Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Nichita, în arest la domiciliu. Va rămâne sau nu primar?

GALERIE
gheorghe nichita
  • gheorghe nichita
- +

Curtea de Apel Bucureşti a admis ieri contestaţia procurorilor anticorupţie şi a dispus plasarea în arest la domiciliu a primarului Gheorghe Nichita. Instanţa din Capitală a respins însă solicitările procurorilor în ceea ce-i priveşte pe Liviu Hliboceanu şi Ştefan Avîrvarei, director, respectiv şef de serviciu în cadrul Poliţiei Locale din Iaşi. Nichita a fost însoţit la Bucureşti de fosta sa soţie, Florentina

Primarul Iaşului a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti în jurul orei 9, atunci când instanţa stabilise judecata contestaţiei formulate de DNA în dosarul său. Alături de primar, la instanţă au mai ajuns şi cei doi şefi ai Poliţiei Locale cercetaţi în acelaşi dosar, Liviu Hlihoceanu şi Ştefan Avîrvarei. Înainte de a începe judecarea contestaţiei, Gheorghe Nichita a declarat presei că „n-a ştiut că a te îndrăgosti de o femeie este un delict“.

La rândul său, Florentina Nichita, fosta soţie a primarului, care l-a însoţit pe edil la Bucureşti, a declarat că a mers la Curtea de Apel pentru a-şi susţine soţul.

După mai multe ore de dezbateri, în care DNA a cerut arestarea celor trei inculpaţi iar avocaţii au cerut cercetarea acestora în stare de libertate, judecătorii bucureşteni au pronunţar soluţia în jurul orei 18.30. Dacă primarul Iaşului a fost plasat în arest la domiciliu, în cazul lui Hliboceanu şi Avîrvarei instanţa a respins propunerea DNA iar aceştia au rămas sub control judiciar, putând ocupa, în continuare, funcţiile de la Poliţia Locală. „La domnul primar s-a admis contestaţia Ministerului Public, iar la ceilalţi doi contestaţia a fost respinsă şi a rămas controlul judiciar - concluziile fiind constant strict tehnice, pe instituţia procesuală supusă dezbaterilor. În altă ordine de idei, nu au fost schimbate regulile jocului şi ne-am limitat la perseverenţă, sinteză şi încredere maximă în justiţie“, a spus pentru „Ziarul de Iaşi“ Ionel Nechita, avocatul lui Hliboceanu şi Avîrvarei.

La rândul său, avocata Sandra Grădinaru, una dintre apărătoarele avocatului Nichita, ne-a declarat: „Este o măsură care nu se impune. Aşa cum arată soluţia, instanţa a avut în vedere calitatea sa de primar. Important e că s-a respins arestarea preventivă şi rămâne lângă familia sa“. Avocatul Marius Striblea, cel de-al doilea apărător a lui Nichita, nu a putut fi contactat, aseară, până la închiderea ediţiei noastre. Potrivit legii, instanţa bucureşteană a comunicat de îndată soluţia poliţiştilor ieşeni, în sarcina cărora se va afla respectarea măsurii arestului la domiciliu a lui Gheorghe Nichita, soluţia urmând apoi să fie comunicată şi pe adresa Prefecturii.

În perioada arestului la domiciliu, primarul nu va avea voie să ia legătura cu Adina Samson, precum nici cu celelalte persoane cercetate în acest caz sau care sunt martori. Pe lângă Hliboceanu şi Avîrvarei, este vorba de Eugen Chişcă, fostul său şofer, Eugen Tomorug, directorul tehnic din Primărie. Nichita a plecat de la Bucureşti în jurul orei 19, şi ar fi ajuns la Iaşi, la vila sa din Copou, în jurul miezului nopţii.

Ionuţ BENEA


Suspendarea: ce spune prefectul şi ce spune legea

Va fi suspendat primarul Gheorghe Nichita din funcţie, urmare a sentinţei de ieri? Dacă da, când? Sunt două întrebări la care răspunsurile nu sunt în totalitate clare, potrivit celor care ar trebui să aplice suspendarea, dar şi potrivit legii, care pare a fi intenţionat uşor ambiguă. „Va fi suspendat din funcţie doar dacă hotărârea instanţei de ieri va prevedea în mod expres acest lucru“, spune prefectului Dan Cârlan, cel care trebuia să aplice decizia suspendării.

„Primarul ar fi fost suspendat de drept doar în situaţia în care era dispusă măsura arestului preventiv“, adaugă el. „Deocamdată, nu avem răspuns, aşteptăm decizia instanţei. În momentul în care vom primi hotărârea, care trebuie trimisă în termen de 24 de ore, vom vedea dacă există şi măsuri complementare faţă de cea a arestului la domiliciu. În cazul în care există o interdicţie privind exercitarea funcţiei publice pe perioada arestului la domiciliu, atunci mandatul se suspendă de drept până la încetarea arestului“, a explicat reprezentantul Guvernului în teritoriu, Dan Cârlan.

Declaraţiile celui care a fost numit în funcţie tocmai cu sprijinul lui Nichita par însă a se baza pe unele ambiguităţi ale prevederilor legale. În legea administraţiei publice actualizată (215/2001) se menţionează la, art. 71, că „Mandatul primarului se suspendă de drept numai în cazul în care acesta a fost arestat preventiv“, iar măsura arestării se comunică de îndată de către instanţa de judecată prefectului care, prin ordin, în termen de maximum 48 de ore de la comunicare, constată suspendarea mandatului. În 2013, parlamentarii au adoptat o nouă lege (255/2013) prin care au completat mai multe acte normative pentru a pune Legea 215 în concordanţă cu noul Cod de procedură penală, adoptat între timp. Însă, în mod curios, aceştia nu au introdus suspendarea din funcţie de drept şi la primari, în cazul arestului la domiciliu, aşa cum au procedat la alte categorii de bugetari (funcţionari publici, personalul diplomatic, personalul consular, angajaţii din penitenciare cu statut special etc).

Cazuri similare, la Olt şi Hunedoara

Prefectul Iaşului a susţinut ieri că primarul Nichita îşi poate exercita funcţia şi de la domiciliu, în cazul în care instanţa nu dispune altfel. „Domnul primar poate să-şi facă biroul acasă“, a menţionat Cârlan. El a subliniat că măsura arestului de la domiciliu îi permite acestuia să fie vizitat de orice persoană, mai puţin de către cei care sunt implicaţi în dosar.
Un caz similar cu cel al primarului Iaşului s-a întâmplat în luna martie a.c., la Slatina. Edilul oraşului, Minel Pina, a fost plasat în arest la domiciliu pe 14 martie, însă avea să fie suspendat din funcţie de prefect abia peste două săptămâni, pe 31 martie. Prefectul judeţului Olt a invocat ca temei legal hotărârea instanţei, care i-a fost comunicată abia pe 30 martie, dar şi Legea administraţiei publice şi Legea 255/2013, care a completat-o pentru armonizare cu noua legislaţie penală. Un alt caz asemănător a fost în decembrie 2014, la Consiliul Judeţean Hunedoara. Prefectul judeţului l-a suspendat pe preşedintele CJ îndată ce i-a fost comunicată decizia instanţei în urma căreia Mircea Moloţ a fost plasat în arest la domiciliu. În acest caz, hotărârea a ajuns însă la prefect în două zile.
În cazul, de altfel foarte probabil, în care Nichita va fi suspendat din funcţie, în urma deciziei de ieri a instanţei, Consiliul Local va urma să desemneze, potrivit legii, un primar interimar, din rândul celor doi viceprimari, Mihai Chirica şi Gabriel Surdu, prin votul majorităţii consilierilor în funcţie.

Alex ANDREI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri