndoios, ceva grav se petrecuse în procesul evaluării, făcându-l pe Grimase să intre în şoc. Suspiciunea mi-a fost întărită şi de amănuntul că bietul corector ţinea între degetele încârligate de la mâna stângă o foaie scrisă - în mod evident una dintre numeroasele şi buclucaşele lucrări.

Inegalitatea veniturilor

Alin ANDRIEȘ

Inegalitatea veniturilor

Trăim vremuri excepţionale în care inegalitatea socială, atât din perspectiva veniturilor, cât şi a avuţiei individuale, se adânceşte. Cauzele şi consecinţele creşterii disparităţilor la nivelul veniturilor şi a averii reprezintă elemente centrale ale dezbaterilor atât la nivelul economiştilor, cât şi al politicienilor. Deşi nivelul de trai a înregistrat o creştere semnificativă în ultimele decenii, iar inegalitatea veniturilor la nivel global s-a redus, inegalitatea din perspectiva veniturilor a crescut semnificativ la nivel naţional în majoritatea ţărilor.

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

pulspulspuls

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Informaţii interesante transpiră în ultimele zile despre liberalii ieşeni, stimaţi telespectatori. Prin culisele politichiei de la Bucale se zvoneşte că în parohia de la Iaşi ar fi apărut o mare problemă de lidărşip, ca să ne exprimăm mai elevat: nu prea ar vrea nimeni mai de soi să se bage pe locul de şef lăsat liber de Paralexe, până se clarifică într-un fel sau altul aspectele penale ale acestuia. 

Caricatura zilei

Lupii manifestanți

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.