anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Nicolae Ciucă: În acest moment, nu avem o statistică foarte clară a numărului supravieţuitorilor de cancer

GALERIE
Nicolae_Ciucă_premier
 • Nicolae_Ciucă_premier
- +

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, luni, în cadrul evenimentului "Provocări şi soluţii privind îmbunătăţirea vieţii supravieţuitorilor de cancer”, organizat la Senat, în contextul în care România va marca în premieră, anul acesta, pe 5 iunie, Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer, că în acest moment, nu avem o statistică foarte clară a numărului supravieţuitorilor de cancer din România şi a situaţiei în care aceştia se află şi că se va asigura că acest lucru va fi corectat. El şi-a luat angajamentul că această Strategie de luptă împotriva cancerului va fi operaţionalizată, şi că Ministerul Sănătăţii îşi va face datoria iarMinisterul Finanţelor va găsi resursele necesare pentru a finanţa implementarea noilor programe care pot salva atât de multe vieţi.

”Sunt profund impreionant să mă aflu la un eveniment la care sărbătorim viaţa, având în jurul meu atât de mulţi învingători într-o luptă care a marcat destinele fiecăruia dintre dumneavoastr, cei care a trecut peste o boală din spectrul oncologic. Sunteţi învingători într-o luptă încărcată adeseori de suferinţă şi îndoieli, dar pe care, în final, aţi câştigat-o”, a spus premierul, arătând că recunoaşte şi apreciază lupta supravieţuitorilor de cancer din România, care cu tenacitate, dârzenie, curaj şi determinare au reuşit să depăşească un diagnostic pe care mulţi îl consideră fără speranţă.

Premierul a afirmat că a cunoscut, de-a lungul timpului, mai mulţi supravieţuitori de cancer. ”Invariabil, foecare mi-a spus spus că speranţa este ingredientul esenţial care le-a dat forţă. Pentru că, odată ce alegi speranţa, orice este posibil. Să crezi, în adâncul fiinţei tale, că poţi trece şi peste această încercare, înseamnă că ai parcurs deja jumătate de drum şi ştii că poţi să învingi”, a mai spus şeful Executivului. 

Nicolae Ciucă a mai spus că speranţa poate îmbrăca multe forme, iar Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer, sărbătorită în baza unei legi promovate de colega sa, senatorul Nicoleta Pauliuc, este una dintre ele.

”Acest eveniment le oferă celor care au depăşit obstacolul posibilitatea să se conecteze mai uşor la societate în societate, să înţeleagă că nu sunt singuri şi că suntem alături de ei. În egală măsură, este o năzuinţă pentru cei care au primit acest diagnostic şi un exemplu că un asemenea diagnostic poate fi depăşit”, a mai spus el.

Premierul a menţionat că pentru el, în calitate de Prim-ministru al Guvernului României, ”speranţa este reprezentată de punerea în aplicare a Planului Naţional de Luptă împotriva Cancerului, realizat sub patronajul Administraţiei Prezidenţiale, cu experţi din cadrul Ministerului Sănătăţii şi cu reprezentanţi ai societăţii civile şi pacienţi oncologici. 

”Implementarea Planului va înseamna o schimbare de paradigmă, de la schemele de tratament care sunt uneori destul de rigide, spre o medicină personalizată care presupune o diagnosticare mai precisă şi un tratament adaptat nevoilor fiecărui bolnav în parte”, a declarat Ciucă, precizând că ”România se alătură ţărilor din Vestul Europei în adoptarea tratamentelor inovatoare mai devreme, până acum existând întârzieri destul de mari în introducerea lor în schemele de tratament folosite în spitalele româneşti.

El a mai arătat că acest plan ”insistă şi pe aspectul psihologic al tratamentului, dar mai ales pe partea de testări şi diagnostice timpurii”.  ”Acesta presupune şi operaţionalizarea unui Registru Naţional al Pacienţilor Oncologici. În felul acesta, va putea fi urmărit traseul fiecărui bolnav, de la momentul diagnosticului până la momentul în care, sperăm noi, se va ajunge la o vindecare”, a afirmat premierul, adăugând că ”în acest moment, nu avem o statistică foarte clară a numărului supravieţuitorilor de cancer din România şi a situaţiei în care aceştia se află”. ”Mă voi asigura că acest lucru va fi corectat”, a arătat el. 

Şeful Executivului a mai afirmat că în plus, Planul încurajează consultarea interdisciplinară în stabilirea diagnosticului şi a tratamentului de urmat. ”Vor vorbi între ei şi oncologul, şi chirurgul, şi radiologul, şi persoana care se ocupă de aplicarea tratamentului cu chimioterapie, poate şi psihologul, pentru a stabili o cale de urmat pentru fiecare pacient în parte”, a spus el. 

Ciucă a menţionat două numere care îi dau fiori: aproape 100.000 de noi cazuri anuale de cancer şi aproximativ 50.000 de decese cauzate de cancer în fiecare an.

”Angajamentul meu ferm este că această Strategie de luptă împotriva cancerului va fi operaţionalizată, că Ministerul Sănătăţii îşi va face datoria şi că Ministerul Finanţelor va găsi resursele necesare pentru a finanţa implementarea noilor programe care pot salva atât de multe vieţi. Bugetul va reflecta aceste angajamente ferme pe care le iau astăzi în faţa dumneavoastră. În esenţă, mesajul meu este unul de optimism pentru bolnavii oncologici din România: Să fiţi puternici, să nu abandonaţi lupta, nu sunteţi singuri, suntem alături de dumneavoastră pentru a ajuta”, a mai spus premierul. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.