anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 14.08.2022

Nichita e regretat în partid. Filiala ieșeană va fi ca o găină fără cap la congresul de azi

GALERIE
dragnea
 • dragnea
- +

Filiala ieşeană a partidului de guvernământ a rămas pe dinafară la alegerile de astăzi. Cei doi vicepreşedinţi pe Moldova vor fi de la Bacău şi Botoşani. Mai mulţi membri ai filialei îl acuză pe Maricel Popa că nu a bătut cu pumnul în masă la Bucureşti. „Nu prin influenţă politică se aduc bani, ci prin exerciţiu, mecanisme europene şi proiecte. Anul trecut au venit 256 milioane euro de la Guvern la Iaşi şi eu nu eram vicepreşedinte“, replică Popa. „Era firesc pentru Iaşi să se obţină un post, este foarte grav dacă nu se obţine un post de vicepreşedinte“, arată deputata Camelia Gavrilă, al cărei nume s-a vehiculat pentru această funcţie în partid. „Că, undeva, s-a discutat numele, e posibil să se fi întâmplat, dar în niciun caz nu a fost o susţinere efectivă, pe faţă, clară cu solicitare de proiect politic“, ne-a declarat Gavrilă.

Organizaţia PSD Iaşi a fost exclusă de la masa deciziilor de la nivel central a partidului. Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, social-democraţii ieşeni nu vor avea reprezentare la nivel de vicepreşedinte.

„E foarte grav“, a comentat un parlamentar.

Anterior, PSD Iaşi i-a avut vicepreşedinţi la nivel naţional pe Ion Solcanu, Gheor­ghe Nichita şi Mihai Chirica.

La Con­gresul de astăzi al PSD vor fi aleşi câte doi vicepreşedinţi la nivelul fiecărei regiuni. Pe zona de nord-est a ţării candidează Gabriel Vlase, din Bacău, care ocupă şi în prezent o funcţie de vicepreşedinte, iar cel de-al doilea post ar urma să-i revină Doinei Fedorovici de la Botoşani.

„Nu prin influenţă politică se aduc bani, ci prin exer­ciţiu, mecanisme europene şi proiecte. Anul trecut au venit 256 milioane euro de la Guvern la Iaşi şi eu nu eram vice­preşedinte. Eu sunt un om de executiv, de parte administrativă“, a comentat ieri şeful PSD Iaşi, Maricel Popa.

El a susţinut că au existat „discuţii“ pentru o eventuală candidatură a Cameliei Gavrilă, Popa afirmând chiar că i-a propus acesteia să candideze, joi, la o şedinţă a filialei locale.

„Nu am fost consultată, nu am primit o propunere oficială. Era firesc pentru Iaşi să se obţină un post, este foarte grav dacă nu se obţine un post de vicepreşedinte. Nu-mi dau seama de ce nu s-a obţinut, un oraş şi un judeţ de asemenea anvergură merita să primească un post. Că, undeva, s-a discutat numele, e posibil să se fi întâmplat, dar în niciun caz nu a fost o susţinere efectivă, pe faţă, clară cu soli­citare de proiect politic“, a fost replica deputatei Camelia Gavrilă.

Ea a adăugat că un astfel de demers politic ar fi trebuit susţinut cu „multă fervoare şi insistenţă“.

În schimb, Popa afirmă că şi-a dat sprijinul pentru orice persoană din filială care ar fi vrut să candideze.

Lipsa PSD Iaşi de la masa deciziilor se poate traduce pe viitor printr-o slabă reprezentare a judeţului în structurile de conducere ale ţării, de la nivelul Guvernului şi până la şefi de agenţii.

„Nu se poate să nu avem un vicepre­şedinte“

Faptul că PSD Iaşi nu va mai avea un vicepreşedinte la nivel naţional a creat un val de nemulţumire atât în rândul liderilor filialei, cât şi între primari, potrivit unor surse din PSD. Deocamdată, reproşurile se aduc în special în culise, liderii social-democraţi cu care am vorbit ieri despre acest lucru preferând să facă declaraţii doar sub condiţia anonimatului.

„PSD Iaşi este una dintre cele mai puternice filiale din ţară: are 63 de primari şi nouă parlamentari. Nu se poate să nu aibă un vicepre­şedinte. Acest lucru a stârnit o îngrijorare în filială, inclusiv în rândul primarilor. Domnul Popa trebuia să bată cu pumnul în masă, dar nu a putut“, a spus un lider al filialei.

Acesta a adăugat că dacă se vor organiza alegeri la nivelul organizaţiei judeţene în următoarea perioadă atunci „vor fi surprize mari“, sugerând că Popa ar putea pierde şefia filialei.

Şeful PSD Iaşi nu a vrut să comenteze pe marginea acestor declaraţii. În schimb, a subliniat că organizaţia ieşeană a avut vicepreşedinţi care au „făcut foarte mult rău“ filialei, iar acest lucru a fost unul dintre motivele principale pentru care nu s-a putut obţine acum un astfel de post.

„Va trebui să începem să creştem din nou“, a completat Popa.

Un alt lider influent al organizaţiei a identificat ieri şi o altă cauză: instabilitatea de la şefia organizaţiei judeţene, după plecarea lui Nichita din 2015.

„În mod normal, Mari­cel Popa trebuia să fie vicepreşe­dinte. Nu cred că va fi vreo răzmeriţă în filială, primarii sunt, deocamdată, mulţumiţi de ba­nii care au venit prin PNDL (Programul Naţional de Dezvoltare Locală, n.r.), aici nu se poate contesta rolul lui Maricel Popa. Dar acestea sunt proiecte pe termen scurt, noi avem nevoie de o strategie pe termen lung în relaţia cu Bucureştiul, trebuia să fie continuitate“, a spus un lider al filialei.

În schimb, Popa a afirmat că nu era moral din partea lui să candideze atât timp cât ocupă interimar funcţia de preşedinte al PSD Iaşi. 

PSD Iaşi are totuşi un candidat: Nicolae Bănicioiu

Printre cei nouă parlamentari de Iaşi se numără şi Nicolae Bănicioiu, deputat ce figurează în organizaţia ieşeană doar cu numele. După ce a câştigat mandatul de deputat, fiind impus pe listă de la Bucu­reşti, Bănicioiu a abandonat complet organizaţia, iar activitatea lui parlamentară e zero (are o singură luare de cuvânt şi aceea atunci când a depus jurământul). Apropiat de Victor Ponta şi actual vicepreşedinte al PSD, Bănicioiu s-a poziţionat mai mereu în opoziţie cu Liviu Dragnea. Chiar dacă nu a avut susţinerea organizaţiei ieşene, ci doar a PSD Brăila, CEx-ul PSD i-a acceptat ieri candidatura pentru funcţia de pre­şedinte executiv, unde mai concurează Viorica Dăncilă (preferata lui Dragnea) şi Ecaterina Adronescu.

O informaţie care a circulat ieri pe surse în presa centrală viza faptul că fie Andronescu, fie Bănicioiu ar urma să se retragă în favoarea celuilat înainte de vot.

În ceea ce priveşte delegaţia PSD Iaşi, formată din 146 de persoane, aceasta nu are un mandat clar de la liderii filialei în privinţa votului de astăzi întrucât nu au existat consultări în acest sens.

În trecut, după Solcanu (Iaşi) şi Viorel Hreben­ciuc (Bacău), Gheorghe Nichita a fost perceput drept cel mai influent lider PSD din zona de nord-est. După detronarea acestuia (2015), centrul de putere s-a mutat la Neamţ (Ionel Arsene), dar, în ultima peri­oadă, Bacăul a revenit în ceea ce priveşte influenţa politică prin Dragoş Benea, un aprig contestatar al autostrăzii Iaşi - Târgu Mureş. Pentru o foarte scurtă perioadă, s-a remarcat şi Dumitru Buzatu de la Vaslui. De altfel, Buzatu era în cărţi, la un moment dat, pentru funcţia de vicepreşedinte regional.

Zilele trecute, influenţa liderilor din celelalte judeţe a putut fi observată după ce copiii a doi baroni PSD (Buzatu şi Ioan Munteanu de la Neamţ) au fost numiţi în poziţii de secretar de stat. Totodată, un botoşănean, Constantin-Dan Deleanu, a fost desemnat subsecretar de stat. În Guvern, unul dintre cele mai importante portofolii, cel al Transporturilor, este gestionat de un reprezentant al PSD Bacău (Lucian Şova). Tot Bacăul are şi ministrul pentru relaţia cu Parlamentul (Viorel Ilie).

Doi miniştri are, totuşi, şi Iaşul: Tudorel Toader (Justiţie) şi Bogdan Cojocaru (Comunicaţii), în timp ce Suceava are portofoliul Educaţiei (Valentin Popa), iar Neamţul pe cel al Economiei (Dănuţ Andruşca). Celelalte două judeţe din regiune au posturi de vicepremieri: Ana Birchall (Vaslui) şi Viorel Ştefan (Boto­şani).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.