anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 12.08.2022

Nichita şi Adomniţei, vecini de „celulă“. Sunt arestaţi pe aceeaşi stradă în Iaşi

GALERIE
cj primarie iasi
 • cj primarie iasi
- +

Surpriză de proporţii aseară în dosarul şefului judeţului: după o zi de deliberare, instanţa a anunţat arestarea la domiciliu pe numele lui Cristian Adomniţei şi a celorlalte trei inculpate din dosar. „Este o decizie a instanţei: se execută, nu se comentează“, a precizat sec Daniel Atasiei, unul dintre avocaţii preşedintelui CJ. La rândul său, Ionel Nechita, avocatul celor două angajate de la CJ, a catalogat soluţia ca fiind „prea aspră“. Sentinţa de aseară a Curţii de Apel Iaşi, alături de cea din cazul primarului Nichita, pune Iaşul într-o postură pe cât de unică pe atât de ridicolă la nivel naţional: şi judeţul şi oraşul vor fi conduse de acasă, până la eventuale suspendări din funcţii, care însă întârzie să apară. Întâmplarea face ca şi Nichita şi Adomniţei să locuiască pe aceeaşi stradă, Petre Andrei, din Copou. Şeful CJ s-a mutat de curând în complexul Exclusive Residence din zona Târguşor.

După mai bine de 24 de ore de emoţii, preşedintele Consiliului Ju­de­ţean Iaşi a fost plasat aseară în arest la domiciliu. Decizia a fost luată de judecătorii Curţii de Apel Iaşi, ieri după-amiază, în jurul orei 18.30, la o zi după ce şedinţa în care s-au judecat contestaţiile din acest dosar se finalizaseră. Judecătoarea Diana Micu Cheptene, vicepreşe­din­te­le Curţii de Apel Iaşi, a dispus aceeaşi măsură şi în cazul celorlalte trei persoane inculpate în dosarul „Albumul“, respectiv Teodora Jinga şi Carmen Irimescu, şefe în cadrul CJ Iaşi, şi Letiţia Popa, administratorul firmei Laser Co SRL. Toţi cei patru inculpaţi au fost plasaţi în arest la domiciliu, în imobilele pe care le-au declarat aseară la Poliţie.

Reacţiile avocaţilor

„Considerăm măsura prea aspră“

Avocatul Daniel Atasiei, unul dintre apărătorii lui Adomniţei, a de­clarat ieri „Ziarului de Iaşi“ că nu „are niciun comentariu de făcut“, men­ţionând că „este o decizie a in­stanţei, care se execută, nu se comentează“. La rândul său, avoca­tul Teodorei Jinga şi al lui Carmen Irimescu, Ionel Nechita (foto), a catalogat soluţia judecătorului Diana Micu Cheptene ca fiind „prea aspră“. „Considerăm măsura prea aspră faţă de încadrarea juridică stabilită de procurori în condiţiile în care infracţiunea cea mai gravă imputată clientelor mele, respectiv doam­na Jinga şi doamna Irimescu, este cea de abuz în serviciu, raportat la circumstanţa agravantă din legea specială privind faptele de corupţie. Însă este o hotărâre a instanţei care e definitivă şi, în a­cest context, vor respecta întocmai dispoziţiile organelor judiciare, iar în această perioadă, faţă de acu­zaţiile care se impută, vom administra probe în apărare“, a precizat Ionel Nechita, care a mai arătat că cele două cliente ale sale nu au dat declaraţii nici în faţa procurorilor şi nici în faţa instanţei. Nechita a mai menţionat că angajatele CJ se vor prevala de dreptul la tăcere şi pe parcursul urmăririi penale.

Care este procedura arestului la domiciliu

Acuzatul precizează într-un proces-verbal care e imobilul în care va fi arestat

Potrivit Codului de Procedură Penală, în cazul luării măsurii arestului la domiciliu, inculpatului i se co­munică soluţia şi se întocmeşte un proces-verbal în conţinutul căruia cel acuzat precizează imobilul în care locuieşte şi în care va executa arestul la domiciliu. Ulterior, inculpatul este plasat în respectivul imobil, iar supravegherea sa revine sec­ţiei de poliţie în circumscripţia că­reia se află imobilul declarat. În cazul lui Adomniţei, măsura arestului la domiciliu a fost stabilită pentru 30 de zile, aceasta putând fi prelungită, ca urmare a unei cereri a DNA, doar de către instanţă. În acest timp, avocaţii au posibilitatea de a cere în instanţă înlocuirea acestei măsuri.

Din informaţiile „Ziarului de Iaşi“, Cristian Adomniţei locuieşte împreună cu familia sa, de mai multe luni, într-un apartament din complexul de lux Exclusive Residence, ridicat în cartierul Copou de fraţii Ovidiu şi Cristian Negurici. Alături de Adom­niţei, soţia sa, Sabina, magistrat la Judecătoria Iaşi, şi copilul lor mic ar mai locui, potrivit surselor ziarului, şi o altă rudă. Cristian şi Sabina A­dom­niţei sunt naşii unei alte ju­decătoare, chiar de la Curtea de Apel Iaşi, Anda Ciocântă, fostă preşedintă a Judecătoriei Iaşi. Până aseară nu existau informaţii referitoare la imobilul ales de Cris­tian Adomniţei pentru a-şi executa arestul la domiciliu, varianta cea mai plauzibilă fiind blocul de lux din Copou. Anterior, el a locuit într-un bloc din CUG.

 

 

Ce acuzaţii sunt în dosar

1.000 albume

Potrivit anchetatorilor, firma Le­tiţiei Popa, SC Laser Co SRL, a câştigat, în 2013, un contract prin care trebuia să realizeze mai multe articole de promovare a judeţului Iaşi. Printre acestea se numărau şi 1.000 de albume de prezentare. Laser Co nu a reuşit să ducă la bun sfârşit contractul, însă, cu toate acestea, angajaţii CJ ar fi întocmit un proces-verbal de recepţie în care se menţiona în fals faptul că respectivele albume au fost predate. Ulte­rior, susţin procurorii, ar fi urmat o suită întreagă de falsuri, descoperită, la începutul acestui an, de către o echipă de audit de la CJ. Procurorii spun că auditorii ar fi fost „umiliţi“ de către Cristian Adomniţei, care ar fi încercat să ascundă sub preş ilegalităţile privind furnizarea albu­melor. Aceştia au mers însă la DNA şi l-au denunţat pe Adomniţei.

Declaraţii incriminatorii pentru Adomniţei

Motivarea Tribunalului

La finele săptămânii trecute, Cristian Adomniţei şi ceilalţi inculpaţi din acest dosar se prezentau în faţa judecătoarei Cristina Stratan, de la Tribunalul Iaşi, care decidea ca toţi cei acuzaţi să fie eliberaţi şi cercetaţi sub control judiciar. Potrivit motivării Tribunalului, Letiţia Popa, administratorul Laser Co, ar fi dat o serie de declaraţii în faţa instanţei care incriminează falsurile de la CJ Iaşi derulate în legătură cu contractul semnat cu firma sa. De pildă, Letiţia Popa a recunoscut în faţa judecăto­rilor că firma sa nu a livrat respectivele albume către CJ, chiar dacă în scriptele acestei instituţii ele figurau ca fiind recepţionate. Prejudiciul din acest dosar este estimat de procurorii DNA la peste 200.000 de lei, repre­zentând contravaloarea sumei de­contate în favoarea Laser Co pentru produsele ce nu au fost realizate în realitate.

Tot în motivarea de la Tribunal se arată şi de ce judecătorii nu au dispus arestarea preventivă a lui Adomniţei şi a angajaţilor săi. „Gravitatea faptelor săvârşite de inculpaţi, potenţată de calitatea acestora, nu poate fi contestată de nicio perspectivă, însă raportat la panoplia faptelor incriminate de legea penală nu pot fi apreciate ca făcând parte din categoria celor mai grave infracţiuni, prin prisma atât a valorilor sociale protejate de lege şi a urmărilor acestor fapte, aspect care de altfel este reliefat în mod abstract prin pedepsele stabilite de legiuitor, or din perspectiva scopurilor măsurilor preventive, nu pot justifica ingerinţa manifestată de stat prin luarea celei mai grele măsuri preventive, respectiv cea a arestării preventive, sesizat fiind un aspect de disproporţionalitate şi nerezonabilitate“, se arată în motivare.

Un alt motiv invocat de jude­cători a fost şi cel al circumstanţelor personale, în motivare menţionându-se că cei patru inculpaţi „au studii superioare, vechime considerabilă în profesie şi fac parte din familii organizate, astfel nu se poate reţine concursul unei împrejurări care să releve faptul că aceştia, lăsaţi sub imperiul unei măsuri preventive mai blânde, ar reitera conduita infracţională“.

Şeful PNL va renunţa la funcţiile politice, însă îşi susţine nevinovăţia

Varianta lui Adomniţei: cum se apără şeful CJ

Preşedintele CJ a transmis aseară, după anunţarea sentinţei, documentele depuse în instanţă în apărarea sa, susţinându-şi nevinovăţia. Referitor la soluţia dată de judecători, el a precizat că este „şocat şi dezamăgit“, însă a menţionat că o va respecta întocmai.

Cristian Adomniţei a oferit aseară prima reacţie de după izbucnirea scandalului de la Consiliul Judeţean. Printr-o declaraţie de presă remisă în jurul orei 20.30, şeful CJ a anunţat că va respecta decizia instanţei, chiar dacă se consideră nevinovat, şi a mai menţionat că se va suspenda din toate funcţiile politice deţinute în partid.

„Sunt şocat şi dezamăgit de decizia judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Iaşi, dar pe care o voi respecta întocmai, potrivit regulilor care guvernează statul de drept. Dat fiind caracterul defi­nitiv al deciziei, voi face publice toate documentele care au stat la baza apărărilor mele şi care urmează să fie judecate şi de opinia publică. Mă voi suspenda din funcţiile politice deţinute în cadrul PNL. Toţi oamenii care mă cunosc şi mă iubesc ştiu că sunt nevinovat. Voi trăi tot restul vieţii cu conştiinţa îm­păcată. Condam­narea fiecăruia dintre noi este că trebuie să trăim cu propria noastră conştiinţă pânã la sfârşit“, a declarat Cristian Adomniţei.

Printre documentele făcute publice aseară de către Cristian Adomniţei se numără şi cel referitoar la concluziile depuse la Curtea de Apel Iaşi odată cu judecarea contestaţiilor din acest dosar. În acest document, referitor la înscrisurile în fals pe care Adomniţei le-ar fi semnat, şeful CJ susţine că nu a avut cunoştinţă de faptul că acestea nu ar fi conforme cu realitatea.

„Regula este că întâi se aplică toate semnăturile celor în drept şi apoi se dă număr de înregistrare în sistem informatic, astfel încât, la momentul semnării menţiunii «avizat», Cristian Adomniţei nu avea cum să vadă data, ea nefiind înscrisă“, se arată în document. În acelaşi înscris se arată că semnătura preşedintelui CJ nu poate atesta veridicitatea conţinutului unui înscris, ci „atestă întrunirea condiţiilor de legalitate, respectiv că poată semnăturile directorilor de resort, fiecare dintre aceştia fiind responsabil de realitatea şi legalitatea celor consemnate“.

În concluziile depuse la instanţă se mai menţionează numele lui Victor Chirilă şi Alin Aivănoiei, cei care ar fi semnat contractul, respectiv dispoziţia de efectuare a plăţii Laser Co. Referitor la înregistrarea DNA din care reiese că Adomniţei s-a întâlnit cu Jinga şi Irimescu la un restaurant japonez, în concluziile depuse la instanţă se arată următoarele: „Nici una dintre acţiunile care relevă clandestinitatea nu îi aparţine preşedintelui Adomniţei, nu el s-a asigurat că nu mai sunt clienţi, nu el şi-a ascuns telefonul“, precizându-se, de asemenea, că la respectiva întâlnire, de 13 minute, Adomniţei ar fi fost informat despre „maniera abuzivă“ a auditorilor care verificau contractul cu Laser Co. În concluzie, referitor la nevinovăţia sa, în concluziile amintite, apărătorii lui Adomniţei au cerut să nu se ia nicio măsură preventivă împotriva acestuia, considerând acţiunea DNA ca fiind una „absolut neloială“.

„Vă rugăm să constataţi că în­trea­ga procedură este absolut neloială, că DNA nu a intervenit la momentul în care s-a sesizat cu privire la comiterea unei fraude de către directoarele Jinga şi Irimescu, fără nici o legătură cu Cristian Adomniţei, şi că, în loc, să intervină ferm pentru stoparea unei presupuse activităţi infracţionale, a «cablat» pe colaboratorul Fănel Constantinescu cu singurul scop de a îl pro­voca pe preşedintele Consiliului Judeţean, dl Cris­tian Adomniţei, să comită infracţiunea de favorizare a infractorului, aspect nereuşit.“

Ce va face prefectul Dan Cârlan în privinţa suspendărilor?

Ce va face în cazul şefului CJ prefectul de Iaşi, Dan Cârlan, despre care s-a spus că procedează îngăduitor cu primarul, fiindu-i prieten?

Declaraţia acestuia dată aseară „Ziarului de Iaşi“ este la fel de ambiguă ca şi cea dată după arestarea la domiciliu a primarului: „Aşteptăm“. Interesant este însă că exact ieri prefectul de Harghita a dispus două suspendări din funcţie, a primarului şi viceprimarului reşedinţei de judeţ, Sfântu Gheorghe, după ce cei doi erau în situaţii juridice identice cu cele ale şefilor administraţiei ieşene: arest la domiciliu. Cum de acolo s-a procedat aşa şi la noi nu?

Deşi încă nu a luat una în privinţa primarului, prefectul Dan Cârlan va fi chemat în curând să ia o decizie şi în privinţa preşedintelui Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei, împotriva căruia Curtea de Apel a dispus ieri aceeaşi măsură a arestului la domiciliu ca şi în cazul primarului Nichita.

„Suntem în aceeaşi situaţie. Procedural, nu ni s-a comunicat nicio hotărâre dată de instanţă cu privire la primar sau preşedintele CJ. Instituţia Prefectului nu poate lua nicio decizie. După ce primim oricare din hotărâri, ne adunăm şi analizăm legea cap-coadă, coroborând-o cu ce spune instanţa. Avem 48 de ore (de la primirea unei comunicări de la instanţă, n.r.) pentru a emite ordinul de constatare a suspendării din funcţie“, a spus prefectul.

Conform legii 215/2001, procedura de suspendare a preşedintelui CJ urmează acelaşi curs ca şi în cazul primarului. Dacă prefectul emite un ordin de suspendare din funcţie, plenul CJ se va întruni într-o şedinţă pentru a stabili cine îl va înlocui pe Adomniţei pe perioada suspendării.

Alesul va fi, conform legii, unul dintre cei doi vicepreşedinţi ai CJ, respectiv Victorel Lupu (PSD) sau Alin Aivănoaei (PPDD). Delegarea unui vicepreşedinte pentru a îndeplini atribuţiile de preşedinte al CJ se face cu votul majorităţii consilierilor judeţeni în funcţie, respectiv cu votul a minim 19 din cei 36 de consilieri. În CJ, o alianţă formată din consilieri ai PSD, PPDD, PC şi PLR deţine o majoritate confortabilă de 27 de voturi, putând astfel desemna pe oricare dintre vicepreşedinţi să preia atribuţiile de preşedinte.

Prefectul judeţului Harghita nu are aceleaşi frământări legislative ca prefectul Dan Cârlan

La Miercurea Ciuc, primarul şi vicele au fost suspendaţi ieri din cauza arestului la domiciliu

Situaţiile de aici şi de la Iaşi sunt perfect identice din punct de vedere juridic. De ce acolo s-a cerut suspendarea, şi la noi nu?

Aceleaşi legi se citesc diferit la Miercurea Ciuc şi la Iaşi. Prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, i-a suspendat ieri din funcţii pe primarul municipiului Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert Kálmán, şi pe unul dintre viceprimari, Szóke Domokos, acuzaţi de către procurorii DNA de abuz în serviciu. Emiterea ordinelor de suspendare din funcţii survine după ce Tribunalul Bucureşti a dispus în privinţa celor doi, pe 30 aprilie, măsura preventivă a arestului la domiciliu, iar Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a comunicat acest fapt Prefecturii Harghita. Într-o situaţie similară, cea a primarului Gheorghe Nichita, prefectul Dan Cârlan a apreciat însă că nu se impune suspendarea din funcţie.

Prefectul judeţului Harghita este jurist de profesie. El nu a putut fi contactat ieri pentru a detalia raţionamentul juridic care a stat la baza deciziei de suspendare a lui Ráduly şi Szóke din funcţii pe o perioadă de 30 de zile. Conform publicaţiei „Informaţia Harghitei“, singurul ziar de limbă română din Miercurea Ciuc, cele două ordine au avut la bază prevederi ale legii administraţiei publice locale, coroborate cu cele ale legii de punere în aplicare a Codului de Procedură Penală.

Concret, conform art. 71 al Legii 215/2001 a administraţiei publice locale, mandatul primarului se suspendă de drept numai în cazul în care acesta a fost arestat preventiv. Ordinul de suspendare din funcţie este emis de prefect după ce instanţa de judecată îi comunică luarea măsurii de arest preventiv. La data ultimei modificări a Legii 215, arestul la domiciliu nu fusese încă introdus în legislaţia penală. O clarificare a situaţiei a fost adusă de Legea 255/2013, de aplicare a codului de procedură penală. Conform art. 22 al acesteia, „ori de câte ori alte acte normative fac referire la măsura arestării preventive, referirea se consideră a fi făcută şi la măsura arestului la domiciliu“. Cele două articole de lege au fost suficiente prefectului din Harghita pentru a dispune suspendarea celor doi demnitari din funcţie.

Contactat telefonic, prefectul Dan Cârlan şi-a exprimat însă dubiile faţă de raţionamentul omologului său ardelean. „Am sunat la Bucureşti imediat ce s-a luat măsura arestului la domiciliu în cazul primarului, pentru a cere precizări cu privire la modul de interpretare a legii, iar răspunsul a fost că decizia ne aparţine. Până la discuţia dacă arestul preventiv este acelaşi lucru cu arestul la domiciliu, există o procedură stabilită de art. 71 al Legii 215. L-am căutat pe prefectul din Harghita, dar nu am reuşit să mă aud cu el. Din câte am înţeles, la Miercurea Ciuc, decizia s-a luat în baza unei comunicări a DNA, nu a instanţei. Or, conform legii, instanţa, nu Parchetul care este parte în proces, informează Instituţia Prefectului, iar prefectul constată prin ordin şi aşa mai departe. Noi de la instanţă nu am primit nimic oficial. Cunoaştem doar minuta Curţii de Apel, care precizează că se casează sentinţa Tribunalului şi menţine celelalte măsuri. Care sunt «celelalte măsuri» se va menţiona în hotărârea propriu-zisă a Curţii, pe care, repet, nu am primit-o. Procedura de suspendare, dacă este cazul, porneşte din momentul comunicării hotărârii către Instituţia Prefectului“, a declarat Cârlan.

Acesta a invocat şi altă prevedere a legii administraţiei publice, cea cuprinsă în art. 69. Conform acesteia, mandatul primarului încetează de drept dacă acesta nu-şi exercită, în mod nejustificat, atribuţiile timp de 45 de zile consecutiv. O astfel de situaţie ar putea apărea în cazul în care suspendarea din funcţie ar dura mai mult de şase săptămâni. „Să presupunem că, după acest interval, măsura arestului la domiciliu este revocată sau este găsit în final nevinovat, dar noi am apucat să constatăm încetarea mandatului. Ce se întâmplă atunci?“, a întrebat prefectul.

Ionuţ BENEA, Alex ZĂNOAGĂ

CITIŢI ŞI:

Unic în ţară, unic în istoria recentă! Cum e condus oraşul Iaşi din vilă

Trăim momente unice în istoria modernă şi contemporană: ieşenii experimentează cum este să fie conduşi dintr-o vilă, după plasarea primarului în arest la domiciliu şi urmare a ambiguităţii legii.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Liviu Dragnea să ne ierţi

Liviu Dragnea să ne ierţi

Dosarele deschise cu greu de procurori împotriva suspecţilor de abuz şi alte infracţiuni se tot înfundă. Unele se închid, mai nimeni nu e vinovat de nimic. După fumul gros de la gazele jandarmilor din 10 august, peste evenimentele din piaţă se aşază ceaţa unei justiţii inerte. Ceaţa persistă şi azi, dar azi ştim deja multe şi lucrurile deja nu mai par ceea ce păreau pe-atunci.

opinii

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

Tehnologie şi muzică (2)

Neculai SEGHEDIN

Tehnologie şi muzică (2)

Chitarele electrice au pătruns în România în anii '50-'60, odată cu muzica rock-and-roll, devenită, apoi, muzica rock. Bineînţeles că limitările ideologice ale vremii nu permiteau o dezvoltare pe scară largă a culturii rock, un curent muzical care era o expresie a libertăţii de exprimare şi care utiliza mijloace de expresie artistică nemaivăzute până atunci. Însă, cu toate barierele de comunicare cu vestul, tinerii din România, în special studenţii, erau la curent, atât cât se putea, cu noile orientări muzicale occidentale. Pe lângă aceste constrângeri, mai apărea o problemă, aceea a instrumentelor muzicale, care presupuneau o tehnologie nouă, aveau costuri ridicate, se procurau greu şi nu se fabricau în ţară.

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

pulspulspuls

Zilele trecute am celebrat patru ani de la această semnătură istorică a premarelui. Fie primit (ştiţi voi unde)!

Zilele trecute am celebrat patru ani de la această semnătură istorică a premarelui. Fie primit (ştiţi voi unde)!

Iacătă, stimaţi telespectatori, că, graţie unei vigilenţe sporite a unui amic de la presa concurentă din târg, am intrat şi noi în posesia unei fotografii document. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.