anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

Nichita, înfundat definitiv de amantă: 5 ani cu executare. Ridicat aseară de la Vaslui. Judecătorii i-au uimit pe avocaţi: acuzaţii mai puţine, sentinţă mai grea

GALERIE
nichita-inchisoare
 • nichita-inchisoare
- +

Tribunalul va stabili câţi ani va sta după gratii fostul primar al Iaşului.

Fostul primar Gheorghe Nichita va reintra după gratii. Magistraţii Curţii de Apel s-au pronunţat azi în dosarul „Amanta”, sentinţa fiind definitivă. Nichita a fost condamnat la 5 ani de închisoare, dar perioada pe care o va executa efectiv încă nu a fost stabilită.

Instanţa de executare, în acest caz Tribunalul, va lua în calcul mai multe elemente, respectiv condamnarea primită pentru luare de mită, timpul petrecut deja după gratii, vârsta, varianta de Cod Penal după care a fost condamnat în cele două rânduri şi eventualele sporuri. Cel mai probabil, pedeapsa rezultantă ce va fi executată efectiv va fi situată în jurul termenului de 3 ani şi 4 luni de detenţie.

Fostul primar a fost inculpat pentru abuz în serviciu într-un dosar instrumentat de DNA, fiind acuzat că s-a folosit de resursele şi angajaţii Poliţiei Locale pentru a-şi urmări amanta, o subalternă din Primărie.

Implicat în acelaşi dosar, fostul şef al Poliţiei Locale, Liviu Hliboceanu a fost inculpat pentru folosirea, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt date publicităţii şi abuz în serviciu.

Concret, el executase dispoziţiile verbale date de Nichita, punându-i la dispoziţie angajaţii şi resursele Poliţiei Locale. În primă instanţă, magistraţii Tribunalului l-au condamnat în septembrie 2020 pe Nichita la 5 ani şi 2 luni de închisoare, iar pe Hliboceanu, la 4 ani şi 5 luni de detenţie.

Atât inculpaţii, cât şi DNA au atacat sentinţa Tribunalului cu apel. Dosarul a fost preluat de Curtea de Apel, care a decis desfiinţarea sentinţei iniţiale. Rejudecând cazul, magistraţii Curţii de Apel au constatat prescrierea acuzaţiilor de instigare la accesul ilegal la un sistem informatic şi de instigare la folosirea de informaţii nedestinate publicităţii.

În cazul acestor două acuzaţii, completul de judecători a luat în calcul Decizia 358 a Curţii Constituţionale (CCR), prin care au fost anulate prevederile Codului Penal referitoare la întreruperea cursului prescrierii.

În baza aceleiaşi decizii, judecătorii au constatat şi prescrierea acuzaţiilor de acces ilegal la un sistem informatic şi de folosire de informaţii nedestinate publicităţii aduse lui Hliboceanu. Este a doua oară când, acelaşi complet al Curţii ieşene de Apel se pronunţă în ultimele zile cu privire la modul de interpretare al Deciziei CCR, cu două luni înainte ca problema să fie abordată la nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Judecătorii au menţinut însă aprecierea Tribunalului, că Nichita şi Hliboceanu se fac vinovaţi de instigare la abuz în serviciu, respectiv de abuz în serviciu. Pentru aceste fapte, amândoi fuseseră condamnaţi în primă instanţă la câte 4 ani de închisoare.

Dacă pentru Hliboceanu, condamnarea a rămas neschimbată, în cazul lui Nichita, Curtea de Apel a decis majorarea pedepsei cu un an. Astfel, condamnarea definitivă va fi, în cazul lui Nichita, de 5 ani de închisoare. Hliboceanu va rămâne cu 4 ani de detenţie.

Decizia de ieri a magistraţilor i-a surprins pe apărătorii lui Nichita. Luarea în considerare a prescrierii faptelor în cazul a două acuzaţii era aşteptată. Avocaţii se aşteptau însă ca Nichita să primească o pedeapsă mai uşoară, nu mai severă, pentru instigare la abuz în serviciu.

„Suntem în curs de analiză a hotărârii, care pe noi ne-a surprins. În cazul instigării, clientul nostru a fost condamnat în primă instanţă pentru trei acte materiale. În apel, unul dintre acestea a fost înlăturat, deci infracţiunea devenea mai puţin gravă. Totuşi, pedeapsa a fost majorată, ceea ce este contradictoriu. Este o decizie greu de justificat”, a precizat unul dintre apărătorii lui Nichita, avocatul bucureştean Andrei Zarafiu.

Gheorghe Nichita fusese liberat condiţionat în octombrie anul trecut, din executarea unei pedepse de 5 ani de închisoare primită în septembrie 2020 pentru luare de mită. El a fost acuzat de procurorii DNA că a cerut un „comision” de 10% din contractul de 69 milioane lei pentru modernizarea sistemului de management al traficului.

Nichita a primit 3,7 milioane lei în bani, reduceri la un hotel de lux din Bucureşti ori cazare într-o excursie în China. Faptele comise de Nichita fiind concurente, cele două pedepse a 5 ani de închisoare vor fi contopite, caz în care condamnarea finală va fi de 5 ani, plus încă o treime, deci un total de 6 ani şi 8 luni.

Cum Nichita are peste 60 de ani, el va executa doar jumătate din această pedeapsă, respectiv 3 ani şi 4 luni. Recidiva poate atrage însă un spor de pedeapsă. De asemenea, instanţa de executare poate scădea perioada în care Nichita a fost deja închis pentru prima condamnare. Fostul primar va intra în carantină la Penitenciarul din Vaslui întrucât şi-a stabilit domiciliul în judeţul vecin.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Sistemul african din interiorul României europene (I)

Mihai CHIPER

Sistemul african din interiorul României europene (I)

În relaţia cu exteriorul suntem europeni cu papion, în geopolitica internă regională triburi cu umutsha şi ibheshu.

opinii

Culpa idealismului

Codrin Liviu CUȚITARU

Culpa idealismului

La o privire atentă, se observă că, în cazul lui Eliot (invers faţă de mulţi dintre contemporanii săi), tipologia colectivă constituie doar un pretext pentru investigaţia psihologică de adâncime. Individualităţile sunt aşezate în interiorul butaforiei comunitare pentru a li se putea pune mai clar în evidenţă particularităţile morale. Nu întâmplător, aş spune, (şi) din perspectiva acestei opere, autoarea a fost considerată creatoarea (prin iradiere) a realismului psihologic.

Pietrele făcute pâine. Despre diavol şi economie

Gabriel MURSA

Pietrele făcute pâine. Despre diavol şi economie

Confundând banii cu resursele, luciferul inflaţionist a transformat pietrele în pâine, pentru că toată lumea s-a lăsat înşelată, şi-a falsificat calculele... Însă atunci când rata dobânzii începe să crească - şi ea creşte în mod inexorabil -, „bula” se sparge, iar pojghiţa de prosperitate se evaporă, lăsând în urmă un noian de investiţii nefericite...

Războiul Crimeei. Crimele războiului

Florin CÎNTIC

Războiul Crimeei. Crimele războiului

Patrie şi centru al puterii Hoardei de Aur, Crimeea a fost placa turnantă, fantasmatică şi geopolitică, a sălbaticului absolutism rusesc, care se revendică încă, şi astăzi, de la tradiţia jafului sângeros practicat de „Altîn Ordu”.

pulspulspuls

Vă mai amintiţi de dosarul „Piţa pentru ţaigheri”? Iote că apare şi şeful la bară!

Vă mai amintiţi de dosarul „Piţa pentru ţaigheri”? Iote că apare şi şeful la bară!

Numai mâine nu-i poimâine, stimaţi participanţi la trafic: aşa ar putea spune unul din cei mai şugubeţi şefi din ţaigherimea roteristă ieşeană, Piele de Pork pe numele lui complet. 

Caricatura zilei

De ce s-a inventat internetul și de către cine?

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.