Niciuna dintre firmele botosanene care plaseaza forta de munca in strainatate nu mai functioneaza
Majoritatea merg pe cont propriu sau apeleaza la intermediari persoane fizice, care le iau comisioane de cateva sute de euro. Uneori e vorba chiar de un salariu, avand in vedere ca Europa este in criza.
Datele oficiale arata ca in judet nu mai exista nicio firma care sa plaseze forta de munca in strainatate. Cele 30 existente in ultimii ani fie si-au suspendat activitatea, fie au fost radiate.
Multe din societatile din domeniul plasarii fortei de munca au renuntat la activitate dupa ce nu au avut clienti. Intr-o astfel de situatie a fost Radu Vorniceanu, administrator SC El Mundo.
Marius Enache, patron SC Alfonso SRL, a explicat ca a incercat sa gaseasca slujbe pentru persoane cu studii superioare, insa nu a primit oferte serioase de la patronii straini.
Muncitori folositi ca sclavi
Lipsa clientilor pentru societatile care mediaza contracte in strainatate este explicata si prin faptul ca numeroase persoane si-au pierdut increderea in acestea ca urmare a tepelor din ultimii ani.
Cel mai elocvent exemplu este cel al Trioimpres. Infiintata in 2002, firma a fost implicata in mai multe scandaluri. In 2008, de exemplu, mai multe persoane trimise la munca in Albacete (Spania) au reclamat ca munceau pana la epuizare in ferme, primeau ca hrana fiertura de cartofi, erau trezite cu furtunul cu apa si amenintate cu bataia. Reprezentantii Trioimpres au respins acuzatiile si au sustinut ca activitatea societatii este perfect legala.
In acel an firma a detinut recordul de amenzi la ITM, fiind sanctionata de doua ori cu 5.000, respectiv 6.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale privind intocmirea contractelor in limba romana si a treia oara cu 7.000 de lei pentru nerespectarea sanctiunilor dispuse. Firma a intrat in insolventa in 2010.
O alta societate din Botosani, World Recruiting, a ajuns in atentia autoritatilor, dupa ce un iesean s-a plans ca a fost nevoit sa plateasca in mai multe randuri anumite sume de bani, fara a primi o slujba peste hotare. Anul trecut, firma activa in domeniul consultantei.
Si firma Tass Dell Mea a fost reclamata anul acesta ca a inselat sapte persoane. Oamenii s-au plans ca, dupa ce au platit comisioane de cate 300 de euro, au fost angajati intr-o fabrica de confectii metalice din Germania, unde aveau conditii groaznice. Dupa o luna au fost trimisi in tara, desi contractul era pe sase luni. Firma nu figureaza in randul plasatorilor de forta de munca.
Situatia plecarilor peste granita, inexacta
Numarul exact al botosanenilor care muncesc in strainatate va fi cunoscut abia anul viitor, atunci cand vor fi publicate datele finale ale recensamantului din octombrie 2011. Se estimeaza, insa, ca peste un sfert din populatia activa a judetului ar fi plecata peste granita pentru un trai mai bun.
– Oana RADU
Publicitate și alte recomandări video