anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Primăria împrumută cam tot atăt cât cheltuie suplimentar odată cu preluarea termoficării

Nici bine nu s-a uscat cerneala pe creditul semnat cu o zi înainte, că primarul anunţă un nou împrumut

GALERIE
MIhai Chirica
 • MIhai Chirica
- +

Dacă cel semnat alaltăieri cu BERD era de 100 milioane lei, plătibil în următorii 15 ani, acesta anunţat ieri ar fi de peste 57 milioane lei, plătibili în 5 ani. Creditorul este acum Ministerul Finanţelor. Banii ar urma să fie folosiţi la cofinanţarea unor proiecte europene.

 

Primăria va împrumuta de la Ministerul de Finanţe peste 11,5 milioane euro (circa 57 milioane lei) pentru cofinanţarea proiectelor europene. Demersul vine la câteva zile după ce primarul Mihai Chirica a semnat un alt contract de credit, pentru 20 milioane euro, la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru alte investiţii. Fondurile vor fi utilizate pentru 17 proiecte pe care Primăria le are în derulare cu fonduri europene. Cei mai mulţi bani sunt destinaţi achitării TVA-ului pentru achiziţia de tramvaie şi autobuze electrice.

„Precizăm faptul că sumele recuperate de la bugetul de stat, reprezentând valoarea TVA-ului aferent achiziţiei mijloacelor de transport public, ce urmează a fi achitat din împrumut, vor putea face obiectul unor rambursări anticipate, fără perceperea vreunui comision din partea Ministerului Finanţelor”, se precizează într-un proiect de hotărâre care este propus spre dezbatere într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local (CL) care se va desfăşura luni.

Conform centralizării făcute de către executivul Primăriei, sumele aferente TVA-ului ajung la peste 34 milioane lei. Alte circa 10 milioane lei sunt destinate cheltuielilor neeligibile în ceea ce priveşte tot proiecte ce ţin de modernizarea transportului public local, respectiv refacerea celor cinci tronsoane de cale de rulare pentru tramvaie: unele sectoare sunt finalizate, altele sunt în execuţie, un exemplu în acest sens fiind Iaşi – Dancu. Alte trei proiecte unde este un necesar de finanţare mai mare vizează reabilitarea Spitalului de Recuperare (4,9 milioane lei), modernizarea Grădiniţei cu program prelungit nr. 13 (4,9 milioane lei) şi construirea centrului multifuncţional (1,4 milioane lei). Celelalte proiecte europene (Baia Turcească, construirea a două grădiniţe în Bucium şi Dacia, sistem de e-ticketing, transformarea unor terenuri degradate în spaţii verzi, VeloCity, actualizarea unor documente strategice ale Primăriei şi înfiinţarea unui centru de robotică) au nevoie fiecare de sume sub pragul de un milion de lei.

„Contextul pandemic actual, precum şi măsurile legislative adoptate în acest sens la nivel naţional, coroborate cu necesitatea preluării de către Municipiul Iaşi a serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat (...), determină concentrarea unor resurse substanţiale din partea municipalităţii pentru aceste destinaţii, în special pentru asigurarea continuităţii furnizării agentului termic în municipiul Iaşi”, explică Primăria necesitatea contractării împrumutului. Banii vor fi returnaţi în maximum 5 ani la Ministerul de Finanţe în rate trimestriale egale, cererea de acordare a împrumutului de 56,5 milioane lei urmând a fi depusă în luna noiembrie.

Amintim că preluarea sistemului de termoficare de către Primărie a generat cheltuieli suplimentare de la bugetul local în valoare de peste 140 milioane lei, aceşti bani fiind destinaţi achiziţiei a 90.000 tone de cărbune (circa 123 mil. lei, inclusiv TVA) şi transportului combustibilului la Iaşi (circa 18 mil. lei, inclusiv TVA). Ambele licitaţii sunt în desfăşurare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (II)

Alexandru LĂZESCU

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (II)

Într-un fel chiar şi Eurovisionul a arătat de ce mulţi europeni, mai ales cei din grupul nordic şi de pe flancul estic, nu au deloc încredere că o Europă suverană sub comandă franco-germană, decuplată de „anglo-saxoni”, le-ar putea asigura securitatea.

opinii

Cântăreţul cântăreţilor

Briscan ZARA

Cântăreţul cântăreţilor

Era o situaţie aproape incredibilă. E ca şi cum ai accepta la un concert de operă pe cineva care nu are voce decât de cântat sub duş, doar că să primească şi acela un salariu, din milă, din compasiune sau vreun interes. De fapt nu cred că exagerez dacă zic că în asta constau de fapt eşecurile pe bandă rulantă din toate domeniile de activitate din această ţară: lipsa de profesionalism a oamenilor.

Te văd abătut, nu ai vrea să vorbim despre asta?

Cristina DANILOV

Te văd abătut, nu ai vrea să vorbim despre asta?

Avem o provocare imensă, tocmai conștientizăm că sinuciderea există, că este o situație care necesită intervenție urgentă, că depășește situația în care cineva vrea doar să atragă atenția. Am auzit pe cineva spunând „Hai să vorbim despre sinucidere ca să nu mai vorbim despre sinucideri”, așa că va trebui, că ne place sau nu, să vorbim despre asta.

Preşedintele îngrijorării noastre

Mihai DORIN

Preşedintele îngrijorării noastre

Trăim vremuri grele, războiul e la fruntarii, starea de sărăcie şi depresie a populaţiei se adânceşte, iar ca un blestem cu repetiţie, clasa politică a coborât la cel mai de jos nivel de competenţă din toată istoria noastră post-decembristă. 

pulspulspuls

Iată un pasaj care trebuie citit cu mare atenţie şi cu băgare de seamă

Iată un pasaj care trebuie citit cu mare atenţie şi cu băgare de seamă

Stimaţi ieşeni, vă oferim pe astăzi un pasaj, unul mic dar tare interesant, din rechizitoriul care a dus la condamnarea la 10 ani a fostului premare de Bucureşti Sorin Oprescu. 

Caricatura zilei

Grătar la bloc, în balcon

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X