Nichita e regretat în partid. Filiala ieșeană va fi ca o găină fără cap la congresul de azi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Nichita e regretat în partid. Filiala ieșeană va fi ca o găină fără cap la congresul de azi

GALERIE
dragnea
  • dragnea
- +

Filiala ieşeană a partidului de guvernământ a rămas pe dinafară la alegerile de astăzi. Cei doi vicepreşedinţi pe Moldova vor fi de la Bacău şi Botoşani. Mai mulţi membri ai filialei îl acuză pe Maricel Popa că nu a bătut cu pumnul în masă la Bucureşti. „Nu prin influenţă politică se aduc bani, ci prin exerciţiu, mecanisme europene şi proiecte. Anul trecut au venit 256 milioane euro de la Guvern la Iaşi şi eu nu eram vicepreşedinte“, replică Popa. „Era firesc pentru Iaşi să se obţină un post, este foarte grav dacă nu se obţine un post de vicepreşedinte“, arată deputata Camelia Gavrilă, al cărei nume s-a vehiculat pentru această funcţie în partid. „Că, undeva, s-a discutat numele, e posibil să se fi întâmplat, dar în niciun caz nu a fost o susţinere efectivă, pe faţă, clară cu solicitare de proiect politic“, ne-a declarat Gavrilă.

Organizaţia PSD Iaşi a fost exclusă de la masa deciziilor de la nivel central a partidului. Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, social-democraţii ieşeni nu vor avea reprezentare la nivel de vicepreşedinte.

„E foarte grav“, a comentat un parlamentar.

Anterior, PSD Iaşi i-a avut vicepreşedinţi la nivel naţional pe Ion Solcanu, Gheor­ghe Nichita şi Mihai Chirica.

La Con­gresul de astăzi al PSD vor fi aleşi câte doi vicepreşedinţi la nivelul fiecărei regiuni. Pe zona de nord-est a ţării candidează Gabriel Vlase, din Bacău, care ocupă şi în prezent o funcţie de vicepreşedinte, iar cel de-al doilea post ar urma să-i revină Doinei Fedorovici de la Botoşani.

„Nu prin influenţă politică se aduc bani, ci prin exer­ciţiu, mecanisme europene şi proiecte. Anul trecut au venit 256 milioane euro de la Guvern la Iaşi şi eu nu eram vice­preşedinte. Eu sunt un om de executiv, de parte administrativă“, a comentat ieri şeful PSD Iaşi, Maricel Popa.

El a susţinut că au existat „discuţii“ pentru o eventuală candidatură a Cameliei Gavrilă, Popa afirmând chiar că i-a propus acesteia să candideze, joi, la o şedinţă a filialei locale.

„Nu am fost consultată, nu am primit o propunere oficială. Era firesc pentru Iaşi să se obţină un post, este foarte grav dacă nu se obţine un post de vicepreşedinte. Nu-mi dau seama de ce nu s-a obţinut, un oraş şi un judeţ de asemenea anvergură merita să primească un post. Că, undeva, s-a discutat numele, e posibil să se fi întâmplat, dar în niciun caz nu a fost o susţinere efectivă, pe faţă, clară cu soli­citare de proiect politic“, a fost replica deputatei Camelia Gavrilă.

Ea a adăugat că un astfel de demers politic ar fi trebuit susţinut cu „multă fervoare şi insistenţă“.

În schimb, Popa afirmă că şi-a dat sprijinul pentru orice persoană din filială care ar fi vrut să candideze.

Lipsa PSD Iaşi de la masa deciziilor se poate traduce pe viitor printr-o slabă reprezentare a judeţului în structurile de conducere ale ţării, de la nivelul Guvernului şi până la şefi de agenţii.

„Nu se poate să nu avem un vicepre­şedinte“

Faptul că PSD Iaşi nu va mai avea un vicepreşedinte la nivel naţional a creat un val de nemulţumire atât în rândul liderilor filialei, cât şi între primari, potrivit unor surse din PSD. Deocamdată, reproşurile se aduc în special în culise, liderii social-democraţi cu care am vorbit ieri despre acest lucru preferând să facă declaraţii doar sub condiţia anonimatului.

„PSD Iaşi este una dintre cele mai puternice filiale din ţară: are 63 de primari şi nouă parlamentari. Nu se poate să nu aibă un vicepre­şedinte. Acest lucru a stârnit o îngrijorare în filială, inclusiv în rândul primarilor. Domnul Popa trebuia să bată cu pumnul în masă, dar nu a putut“, a spus un lider al filialei.

Acesta a adăugat că dacă se vor organiza alegeri la nivelul organizaţiei judeţene în următoarea perioadă atunci „vor fi surprize mari“, sugerând că Popa ar putea pierde şefia filialei.

Şeful PSD Iaşi nu a vrut să comenteze pe marginea acestor declaraţii. În schimb, a subliniat că organizaţia ieşeană a avut vicepreşedinţi care au „făcut foarte mult rău“ filialei, iar acest lucru a fost unul dintre motivele principale pentru care nu s-a putut obţine acum un astfel de post.

„Va trebui să începem să creştem din nou“, a completat Popa.

Un alt lider influent al organizaţiei a identificat ieri şi o altă cauză: instabilitatea de la şefia organizaţiei judeţene, după plecarea lui Nichita din 2015.

„În mod normal, Mari­cel Popa trebuia să fie vicepreşe­dinte. Nu cred că va fi vreo răzmeriţă în filială, primarii sunt, deocamdată, mulţumiţi de ba­nii care au venit prin PNDL (Programul Naţional de Dezvoltare Locală, n.r.), aici nu se poate contesta rolul lui Maricel Popa. Dar acestea sunt proiecte pe termen scurt, noi avem nevoie de o strategie pe termen lung în relaţia cu Bucureştiul, trebuia să fie continuitate“, a spus un lider al filialei.

În schimb, Popa a afirmat că nu era moral din partea lui să candideze atât timp cât ocupă interimar funcţia de preşedinte al PSD Iaşi. 

PSD Iaşi are totuşi un candidat: Nicolae Bănicioiu

Printre cei nouă parlamentari de Iaşi se numără şi Nicolae Bănicioiu, deputat ce figurează în organizaţia ieşeană doar cu numele. După ce a câştigat mandatul de deputat, fiind impus pe listă de la Bucu­reşti, Bănicioiu a abandonat complet organizaţia, iar activitatea lui parlamentară e zero (are o singură luare de cuvânt şi aceea atunci când a depus jurământul). Apropiat de Victor Ponta şi actual vicepreşedinte al PSD, Bănicioiu s-a poziţionat mai mereu în opoziţie cu Liviu Dragnea. Chiar dacă nu a avut susţinerea organizaţiei ieşene, ci doar a PSD Brăila, CEx-ul PSD i-a acceptat ieri candidatura pentru funcţia de pre­şedinte executiv, unde mai concurează Viorica Dăncilă (preferata lui Dragnea) şi Ecaterina Adronescu.

O informaţie care a circulat ieri pe surse în presa centrală viza faptul că fie Andronescu, fie Bănicioiu ar urma să se retragă în favoarea celuilat înainte de vot.

În ceea ce priveşte delegaţia PSD Iaşi, formată din 146 de persoane, aceasta nu are un mandat clar de la liderii filialei în privinţa votului de astăzi întrucât nu au existat consultări în acest sens.

În trecut, după Solcanu (Iaşi) şi Viorel Hreben­ciuc (Bacău), Gheorghe Nichita a fost perceput drept cel mai influent lider PSD din zona de nord-est. După detronarea acestuia (2015), centrul de putere s-a mutat la Neamţ (Ionel Arsene), dar, în ultima peri­oadă, Bacăul a revenit în ceea ce priveşte influenţa politică prin Dragoş Benea, un aprig contestatar al autostrăzii Iaşi - Târgu Mureş. Pentru o foarte scurtă perioadă, s-a remarcat şi Dumitru Buzatu de la Vaslui. De altfel, Buzatu era în cărţi, la un moment dat, pentru funcţia de vicepreşedinte regional.

Zilele trecute, influenţa liderilor din celelalte judeţe a putut fi observată după ce copiii a doi baroni PSD (Buzatu şi Ioan Munteanu de la Neamţ) au fost numiţi în poziţii de secretar de stat. Totodată, un botoşănean, Constantin-Dan Deleanu, a fost desemnat subsecretar de stat. În Guvern, unul dintre cele mai importante portofolii, cel al Transporturilor, este gestionat de un reprezentant al PSD Bacău (Lucian Şova). Tot Bacăul are şi ministrul pentru relaţia cu Parlamentul (Viorel Ilie).

Doi miniştri are, totuşi, şi Iaşul: Tudorel Toader (Justiţie) şi Bogdan Cojocaru (Comunicaţii), în timp ce Suceava are portofoliul Educaţiei (Valentin Popa), iar Neamţul pe cel al Economiei (Dănuţ Andruşca). Celelalte două judeţe din regiune au posturi de vicepremieri: Ana Birchall (Vaslui) şi Viorel Ştefan (Boto­şani).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Operaţiunea „Gunoiul”

Cătălin ONOFREI

Operaţiunea „Gunoiul”

Când normalul pare ceva complet anormal.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Super-mega

Briscan ZARA

Super-mega

Fără teama că exagerez spun că viitorul nu sună deloc bine pentru televiziunile clasice, le prevăd o dispariţie totală sau cel puţin o trecere în planul doi, cam cum este azi teatrul radiofonic. În curând oricare cetăţean cu o cameră de luat vederi sau un telefon performant va putea avea propriul lui show cu invitaţi importanţi în sufrageria casei. Şi e o activitate perfectă şi fructuoasă pentru noile generaţii care nu îşi găsesc rostul pe lume.

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

Ciprian IFTIMOAEI

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

În România, femeile reprezintă 51,1% din totalul populaţiei rezidente (stabile), care se referă la persoanele care au locuit la reşedinţa obişnuită o perioadă neîntreruptă de cel puţin 12 luni înainte de momentul de referinţă. 

Comemorarea unui martir

Mihai DORIN

Comemorarea unui martir

Duminică, 21 februarie ac, Episcopia Romano-Catolică de Iaşi a oficiat o ceremonie de comemorare a preotului martir, Dumitru Matei, executat cu exact 70 de ani în urmă, la 21 februarie 1951, la închisoarea Jilava, în urma unei sentinţe de condamnare la moarte pronunţată de Tribunalul Militar Bucureşti.

pulspulspuls

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Una la rece pe azi din cotloanele fierbinţi ale politichiei de Bahlui, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.