anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Niciun ieşean în conducerea Academiei Române. Până miercuri am avut doi vicepresedinţi

GALERIE
Victor-Spinei and Simionescu
 • Victor-Spinei and Simionescu
- +

Academicienilor ieşeni Bogdan Simionescu (FOTO DREAPTA) şi Victor Spinei (FOTO STANGA) le-a expirat mandatul de vicepreşedinţi, iar filiala Iaşi nu a avut alte propuneri.

 

Tradiţia lipsei de reprezentare a Iaşului în forurile de conducere din lumea academică a făcut tranziţia şi către Academia Română. După ce centrul universitar din capitala Moldovei este cel mai puţin reprezentat dintre centrele din ţară în organismele de finanţare, control şi acreditare ale ministerelor Educaţiei şi Cercetării, acum, celor doi reprezentanţi ai oraşului din conducerea Academiei Române le-a expirat mandatul.

Acad. Bogdan Simionescu şi acad. Victor Spinei au fost doi dintre cei patru vicepreşedinţi ai Academiei Române, dar nu au mai putut candida anul acesta pentru un nou mandat. Cum nu a venit nicio propunere oficială din partea Academiei Române, filiala Iaşi, iar în Adunarea Generală nu a fost niciun academician din Iaşi propus pentru această funcţie, la alegerile care s-au desfăşurat miercuri, 4 mai, centrul de greutate al forului academic s-a înclinat către Bucureşti.

În mod concret, preşedinte a fost reales în urmă cu o lună Ioan-Aurel Pop, care nu a avut contracandidat. În rândul vicepreşedinţilor avem patru nume: acad. Răzvan Theodorescu, 82 de ani, profesor al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, acad. Mircea Dumitru, 61 de ani, cadru didactic la Universitatea Bucureşti, unde a fost prorector şi rector, acad. Marius Andruh, 67 de ani, de la aceeaşi universitate, de specialitate chimist, şi acad. Nicolae-Victor Zamfir, 70 de ani, fizician, director general al Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară din 2004, aflat în Bucureşti-Măgurele. Doar academicianul Răzvan Theodorescu a putut candida pentru un nou mandat, fiind singurul dintre vicepreşedinţi care nu a fost schimbat în urma alegerilor. A continuat şi în următoarea legislatură de patru ani şi secretarul general al Academiei, acad. Ioan Dumitrache, 81 de ani, fost rector al Universităţii Politehnica din Bucureşti.

„Academia Română şi-a ales miercuri, 4 mai 2022, noua conducere, pentru un mandat de patru ani. În cadrul Adunării Generale au fost aleşi, prin vot secret, cei patru vicepreşedinţi şi secretarul general, care, alături de preşedintele Academiei Române, ales în data de 5 aprilie 2022, vor alcătui Biroul Prezidiului. Conform Statutului Academiei Române, Biroul Prezidiului este organul executiv şi conduce activitatea instituţiei între întrunirile Prezidiului. Organul suprem de conducere a Academiei Române este Adunarea Generală”, au transmis reprezentanţii Academiei Române după alegerile care au avut loc miercuri. Nu există o evidenţă uşor accesibilă a componenţei Biroului Prezidiului Academiei Române de-a lungul anilor, dar Iaşul a avut, până în 2022, cel puţin un reprezentat constant în ultimii opt ani, în persoana acad. Bogdan Simionescu, care a fost vicepreşedinte a forului. În 2018, acesta a fost propus şi pentru funcţia de preşedinte al forului academic, acad. Ioan-Aurel Pop câştigând alegerile doar la câteva voturi distanţă. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.