Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Nichita a încasat ieri încă un glonţ de la DNA. Valoarea şpăgii: 3,7 milioane

GALERIE
gheorghe nichita
  • gheorghe nichita
- +

Primarul-suspendat al municipiului Iaşi a fost trimis în judecată în cel de-al doilea dosar instrumentat de DNA pe numele său. Nichita a fost deferit justiţiei pentru luare de mită, în dosarul în care ar fi cerut 10% din proiectul de management al traficului rutier, proiect câştigat de firma UTI Grup. Alături de Nichita, procurorii i-au mai trimis în judecată şi pe oamenii de afaceri Tiberiu Urdăreanu şi Gabriel Mardarasevici. Un angajat al UTI a fost de asemenea pus oficial sub acuzare 

Gheorghe Nichita va răspunde în calitate de inculpat atât în faţa judecătorilor de la Iaşi, cât şi a celor de la Bucureşti. Dosarul în care primarul-suspendat al Iaşului a fost trimis în judecată, privind şpaga de la UTI Grup, a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Bucureşti, Nichita mai fiind judecat şi la Iaşi, în dosarul spionării amantei Adina Samson.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au pus pe Nichita sub acuzare pentru luare de mită, faptă condamnată, potrivit Codului Penal, cu până la zece ani de puşcărie. Alături de Nichita, anchetatorii i-au mai trimis în judecată pe patronul UTI Grup, Tiberiu Urdărenu, omul de afaceri Gabriel Maradarasevici, dar şi un angajat cu funcţie de conducere al UTI. 

Ce acuzaţii au reţinut procurorii 

Acuzaţiile de corupţie imputate primarului-suspendat al Iaşului au legătură cu proiectul denumit „Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iaşi” care privea fluidizarea traficului rutier şi pietonal, precum şi scăderea gradului de poluare. În cadrul acestui proiect, finanţat din fonduri europene, Gheorghe Nichita, în calitate de primar al Iaşului, ar fi cerut, „cu intenţie şi în mod direct”, spun procurorii, 10% din valoarea contractului. Câştigător al proiectului a fost declarată asocierea UTI-IBC, reprezentantă de cei doi oameni de afaceri menţionaţi, valoarea contractului fiind de peste 69 de milioane de lei.

„Acest lucru a avut la bază o înţelegere anterioară între inculpaţii Nichita Gheorghe, Mardarasevici Iulius Gabriel (pentru IBC) şi Urdăreanu Tiberiu (pentru UTI), aceştia din urmă efectuând, cu sprijinul inculpatului Tănăsescu Mihail şi al unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor (ce urmau a fi daţi cu titlu de mită). De asemenea, demersurile au constat şi în elaborarea şi, ulterior, decontarea unor facturi pentru situaţii de lucrări conţinând servicii neprestate, a căror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mită pentru primarul municipiului Iaşi”, au precizat procurorii DNA în rechizitoriu.

Aceştia au mai arătat că Nichita ar fi primit foloasele necuvenite în perioada august 2013-începutul anului 2015. 

Prejudiciu: 3,7 milioane de lei 

Anchetatorii au calculat mita primită raportându-se la contul firmei IBC, explicând că, prin intermediul acestei societăţi, Nichita ar fi primit sau ar fi urmat să pună mâna pe bani. Astfel, deşi cea mai mare parte a sumei considerată mită, respectiv 3.6 milioane de lei, nu a ajuns efectiv la primar, procurorii au reţinut-o ca mită. În calculul realizat de procurori au mai fost incluse, pe lângă depozitul amintit, şi alte servicii sau bunuri pe care Nichita le-ar fi primit. Astfel, anchetatorii notează că Nichita a primit echipamente electronice de 20.000 de lei, dar şi plata, în 2014, a unor cazări în Hong Kong şi Beijing (China), în valoare totală de 28.000 de lei. De asemenea, Nichita ar fi primit şi reducere de 30-40% din preţurile de cazare de la Hotel Marriott din Bucureşti, a căror valoare a fost calculată la 15.100 de lei.

Pentru a recupera sumele de bani calculate ca mită, anchetatorii au pus sub sechestru mai multe imobile ce aparţin lui Nichita şi Urdăreanu. Un cont bancar aparţinând lui Gabriel Mardarasevici a fost, de asemenea, poprit.

Gheorghe Nichita este singurul inculpat din acest dosar care este în arest preventiv, ceilalţi inculpaţi fiind judecaţi în arest la domiciliu sau sub control judiciar, după ce au recunoscut faptele de care sunt acuzaţi. Nichita nu a recunoscut mitele imputate de anchetatori. În timpul urmăririi penale, „Ziarul de Iaşi” a dezvăluit că împotiva lui Gheorghe Nichita au fost date declaraţii incriminatorii de către mai mulţi colaboratori din administraţie sau politică, printre care directorul tehnic al Primăriei, Dumitru Tomorug, consilierul judeţean Paula Vornicu sau fostul şofer personal Eugen Chişcă.

 

 
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri