Nici bine nu s-a uscat cerneala pe creditul semnat cu o zi înainte, că primarul anunţă un nou împrumut
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 08.12.2021

Primăria împrumută cam tot atăt cât cheltuie suplimentar odată cu preluarea termoficării

Nici bine nu s-a uscat cerneala pe creditul semnat cu o zi înainte, că primarul anunţă un nou împrumut

GALERIE
MIhai Chirica
  • MIhai Chirica
- +

Dacă cel semnat alaltăieri cu BERD era de 100 milioane lei, plătibil în următorii 15 ani, acesta anunţat ieri ar fi de peste 57 milioane lei, plătibili în 5 ani. Creditorul este acum Ministerul Finanţelor. Banii ar urma să fie folosiţi la cofinanţarea unor proiecte europene.

 

Primăria va împrumuta de la Ministerul de Finanţe peste 11,5 milioane euro (circa 57 milioane lei) pentru cofinanţarea proiectelor europene. Demersul vine la câteva zile după ce primarul Mihai Chirica a semnat un alt contract de credit, pentru 20 milioane euro, la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru alte investiţii. Fondurile vor fi utilizate pentru 17 proiecte pe care Primăria le are în derulare cu fonduri europene. Cei mai mulţi bani sunt destinaţi achitării TVA-ului pentru achiziţia de tramvaie şi autobuze electrice.

„Precizăm faptul că sumele recuperate de la bugetul de stat, reprezentând valoarea TVA-ului aferent achiziţiei mijloacelor de transport public, ce urmează a fi achitat din împrumut, vor putea face obiectul unor rambursări anticipate, fără perceperea vreunui comision din partea Ministerului Finanţelor”, se precizează într-un proiect de hotărâre care este propus spre dezbatere într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local (CL) care se va desfăşura luni.

Conform centralizării făcute de către executivul Primăriei, sumele aferente TVA-ului ajung la peste 34 milioane lei. Alte circa 10 milioane lei sunt destinate cheltuielilor neeligibile în ceea ce priveşte tot proiecte ce ţin de modernizarea transportului public local, respectiv refacerea celor cinci tronsoane de cale de rulare pentru tramvaie: unele sectoare sunt finalizate, altele sunt în execuţie, un exemplu în acest sens fiind Iaşi – Dancu. Alte trei proiecte unde este un necesar de finanţare mai mare vizează reabilitarea Spitalului de Recuperare (4,9 milioane lei), modernizarea Grădiniţei cu program prelungit nr. 13 (4,9 milioane lei) şi construirea centrului multifuncţional (1,4 milioane lei). Celelalte proiecte europene (Baia Turcească, construirea a două grădiniţe în Bucium şi Dacia, sistem de e-ticketing, transformarea unor terenuri degradate în spaţii verzi, VeloCity, actualizarea unor documente strategice ale Primăriei şi înfiinţarea unui centru de robotică) au nevoie fiecare de sume sub pragul de un milion de lei.

„Contextul pandemic actual, precum şi măsurile legislative adoptate în acest sens la nivel naţional, coroborate cu necesitatea preluării de către Municipiul Iaşi a serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat (...), determină concentrarea unor resurse substanţiale din partea municipalităţii pentru aceste destinaţii, în special pentru asigurarea continuităţii furnizării agentului termic în municipiul Iaşi”, explică Primăria necesitatea contractării împrumutului. Banii vor fi returnaţi în maximum 5 ani la Ministerul de Finanţe în rate trimestriale egale, cererea de acordare a împrumutului de 56,5 milioane lei urmând a fi depusă în luna noiembrie.

Amintim că preluarea sistemului de termoficare de către Primărie a generat cheltuieli suplimentare de la bugetul local în valoare de peste 140 milioane lei, aceşti bani fiind destinaţi achiziţiei a 90.000 tone de cărbune (circa 123 mil. lei, inclusiv TVA) şi transportului combustibilului la Iaşi (circa 18 mil. lei, inclusiv TVA). Ambele licitaţii sunt în desfăşurare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Întâlnire online între democraţii

Lucian DÎRDALA

Întâlnire online între democraţii

Deocamdată, administraţia Biden nu doreşte decât să reafirme leadership-ul american în spaţiul pe care mass media încă îl numeşte „lumea liberă”. Este greu de crezut că, în acest moment, Statele Unite au capacitatea ori dispoziţia să exercite presiuni semnificative asupra participanţilor mai puţin merituoşi, şi cu atât mai puţin asupra statelor neinvitate la summit, cum ar fi Turcia.

Filmuletul zilei

opinii

Identităţi în oglindă (II)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (II)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

Istoria (sau isteria) unui boxer

Radu PĂRPĂUȚĂ

Istoria (sau isteria) unui boxer

Era pe vremea lui Ceaşcă un boxer sas pe care-l chema Stumpf, ne spunea Ghiţă Mutu din plutonul nostru Ghiţă intrase la facultatea de textile de la Cisnădie, de unde ştia povestea cu Stumpf, care era de fel de pe acolo. 

Ministere „croite” şi răscroite

Nicolae CREŢU

Ministere „croite” şi răscroite

Mai mult decât oriunde altundeva, cel puţin pe aici, prin Europa, la noice declară „liderii” politichiei trebuie dat „la întors”, pe reversul de biată, mai dosnică, retorică a asigurărilor „liniştitoare” puse în circulaţie publică, mediatică. 

pulspulspuls

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Pentru că tot am deschis ieri pârtia din acest sezon de iarnă cu ce se mai vorbeşte în lumea halatelor albe ca zăpada din târg, povestindu-vă cum s-a bătut palma ca mister Bazil Usturoi să rămână şef acolo unde est, şi pentru că vine vorba aşa de rar despre treburile astea extra-Covid din domeniu, am zis că numai bine să vă mai spunem una scurtă dar vioaie pe azi, că tot e miercuri, zi de post fără nicio dezlegare, nici la peşte, nici la vin sau undelemn. 

Caricatura zilei

Lapoviță

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.