anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 19.08.2022

Nichita ar putea împărţi cu Adomniţei tronul de "voievod"

GALERIE
gheorghe nechita
 • gheorghe nechita
- +

Liberalii propun ca viitorii preşedinţi ai regiunilor să fie numiţi prin rotaţie din rândul şefilor autorităţilor locale până la finalizarea procesului de descentralizare.

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a anunţat, ieri, la finalul şedinţei Comisiei pentru regionalizare, că liberalii susţin realizarea regionalizării în două etape şi o conducere "prin rotaţie" până la momentul alegerilor. "Propunem să se lucreze în două etape, prima etapă până la 1 ianuarie 2014, să se introducă noţiunea de regiune în Constituţie, să se stabilească care sunt regiunile şi să înceapă să funcţioneze pentru a atrage fonduri europene. A doua etapă ar fi stabilirea unei conduceri în regiuni prin alegeri, şi până atunci evident că este nevoie de o legislaţie specifică care nu se poate elabora într-o lună sau două între aprobarea noii forme a Constituţiei şi 1 ianuarie 2014, deci este nevoie de o perioadă de tranziţie", a afirmat liderul PNL. El a menţionat că propunerea liberalilor este ca în perioada de tranziţie conducerea regiunilor să se facă prin rotaţie, de către reprezentanţii judeţelor, preşedinţii de consilii judeţene sau primari de muncipii reşedinţă de judeţ. "Important este că noi nu vedem bună ocuparea acestor poziţii de conducere prin persoane numite sau alese dintr-un cerc restrâns, ci noi am prefera un sistem prin rotaţie, până la alegeri", a prezentat Iohannis. După ce a fost întrebat cine ar prefera să conducă regiunea din care ar urma să facă parte Sibiul, el a susţinut că personal optează pentru preşedintele Consiliului Judeţean.
 

Este imposibilă regionalizarea până la 1 ianuarie 2014

 
Liderul PNL a menţionat că deocamdată obiectivul fundamental pentru care sunt necesare regiunile este atragerea fondurilor europene. "Noi credem că regiunile trebuie stabilite până la 1 ianuarie 2014, de atunci începe perioada de tranziţie până când se va fac alegeri – când va fi asta rămâne de discutat", a mai spus primarul Sibiului.
De asemenea, prim-vicepreşedintele PNL a susţinut că implementarea legislaţiei cu privire la descentralizare, în procesul de regionalizare, ar urma să fie amânată pentru perioada de tranziţie de până la alegeri. "Este imposibil să se elaboreze toată legislaţia pe regionalizare până la 1 ianuarie 2014, nici nu ar fi bine, pentru că timpul este pur şi simplu prea scurt", a afirmat liberalul. Iohannis a precizat că este vorba despre primele concluzii ale grupului de lucru, care nu au fost prezentate încă în structurile de conducere ale PNL şi ale USL.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Reformă? Ce fel de reformă?

Alexandru CĂLINESCU

Reformă? Ce fel de reformă?

În ce mă priveşte sunt sceptic, nu în ultimul rând din cauza persoanei care se află acum în fruntea ministerului. Sorin Cîmpeanu e o marionetă care se complace în insignifianţă. Fără coloană vertebrală, a servit drept unealtă obedientă mai multor partide. (...) Vorbeşte ca un robot, înşiră platitudini după platitudini. Este, cu siguranţă, omul cel mai puţin potrivit să reformeze învăţământul românesc.

opinii

Am fost la Gânju…

Nicolae TURTUREANU

Am fost la Gânju…

Un text „Sfâşietor - jurnalul unui artist care ştia că moare”, scris de Emilia Chiscop şi reluat de ZDI, după 20 de ani, mi l-a repanotat, pe simeza memoriei, pe redutabilul artist al penelului, Ioan Gânju. Mi-am amintit că şi eu „Am fost la Gânju”, dar cu încă vreo două decenii înainte, când „alte glasuri, alte încăperi” îşi etalau rezonanţele. Reiau, aici şi-acum, textul apărut la rubrica mea din ZDI, reprodus ulterior, sub genericul „Figuri. Legende”, în volumul „Cronice şi... anacronice” (Junimea, 2017).

Om câine

George PLEȘU

Om câine

Fără să ofer spoilere care să strice plăcerea celor care vor decide să-l vadă din 16 septembrie, când intră în cinematografe, spun doar că povestea creşte ca intensitate cu fiecare secvenţă până ajunge la paroxism, iar finalul deschis te face să pleci cu întrebări care revin şi-n zilele de după vizionare. Din ce-mi aduce la suprafaţă memoria afectivă, e probabil cel mai bun debut de la „Marfa şi banii” (2001) a lui Cristi Puiu.

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

pulspulspuls

O cotonogeală politică cu icnete şi gemete. Se vorbeşte de 40.000 de coco

O cotonogeală politică cu icnete şi gemete. Se vorbeşte de 40.000 de coco

Ehehei, dragii moşului, apăi să ştiţi voi aicea că cele mai interesante cotonogeli politice sunt, cum v-am mai spus noi şi cu alte ocazii, alea care au loc pe sub masă, când loviturile se aplică cu bombeul direct la ouşoarele sau fluierul piciorului adversarului, şi când icniturile şi gemetele sunt pe înfundatelea, ca să nu te dai de gol. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.