Nici prea-prea, nici foarte-foarte
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 16.01.2021

Nici prea-prea, nici foarte-foarte

GALERIE
keseru-romania-danemarcalewandowski-robert-polonia-chivu-radoi-romaniamhitarian-armenia-kvist-eriksen-danemarca
 • keseru-romania-danemarca
 • lewandowski-robert-polonia-chivu-radoi-romania
 • mhitarian-armenia-kvist-eriksen-danemarca
- +

Pentru Cupa Mondială din Rusia 2018, echipa de fotbal a României se va confrunta cu Danemarca, Polonia, Muntenegru, Armenia şi Kazahstan

 

 
Tragerea la sorţi pentru grupele preliminarii ale Campionatului Mondial de fotbal din Rusia 2018 ne-a oferit o grupă nici prea tare, nici foarte uşoară, însă accesibilă, în care totuşi calitatea României de cap de serie ne-a favorizat întrucâtva. În orice caz, tricolorii pot fi mulţumiţi că au evitat Franţa şi Italia din urna a doua şi se pot felicita că nu au picat în grupa A sau G. Exemplu de grupă mai uşoară ca a României, ar fi fost I, o grupă de cinci, în care tricolorii puteau lua locul Croaţiei. În concluzie, reprezentativa României va face parte din grupa E alături de Danemarca, Polonia, Muntenegru, Armenia şi Kazahstan, conform tragerii la sorţi efectuată de secretarul general al FIFA, Jerome Valcke, Aleksandr Kerjakov şi Oliver Bierhoff. “O grupă bună, accesibilă. Nu e scris înainte nimic, şi Polonia şi Danemarca sunt echipe bune, experimentate... Avem şansa noastră şi sperăm să mergem la Mondiale. Este o grupă deschisă şi sperăm să fim cei mai buni", a spus fostul mare jucător Gheorghe Hagi, în prezent antrenor la FC Viitorul.
Este de menţionat că preliminariile pentru Mondiale sunt mult mai dificile decât cele de la Euro. Doar câte o singură echipă din cele nouă grupe se califică direct la mondiale, iar numai opt din cele nouă formaţii de pe locurile secunde vor juca partide de baraj.
 
Amintiri de groază cu danezii
Echipa Danemarcei (24 FIFA) este, hotărât cel mai puternic adverdsar posibil: România şi Danemarca s-au întâlni, de-a lungul timpului de nouă ori (palmares 4-2-3 pentru tricolori) şi de multe ori în întreceri preliminarii. Din palmares au fost eliminate o serie de meciuri pentru calificările olimpice, printre care şi unul din 1963 când poetul comunist Dan Deşliu a exclamat “DA-NE-MARC|. ăştia domnule”, la 3-0 pentru nordici. Primele meciuri de calificare au fost pentru Euro 1976, dar scorul a fost net pentru tricolori, 0-0 şi 6-1. Pentru “Coppa del Mondo” 1990 a fost mult suspans: danezii au câştigat cu 3-0 la Copenhaga, dar meciul decisiv s-a disputat la Bucureşti în noiembrie 1989. Atunci, într-o atmosferă irespirabilă între dinamovişti şi stelişti, a fost nevoie de intervenţia organelor de partid şi stat, pentru a se linişti lucrurile şi a se evita formula obligatorie 5 (Dinamo) ^5 (Steaua) ^1 (Gică de la Craiova). Şi aşa meciul a fost greu, danezii au deschis scorul în min. 4 prin Fleming Povlsen, dar Balint (de două ori) şi Sabău au întors rezultatul şi scorul a rămas 3-1 chiar dacă Hagi a luat între timp cartonaşul roşu. Alte amintiri, de data aceasta neplăcute, au fost cele două partide din grupa de calificare pentru Euro 2004, atunci când pe bănci s-au confruntat exact selecţionerii de astăzi, Anghel Iordănescu şi Morten Olsen. La Bucureşti, pe celebra “nisiparniţă” de pe stadionul “Lia Manoliu”, oaspeţii au câştigat cu 5-2 (după ce tricolorii au condus cu 2-1), dar România a avut, în final, o şansă pentru baraj cu condiţia unui egal la Copenhaga. Gazdele au marcat primele, dintr-un penalty uşor acordat şi transformat de Tomasson, apoi tricolorii au reuşit o repriză secundă excepţională, în care Mutu a egalat şi Pancu a luat conducerea printr-un şut senzaţional din 16 metri. Până în final, Mutu, Bratu, Cernat au ratat din toate poziţiile, însă arbitrul elveţian Urs Meier a sancţionat câteva trageri de timp ale tricolorilor până când fundaşul Laursen a egalat şi România a ieşit din cursă. Ultima întâlnire româno-daneză s-a disputat anul trecut la Bucureşti (prima sub al treilea mandat al lui Iordănescu) şi s-a închiat cu victoria tricolorilor cu 1-0, prin golul marcat de Keşeru.
Ca palmares, Danemarca are un titlu european din 1990 (cu celebra echipă adunată de pe plajă şi trimisă în locul Serbiei), iar la Mondiale a jucat în sferturi în ediţia 1986. Echipa de acum trece printr-un proces de întinerire, Eriksen (Tottenham), S.Poulsen (Eindhoven) şi Krohn-Dehli (Sevilla) fiind liderii noii generaţii, alături de Niklas Bendtner din “garda veche”
 
Polonia şi complexul românesc
Echipa Poloniei (30 FIFA) este şi ea foarte periculoasă, ca dovadă este evoluţia în grupa preliminară pentru Euro 2016, în care, cel puţin deocamdată, a luat faţa Germaniei. Marile succese ale fotbalului leşesc s-au petrecut de mult şi s-au soldat cu medalii de bronz la Cupele Mondiale din 1974 şi 1982. Ceea ce sare în ochi la palmaresul dintre România şi Polonia este neta superioritate a tricolorilor (14-15-4) deşi au fost şi perioade în care polonezii au fost peste echipa noastră. Spre exemplu, între 1932 şi 1979 nu s-a înregistrat nicio victorie poloneză deşi s-au jucat multe întâlniri. Oficial, România şi Polonia au fost colege de grupă pentru Euro 1996, tricolorii calificându-se din grupă, alături de Franţa, după o victorie grea la Bucureşti cu 2-1 şi o remiză albă. Ultima întâlnire dintre cele două naţionale s-a înregistrat în 2009, la Varşovia şi s-a încheiat cu scorul de 1-0 pentru tricolori, prin golul marcat de Daniel Niculae, antrenorii celor două echipe fiind Franciszek Smuda şi Răzvan Lucescu.
Echipa de astăzi a Poloniei este antrenată din 2013 de Adam Nawalka şi are multe vedete în efectiv, în frunte cu tunarul de la Bayern, Robert Lewandowski. Alte nume celebre sunt portarul Szczesny (AS Roma),Krychowiak (Sevilla), Piszczek (Dortmund), Milik (Ajax) şi –bineînţeles – Szukala (Al Ittihad), fost Steaua
 
Muntenegru – marea necunoscută
Participantă de puţină vreme în competiţiile oficiale (după despărţirea de Serbia), Muntenegru (81) n-a apucat nicio calificare, dar s-a arătat o naţională “pietroasă” foarte greu de depăşit şi cei care s-au convins mai mult de acest lucru au fost “englezii”. “Crna Gora” a jucat odată cu România la Bucureşti, înainte de Euro 2008 în al doilea mandat Piţurcă şi tricolorii s-au impus cu 4-0. Sunt destul de inventivi la mijloc şi în atac dar au probleme în defensivă. Antrenor este Branko Brnovic (din 2011), iar vedetele sunt cei doi atacanţi, Vucinic (Al-Jazira) şi Jovetic (Manchester City).
 
Armenia – alt coşmar pentru “general”
După acel 2-5 de pomină din 2003 cu Danemarca, selecţionerul Anghel Iordănescu a demisionat, dar a revenit asupra deciziei. Însă n-a mai avut ce face un an mai târziu, când, cu o echipă decimată de indisponibilităţi, a reuşit doar un scor de 1-1 la Erevan, cu o Armenie mai slabă decât cea de azi, într-un meci în care Marica a înscris primul său, gol la naţională. În retur, la Constanţa, cu Piţurcă, tricolorii au învins cu 2-0, al treilea joc cu armenii fiind un amical disputat în 2006 în Cipru, scor 2-0. Echipa armeană (89 FIFA) nu străluceşte în actualele preliminariile Euro 2016, dar a avut evoluţii excelente la precedentele preliminarii (Cupa Mondială 2014), o victorie cu 4-0 la Copenhaga în faţa Danemarcei stârnind o vâlvă imensă. Vedeta echipei pregătite de Sarghis Hovsepian este Henrik Mhitarian, jucător lansat de Mircea Lucescu la Şahtar, în prezent la Borussia Dortmund. Alţi jucători valoroşi sunt tot pe partea ofensivă: Movsisian, Mkrtcian şi doi cu nume mai exotice, Ozbiliz şi Pizzelli.
 
Kazahstan, în premieră
Formaţia de la Marea Caspică reprezintă o problemă pentru tricolori doar din punct de vedere al distanţei. Kazahstan (142 FIFA) şi România nu s-au întâlnit niciodată. Fotbalul din această ţară este deocamdată în construcţie pentru a ajunge congruent cu afilierea europeană şi, în acest sens, este interesantă şi aici apariţia unor jucători “de import”, în special germani. Cel mai cunoscut jucător al echipei este Serghei Hijnicenko, iar antrenorul este rus, Iuri Krasnoian
 
 
Componenţa celor nouă grupe
Grupa A: Olanda, Franţa, Suedia, Bulgaria, Belarus, Luxemburg;
Grupa B: Portugalia, Elveţia, Ungaria, Insulele Feroe, Letonia, Andorra;
Grupa C: Germania, Cehia, Irlanda de Nord, Norvegia, Azerbaidjan, San Marino;
Grupa D: Țara Galilor, Austria, Serbia, Irlanda, Moldova, Georgia;
Grupa E: România, Danemarca, Polonia, Muntenegru, Armenia, Kazahstan;
Grupa F: Anglia, Slovacia, Scoţia, Slovenia, Lituania, Malta;
Grupa G: Spania, Italia, Albania, Israel, Macedonia, Liechtenstein;
Grupa H: Belgia, Bosnia-Herţegovina, Grecia, Estonia, Cipru;
Grupa I: Croaţia, Islanda, Ucraina, Turcia, Finlanda.
Preliminariile Cupei Mondiale din 2018 vor începe în septembrie 2016 şi se vor încheia în noiembrie 2017 (perioada 4 septembrie 2016-10 octombrie 2017 faza grupelor; 9-11 noiembrie 2017 prima manşă a barajului; 12-14 noiembrie 2017 manşa secundă a barajului). Echipele de pe primul loc în fiecare grupă se vor califica la Cupa Mondială, iar cele mai bune opt selecţionate de pe poziţia a doua vor juca la baraj pentru accederea la competiţia din Rusia. Turneul final al Cupei Mondiale din 2017 va avea loc în perioada 14 iunie - 15 iunie 2018. 
 
 
Programul grupei E
4 septembrie 2016: Danemarca - Armenia, Kazahstan - Polonia (ora 19:00), România - Muntenegru (ora 21:45)

8 octombrie 2016: Armenia - România, Muntenegru - Kazahstan (ora 19:00), Polonia - Danemarca (ora 21:45)

11 octombrie 2016: Kazahstan - România (ora 19:00), Danemarca - Muntenegru, Polonia - Armenia (ora 21:45)

11 noiembrie 2016: Armenia - Muntenegru (ora 19:00), Danemarca - Kazahstan, România - Polonia (ora 21:45)

26 martie 2017: Armenia - Kazahstan (ora 19:00), Muntenegru - Polonia, România - Danemarca (ora 21:45)

10 iunie 2017: Kazahstan - Danemarca (ora 19:00), Muntenegru - Armenia, Polonia - România (ora 21:45)

1 septembrie 2017: Kazahstan - Danemarca (ora 19:00), Danemarca - Polonia, România - Armenia (ora 21:45)

4 septembrie 2017: Armenia - Danemarca (ora 19:00), Muntenegru - România, Polonia - Kazahstan (ora 21:45)

5 octombrie 2017: Armenia - Polonia (ora 19:00), Muntenegru - Danemarca, România - Kazahstan (ora 21:45)

8 octombrie 2017: Danemarca - România, Kazahstan - Armenia, Polonia - Muntenegru (ora 19:00).
 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăvara din ianuarie

Nicolae GRECU

Primăvara din ianuarie

Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

Dar cine „le are cu Biserica”?

pr. Constantin STURZU

Dar cine „le are cu Biserica”?

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Filozofie coruptă

arh. Ionel OANCEA

Filozofie coruptă

Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Mușchi

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.