Contrabandişti cu caschetă, oameni de 100 euro/minut. Scenariu de film cu mafioţi la Iaşi. Judecatori în offside
În plasa Justitiei cade doar mica plevusca a traficantilor de tigari, în timp ce rechini (...)
citeste totmarti, 09.03.2021
Filiala ieşeană a partidului de guvernământ a rămas pe dinafară la alegerile de astăzi. Cei doi vicepreşedinţi pe Moldova vor fi de la Bacău şi Botoşani. Mai mulţi membri ai filialei îl acuză pe Maricel Popa că nu a bătut cu pumnul în masă la Bucureşti. „Nu prin influenţă politică se aduc bani, ci prin exerciţiu, mecanisme europene şi proiecte. Anul trecut au venit 256 milioane euro de la Guvern la Iaşi şi eu nu eram vicepreşedinte“, replică Popa. „Era firesc pentru Iaşi să se obţină un post, este foarte grav dacă nu se obţine un post de vicepreşedinte“, arată deputata Camelia Gavrilă, al cărei nume s-a vehiculat pentru această funcţie în partid. „Că, undeva, s-a discutat numele, e posibil să se fi întâmplat, dar în niciun caz nu a fost o susţinere efectivă, pe faţă, clară cu solicitare de proiect politic“, ne-a declarat Gavrilă.
Organizaţia PSD Iaşi a fost exclusă de la masa deciziilor de la nivel central a partidului. Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, social-democraţii ieşeni nu vor avea reprezentare la nivel de vicepreşedinte.
„E foarte grav“, a comentat un parlamentar.
Anterior, PSD Iaşi i-a avut vicepreşedinţi la nivel naţional pe Ion Solcanu, Gheorghe Nichita şi Mihai Chirica.
La Congresul de astăzi al PSD vor fi aleşi câte doi vicepreşedinţi la nivelul fiecărei regiuni. Pe zona de nord-est a ţării candidează Gabriel Vlase, din Bacău, care ocupă şi în prezent o funcţie de vicepreşedinte, iar cel de-al doilea post ar urma să-i revină Doinei Fedorovici de la Botoşani.
„Nu prin influenţă politică se aduc bani, ci prin exerciţiu, mecanisme europene şi proiecte. Anul trecut au venit 256 milioane euro de la Guvern la Iaşi şi eu nu eram vicepreşedinte. Eu sunt un om de executiv, de parte administrativă“, a comentat ieri şeful PSD Iaşi, Maricel Popa.
El a susţinut că au existat „discuţii“ pentru o eventuală candidatură a Cameliei Gavrilă, Popa afirmând chiar că i-a propus acesteia să candideze, joi, la o şedinţă a filialei locale.
„Nu am fost consultată, nu am primit o propunere oficială. Era firesc pentru Iaşi să se obţină un post, este foarte grav dacă nu se obţine un post de vicepreşedinte. Nu-mi dau seama de ce nu s-a obţinut, un oraş şi un judeţ de asemenea anvergură merita să primească un post. Că, undeva, s-a discutat numele, e posibil să se fi întâmplat, dar în niciun caz nu a fost o susţinere efectivă, pe faţă, clară cu solicitare de proiect politic“, a fost replica deputatei Camelia Gavrilă.
Ea a adăugat că un astfel de demers politic ar fi trebuit susţinut cu „multă fervoare şi insistenţă“.
În schimb, Popa afirmă că şi-a dat sprijinul pentru orice persoană din filială care ar fi vrut să candideze.
Lipsa PSD Iaşi de la masa deciziilor se poate traduce pe viitor printr-o slabă reprezentare a judeţului în structurile de conducere ale ţării, de la nivelul Guvernului şi până la şefi de agenţii.
„Nu se poate să nu avem un vicepreşedinte“
Faptul că PSD Iaşi nu va mai avea un vicepreşedinte la nivel naţional a creat un val de nemulţumire atât în rândul liderilor filialei, cât şi între primari, potrivit unor surse din PSD. Deocamdată, reproşurile se aduc în special în culise, liderii social-democraţi cu care am vorbit ieri despre acest lucru preferând să facă declaraţii doar sub condiţia anonimatului.
„PSD Iaşi este una dintre cele mai puternice filiale din ţară: are 63 de primari şi nouă parlamentari. Nu se poate să nu aibă un vicepreşedinte. Acest lucru a stârnit o îngrijorare în filială, inclusiv în rândul primarilor. Domnul Popa trebuia să bată cu pumnul în masă, dar nu a putut“, a spus un lider al filialei.
Acesta a adăugat că dacă se vor organiza alegeri la nivelul organizaţiei judeţene în următoarea perioadă atunci „vor fi surprize mari“, sugerând că Popa ar putea pierde şefia filialei.
Şeful PSD Iaşi nu a vrut să comenteze pe marginea acestor declaraţii. În schimb, a subliniat că organizaţia ieşeană a avut vicepreşedinţi care au „făcut foarte mult rău“ filialei, iar acest lucru a fost unul dintre motivele principale pentru care nu s-a putut obţine acum un astfel de post.
„Va trebui să începem să creştem din nou“, a completat Popa.
Un alt lider influent al organizaţiei a identificat ieri şi o altă cauză: instabilitatea de la şefia organizaţiei judeţene, după plecarea lui Nichita din 2015.
„În mod normal, Maricel Popa trebuia să fie vicepreşedinte. Nu cred că va fi vreo răzmeriţă în filială, primarii sunt, deocamdată, mulţumiţi de banii care au venit prin PNDL (Programul Naţional de Dezvoltare Locală, n.r.), aici nu se poate contesta rolul lui Maricel Popa. Dar acestea sunt proiecte pe termen scurt, noi avem nevoie de o strategie pe termen lung în relaţia cu Bucureştiul, trebuia să fie continuitate“, a spus un lider al filialei.
În schimb, Popa a afirmat că nu era moral din partea lui să candideze atât timp cât ocupă interimar funcţia de preşedinte al PSD Iaşi.
PSD Iaşi are totuşi un candidat: Nicolae Bănicioiu
Printre cei nouă parlamentari de Iaşi se numără şi Nicolae Bănicioiu, deputat ce figurează în organizaţia ieşeană doar cu numele. După ce a câştigat mandatul de deputat, fiind impus pe listă de la Bucureşti, Bănicioiu a abandonat complet organizaţia, iar activitatea lui parlamentară e zero (are o singură luare de cuvânt şi aceea atunci când a depus jurământul). Apropiat de Victor Ponta şi actual vicepreşedinte al PSD, Bănicioiu s-a poziţionat mai mereu în opoziţie cu Liviu Dragnea. Chiar dacă nu a avut susţinerea organizaţiei ieşene, ci doar a PSD Brăila, CEx-ul PSD i-a acceptat ieri candidatura pentru funcţia de preşedinte executiv, unde mai concurează Viorica Dăncilă (preferata lui Dragnea) şi Ecaterina Adronescu.
O informaţie care a circulat ieri pe surse în presa centrală viza faptul că fie Andronescu, fie Bănicioiu ar urma să se retragă în favoarea celuilat înainte de vot.
În ceea ce priveşte delegaţia PSD Iaşi, formată din 146 de persoane, aceasta nu are un mandat clar de la liderii filialei în privinţa votului de astăzi întrucât nu au existat consultări în acest sens.
În trecut, după Solcanu (Iaşi) şi Viorel Hrebenciuc (Bacău), Gheorghe Nichita a fost perceput drept cel mai influent lider PSD din zona de nord-est. După detronarea acestuia (2015), centrul de putere s-a mutat la Neamţ (Ionel Arsene), dar, în ultima perioadă, Bacăul a revenit în ceea ce priveşte influenţa politică prin Dragoş Benea, un aprig contestatar al autostrăzii Iaşi - Târgu Mureş. Pentru o foarte scurtă perioadă, s-a remarcat şi Dumitru Buzatu de la Vaslui. De altfel, Buzatu era în cărţi, la un moment dat, pentru funcţia de vicepreşedinte regional.
Zilele trecute, influenţa liderilor din celelalte judeţe a putut fi observată după ce copiii a doi baroni PSD (Buzatu şi Ioan Munteanu de la Neamţ) au fost numiţi în poziţii de secretar de stat. Totodată, un botoşănean, Constantin-Dan Deleanu, a fost desemnat subsecretar de stat. În Guvern, unul dintre cele mai importante portofolii, cel al Transporturilor, este gestionat de un reprezentant al PSD Bacău (Lucian Şova). Tot Bacăul are şi ministrul pentru relaţia cu Parlamentul (Viorel Ilie).
Doi miniştri are, totuşi, şi Iaşul: Tudorel Toader (Justiţie) şi Bogdan Cojocaru (Comunicaţii), în timp ce Suceava are portofoliul Educaţiei (Valentin Popa), iar Neamţul pe cel al Economiei (Dănuţ Andruşca). Celelalte două judeţe din regiune au posturi de vicepremieri: Ana Birchall (Vaslui) şi Viorel Ştefan (Botoşani).
Cuvinte cheie: + nichita, congres psd, filială ieșeană
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Angajaţii din mii de instituţii de stat au primit spor de antenă
Programul Classix Festival 2021: concerte în locații inedite din Iași
Economia a intrat anul trecut la apă cu 3,9%. Ce s-a întâmplat în ultimul trimestrul?
Vaccinurile Pfizer şi Sinovac sunt eficiente împotriva tulpinei braziliene
Cinci comune din Iaşi au rate de infectare peste pragul scenariului roşu
Panasonic preia Blue Yonder, o firmă americană de software, contra sumei de 6,45 mld. dolari
Un jandarm a fost găsit împuşcat în cap la Centrala Nucleară Cernavodă
Microsoft a lansat patch-ul pentru vulnerabilitate din Exchange după aproape două luni
Preşedintele Joe Biden a numit două femei la conducerea unor comandamente militare
Mihaela Buzărnescu, în turul doi la simplu dar şi la dublu, la turneul de la Guadalajara
Cîmpeanu sugerează că măsurile impuse în şcoli de ministrul Sănătăţii nu ar fi cele mai potrivite
Oamenii au degradat sau distrus circa două treimi din pădurile tropicale ale lumii
Aparatul Stiline, prietenos cu natura, perfect pentru auzul tău (P)
Cristi Berea, senator USRPLUS: "Liderii sindicali vă reprezintă?" (P)
Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard
Serviciul de Ambulanţă îşi propune să deschidă o substaţie în Păcurari
Tulpina britanică a virusului umple spitalele ieşene. Secţiile ATI sunt pline
Un "tuns" de 620.000 dolari. Hoţul de criptomonede prins la Iaşi are frizerie în Craiova
Ieşenii din Dancu vor merge din nou spre casă pe traseul Tomeşti – Holboca
Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri s-a mutat la sediul din Copou
Situaţia din învăţământ este staţionară: unii elevi merg acasă, alţii revin la şcoală
Tâlhărit la poarta mănăstirii Galata. A cerut ajutorul preotului, dar n-a fost crezut
Propuneri ca medicii să poată acorda mai multe consultaţii la distanţă
Primăria Ţuţora şi Salubris se judecă pentru o taxă de 100.000 de lei
Încă o întrerupere a apei şi a încălzirii în zona centrală a Iaşului
Motive pentru care mai bine alegi o tigara electronica in fata unei tigari obisnuite (P)
Curățare umedă versus curățare chimică. Mașina de spălat care are grijă de mediu (P)
Alege cele mai avantajoase manopere gresie, faianta si parchet de calitate cu expertii REFORMEX (P)
Moartea bruscă a unui cunoscut profesor ieşean. Răpus de COVID la 45 de ani, fără alte boli
Ce reprezinta Whois Privacy si cine are nevoie de acest serviciu in planul de gazduire domeniu? (P)
Fiica criminalului din Onești voia ca poliţia să-i dea bani falşi tatălui ei
Un judecător, suprins fără mască la protestul AUR privind obligativitatea vaccinării împotriva covid
Sporul angajaţilor din prefecturi implicaţi în activităţi anti-COVID, eliminat
British Petroleum anunţă că va adopta programul de muncă hibrid 3 cu 2 după pandemie
George Clooney: "Frizele din Partenon trebuie redate Greciei"
IPS Teodosie, despre posibilitatea unor noi restricţii: Biserica nu se va închide
Nelu Tătaru intervine şi el în disputa dintre Cîţu şi Voiculescu pe tema datelor despre pandemie
Peste 43.000 de persoane au fost vaccinate împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Oprah neagă o parte dintre informaţiile oferite de Meghan Markle în interviul bombă
Klaus Iohannis a promulgat Legea bugetului de stat pentru anul 2021
Ofiţer de la Penitenciar, trimis în judecată după ce a luat de mai multe ori mită
Cîţu şi Voiculescu, ceartă pe datele publicate de Ministerul Sănătăţii în privinţa pandemiei
Cătălin ONOFREIOperaţiunea „Gunoiul” |
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Briscan ZARASuper-mega |
Ciprian IFTIMOAEISituaţia femeii reflectată în statisticile oficiale |
Mihai DORINComemorarea unui martir |
Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gardUna la rece pe azi din cotloanele fierbinţi ale politichiei de Bahlui, stimaţi telespectatori. |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.